duminică, 30 noiembrie 2025

Γίγαντες με σπανάκι-Gígantes me spanáki-Fasole gigant cu spanac

Γίγαντες με σπανάκι- Gígantes me spanáki- Fasole gigant cu spanac
Γίγαντες με σπανάκι-
Gígantes me spanáki-
Fasole gigant cu spanac
Gigantes me Spanaki (fasole uriașă cu spanac) – este un fel de mâncare vegan, de post, tipic grecesc, servit adesea ca „ladero-λαδερό” (gătit în ulei de măsline). Este o variație de post a celebrei Gigantes Plaki. Se gătește în special în Attica, Evia și Peloponez, dar și în bucătăria mănăstirească, unde combinația de fasole cu verdeață este considerată nutritivă și „ladera” – mâncare gătită în ulei (Ladera (greacă λαδερά), zeytinyağlı (yemekler) (turcă) sau bil zayt (arabă بالزيت) este o categorie de preparate din legume gătite în ulei de măsline în bucătăriile grecești, turcești și arabe. Numele în toate aceste limbi înseamnă „cu ulei (de măsline)”. Ladera constă din legume, simple sau umplute, gătite într-un sos de roșii, ceapă, usturoi și ulei de măsline și, de obicei, fără carne. Anterior, se folosea sucul de lămâie atunci când roșiile nu erau în sezon. Pot fi fierte pe aragaz sau coapte la cuptor. Ladera poate fi servită ca atare, de obicei cu brânză feta și pâine, sau cu cartofi, bulgur sau paste. De asemenea, poate fi servită ca garnitură pentru pește sau carne. Sunt adesea servite calde sau la temperatura camerei și sunt populare vara. De asemenea, sunt consumate frecvent ca mâncare de post.), specifică zilelor de post fără pește.

*Gígantes me spanáki-Fasole gigant cu spanac

Ingrediente (4–6 porții): I. Pentru fasole: 500 gr. fasole uriașă (gigantes), 1 frunză de dafin, sare marină neiodată./ II. Pentru sos și spanac: 120 ml. ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă mare tocată fin, 2–3 fire de praz, partea albă, tocate, 3–4 căței usturoi tocați, 1 morcov dat pe răzătoarea mică ( foarte folosit în Grecia), 400 gr. roșii pasate sau cuburi, 2 linguri pastă de roșii, 1 linguriță zahăr (în mod tradițional se pune pentru echilibru), 1 legătură mărar tocat, 1 legătură pătrunjel tocat, 500–600 gr. spanac proaspăt (sau 300 gr. spanac congelat), sare marină neiodată, piper, 1  linguriță oregano, ½ linguriță boia dulce, 1 linguriță fulgi de chili sau boia iute (opțional)

 

Mod de preparare: A. Fierberea fasolei. Lasă fasolea gigantes la înmuiat în apă cu sare, 10–12 ore. Clătește și pune la fiert cu frunza de dafin. Fierbe până devine moale, dar își păstrează forma (aprox. 1 – 1h 30 în funcșie de fasole). Scurge și păstrează puțin din apa de fierbere. B. Pregătirea bazei aromate. Încălzește uleiul într-o tigaie mare sau cratiță. Călește ceapa și prazul 8–10 minute, până devin translucide. Adaugă usturoiul și morcovul. Mai gătește 2–3 minute. Pune pasta de roșii și prăjește-o 1 minut pentru aromă. Adaugă roșiile pasate, zahărul, sarea, piperul, oregano, boiaua sau fulgii de chiliFierbe 5–7 minute până începe să se îngroașe. C. Spanacul. Adaugă spanacul în tranșe; lasă-l să scadă. Adaugă mărarul și pătrunjelul. Încorporează fasolea fiartă. Dacă sosul e prea gros, adaugă ½ cană din apa în care a fiert fasolea. D. Finalizare la cuptor. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Transferă totul într-o tavă sau păstrează în vas dacă e termorezistent. Coace 30–40 minute până când sosul se reduce și fasolea se glasează în uleiul de măsline.

Cum se servește

  •  Se mănâncă la temperatura camerei sau cald.
  •  Merge excelent cu:
  •  brânză feta
  •  pâine prăjită
  •  măsline Kalamata
  •  un strop de ulei de măsline crud
  •  lămâie (opțional)

 ** Gigantes me Spanaki – Varianta Cretană (Lemonată, fără roșii)

 Această versiune este mai „verde”, mai ușoară, cu mult ulei de măsline și arome de lămâie, tipic Cretei.


Ingrediente: 500 gr. fasole gigantes, 120–150 ml. ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă mare-tocată, 1 fir praz mic, 3–4 căței usturoi, 600 gr. spanac proaspăt (sau spanac + ștevie), 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, coaja rasă de la 1 lămâie bio, sucul de la 1 lămâie (sau după gust), sare marină neiodată, piper, 1 lingură făină (pentru a lega sosul), 1 cană din apa în care a fiert fasolea

 Mod de preparare: Fierbe fasolea în mod normal, până e moale, dar fermă. Într-o cratiță mare, încinge uleiul. Călește ceapa, prazul și usturoiul 6–8 minute. Adaugă făina și amestecă 30 secunde. Adaugă spanacul în tranșe și lasă-l să se înmoaie. Pune mărarul, pătrunjelul și coaja de lămâie. Adaugă fasolea și 1 cană din zeama ei. Fierbe 10 minute la foc mic. La final, adaugă sucul de lămâie, sare și piper după gust.

Opțional: dă la cuptor 20–25 min la 180°C ca să prindă aromă de „ladero”.

 

Rezultat:

 

  • Un fel de mâncare, vegetal,  cu aromă intensă de lămâie și ierburi — perfect de vară și specific Cretei.

 

*** Gigantes me Spanaki – Varianta Insulară (Cu roșii, foarte „ladero”)

 

O rețetă are apare în insulele din Ciclade, Dodecanez, Evia —are mai mult ulei, mai puține roșii și un sos gros și dulceag.

 

Ingrediente: 500 gr. fasole gigantes, 150 ml. ulei de măsline (în insule se pune chiar 200 ml…), 1 ceapă mare, 2 fire de praz, 3 căței usturoi, 1 morcov dat pe răzătoare (foarte comun în insule), 250 ml. roșii pasate sau 2 roșii mari rase, 1 lingură pastă de roșii, 1 linguriță zahăr, 600 gr. spanac, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, 1 linguriță oregano, sare marină neiodată, piper, fulgii de chili. 

 

Mod de preparare: Fierbe fasolea, ca de obicei. Într-o tigaie mare, încălzește uleiul (mai mult decât în varianta continentală). Călește ceapa + prazul 8–10 minute. Adaugă usturoiul și morcovul. Pune pasta de roșii și prăjește 1 minut. Adaugă roșiile, zahărul, sare, piper, oregano. Lasă să scadă 10 minute până se îngroașă. Adaugă spanacul și ierburile. Pune fasolea și, dacă e nevoie, puțină apă de fierbere. Transferă într-o tavă și coace 45 minute la 170–180°C până devine lucioasă și grasă la suprafață — semn de „ladero-λαδερό”.

 

Rezultat:

 

  • O mâncare de insulă, mai dulceagă, cu roșii discrete și ulei din belșug, perfectă cu pâine prăjită și feta.

 

****  Gigantes me Spanaki – Varianta MĂNĂSTIREASCĂ (athoniți & continentală)

 

Această versiune este cea mai simplă și cea mai sobră: fără roșii, fără lămâie, fără zahăr. Doar fasole, verdețuri și ulei — mâncare de post „ladero”, tipică pentru mănăstiri (Muntele Athos, Meteora, Evritania).

 

Ingrediente: 500 gr. fasole gigantes, 100–120 ml. ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă mare, 2 fire praz, 3–4 căței usturoi, 700 gr. spanac (sau spanac + ștevie + frunze de sfeclă, cum fac călugării), 1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar, sare, piper, 1 linguriță boia dulce (opțional – unele mănăstiri o folosesc pentru culoare), puțină apă de fierbere a fasolei.

 

Mod de preparare: Lasă fasolea la înmuiat, apoi fierbe-o cu dafin, până e moale. Încinge uleiul într-o tigaie mare. Călește ceapa și prazul 8–10 minute la foc mic (mănăstirește, nu rumenim). Adaugă usturoiul — 1 minut. Pune spanacul + verdețurile; lasă să scadă. Adaugă fasolea și ½ cană din zeama ei. Fierbe 10–15 minute la foc mic. Opțional, transferă la cuptor 20–25 min la 170°C ca să devină „ladero”.

 

Caracteristici

  •  Arome line, naturale, fără note acide sau dulci.
  •  Textură moale, placidă, foarte „de post”.
  •  Uleiul de măsline este dominant și devine parte din sos.

 

*****Gigantes me Spanaki – Varianta PELOPONEZ (cu roșii + lămâie împreună)

 

În Peloponez (în special Argolida, Arcadia și Lakonia), se folosește un stil interesant: combinația de roșii + lămâie, ceea ce creează un sos ușor acrișor, luminos, fără a fi atât de „roșu” ca varianta insulară.

 

Ingrediente: 500 gr. fasole gigantes, 120 ml. ulei de măsline, 1 ceapă mare tocată, 1 praz (opțional), 3 căței usturoi, 1 morcov dat pe răzătoare, 250 ml. roșii pasate (sau 2 roșii rase), 1 lingură pastă de roșii, coaja de la 1 lămâie bio, sucul de la ½ – 1 lămâie (după gust), 1 linguriță zahăr, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, 600 gr. spanac, oregano, sare, piper

 

Mod de preparare: Fierbe fasolea uriașă până devine cremoasă. În ulei, călește ceapa + prazul 10 minute. Adaugă usturoiul și morcovul.  Pune pasta de roșii, prăjește 1 minut. Adaugă roșiile + zahărul + sare/piper + oregano. Lasă 8–10 minute să se îngroașe. Adaugă spanacul și verdețurile. Pune fasolea și ½ cană din zeama în care a fiert. Amestecă și adaugă coaja de lămâie. Transferă în tavă și coace 35–40 minute la 180°C. După scoatere, adaugă sucul de lămâie după gust (nu înainte — ca să nu acrească sosul în cuptor).

 

Caracteristici

  •  Sos roșu deschis, „luminos”, nu greu.
  •  Aromă proaspătă, peloponeziană: roșie + lămâie + verdețuri.
  •  Mai ușoară decât varianta insulară, mai aromată decât cea continentală.
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere