luni, 1 decembrie 2025

Γίγαντες πλακί με καπνιστή χοιρινή κνήμη-Gigantes plaki me kapnistí choiriní kními- Fasole gigant cu ciolan de porc afumat

Γίγαντες πλακί με καπνιστή χοιρινή κνήμη-Gigantes plaki me kapnistí choiriní kními- Fasole gigant  cu ciolan de porc afumat
Γίγαντες πλακί με καπνιστή χοιρινή κνήμη-
Gigantes plaki me kapnistí choiriní kními-
Fasole gigant  cu ciolan de porc afumat
Acest preparat se poate întâlni sub două nume : 

1.       1. Γίγαντες πλακί με καπνιστή χοιρινή κνήμη/Gigantes plaki me kapnistí choiriní kními-Gigantes plaki cu ciolan de porc afumat”

·         sau varianta mai clară-pentru cine nu știe termenul de „gigantes”:

2.       2. Φασόλια γίγαντες με καπνιστή χοιρινή κνήμη, σε ελληνικό στιλ/ Fasólia gígantes me kapnistí choiriní kními, se ellinikó stil/Fasole gigant cu ciolan afumat, în stil grecesc

În Grecia, baza acestui preparat adică gigantes plaki (fasole uriașă la cuptor) este în mod tradițional un preparat tip ladero – adică fără carne, gătit în mult ulei de măsline.

 Dar se face și cu ciolan la cuptor. Ca în rețeta de mai jos.

Gigantes plaki cu ciolan afumat – în stil grecesc (adaptare cu carne)

 

Ingrediente (6 porții): I. Pentru fasole: 500 gr. fasole uriașă (gigantes) / fasole butter beans, 1 ciolan afumat (1–1,2 kg), 1 ceapă întreagă + 2 căței de usturoi (pentru fiertul ciolanului), 2 foi de dafin/ II. Pentru sosul grecesc: 1 ceapă mare-tocată, 3–4 căței usturoi- tocați, 1 morcov mare-cubulețe, 1 țelină apio-cubulețe, 800 gr. roșii pasate sau cutie de roșii cuburi, 2–3 lingurițe oregano, 1 linguriță cimbru, pătrunjel sau mărar tocat, 120–150 ml. ulei de măsline -grecesc, 1 lingură pastă de roșii, sare marină neiodată, piper, 1 linguriță zahăr (pentru echilibrare)

 

Mod de preparare: A.Hidratezi fasolea. Las-o în apă rece cu sare -12 ore- (peste noapte). Clătește și fierbe-o 40–60 min până e aproape fiartă, dar încă fermă. B. Fierbi ciolanul. Ciolanul se pune la fiert cu ceapa întreagă, usturoiul și foile de dafin. Fierbe 1,5–2 ore, până se desprinde ușor carnea. Scoate-l, păstrează o cană de zeamă, iar carnea o rupi bucăți potrivite. C. Prepari sosul în stil grecescÎntr-o tigaie mare:

  •  În uleiul de măsline călești ceapa 5–7 min.
  • Adaugi usturoiul, morcovul și țelina – încă 5 min.
  • Adaugi roșiile, pasta de roșii, oregano, cimbru, sare, piper.
  •  Toarnă puțină zeamă de la ciolan (aprox. 100–150 ml).
  • * Fierbe 10–15 min, până se îngroașă ușor.

D. Asamblare pentru cuptor. Într-o tavă mare:

  •  Pui fasolea fiartă pe jumătate.
  •  Adaugi bucățile de ciolan.
  • Torni sosul peste și amesteci ușor.
  • Dacă e nevoie, mai adaugi puțină zeamă sau apă caldă (să fie totul acoperit pe trei sferturi).
  • Un pic de ulei de măsline peste deasupra – tipic grecesc.*

E.Coacere. 

  • Cuptor: 180°C., 1 oră – 1 oră și 20 min.
  • Amesteci o dată la 30 min.
  • Gata când fasolea e complet fiartă, sosul este gros și lucios, iar carnea se rupe singură.

 

Servire

 

  • Servește cu pâine prăjită, telemea / feta (opțional), mărar sau pătrunjel deasupra.
  • În Grecia, este excelentă chiar și a doua zi, când aromele se intensifică.


Mai jos aveți un meniu complet grecesc în jurul preparatului

 

  • Aperitive (Μεζέδες – Mezedes)

         1. Τζατζίκι – Tzatziki (iaurt, usturoi, castravete)

        2. Μελιτζανοσαλάτα – Melitzanosalata (salată de vinete)

        3. Ντολμαδάκια γιαλαντζί – Dolmadakia (sarmale de vie cu orez)

        4. Φέτα ψητή με μέλι και σουσάμι     – Feta la cuptor cu miere și susan

        5. Πίτα ελληνική – Pita grecească caldă

        6. Salată (Σαλάτα – Saláta)/Χωριάτικη σαλάτα – Salată grecească tradițională (roșii, castravete, feta, oregano)

        7. Fel principal (Κυρίως πιάτο – Kyríos piáto)-Γίγαντες πλακί με καπνιστή χοιρινή κνήμη-– mâncarea ta, servită cu pâine prăjită sau pita. 

      • Opțional:

        8. Πατάτες λεμονάτες – Cartofi la cuptor cu lămâie

        9.Ψητά λαχανικά – Legume la cuptor în ulei de măsline

        10. Băuturi (Ποτά – Potá)

    • Ρετσίνα – Vin Retzina
    • Κρασί Αγιωργίτικο – Vin roșu grecesc
    • Τσίπουρο ή Ούζο** – Țipouro sau Ouzo

        11. Desert (Επιδόρπιο – Epidórpio)**

 

    • 1. Μπακλαβάς – Baklava
    • 2. Γαλακτομπούρεκο – Plăcintă cu cremă de lapte
    • 3. Λουκουμάδες – Gogoși grecești cu miere și scorțișoară

 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere