sâmbătă, 22 iunie 2024

Χταπόδι ξιδάτο, ο κλασικός μεζές- Chtapódi xidáto, o klasikós mezés- Un , aperitiv clasic:Caracatiță cu oțet

Ingrediente pentru 6-8 porții:
1 caracatiță de aproximativ 2 kg, curățată, 2 foi de dafin, 5 boabe de piper- întregi, 5 ienibahar- întregi, 2 linguri de ulei de măsline/ Pentru vinegretă: 120 ml. ulei de măsline extravirgin grecesc, 60 ml. de oțet de vin roșu, sucul de lămâie, 1 lingură oregano uscat, 2 căței de usturoi- feliați.

Mod de preparare: Începem prin a preîncălzi cuptorul la 200°C. Așezați caracatița într-o cratiță care i se potrivește perfect, cu ventuzele în sus. Adăugați foile de dafin, piperul, ienibaharul și uleiul de măsline și acoperiți bine cu hârtie de copt și apoi cu folie de aluminiu. Coaceți aproximativ 45 de minute până la 1 oră. În ultimele minute îndepărtați folia  pentru a căpăta culoare. Păstrăți lichidele pe care caracatița le va elibera în cratiță pentru utilizare ulterioară, de exemplu pentru un risotto cu fructe de mare etc.

Preparare vinaigretă Într-un castron adânc, bateți uleiul, oțetul, sucul de lămâie, usturoiul și oregano cu o furculiță până se amestecă. Tăiați caracatița în bucăți mai mici și o amestecați în bolul cu vinegretă. Acopereți cu folie alimentară și  lăsați cel puțin o oră la infuzat, înainte de servire.  Se păstrează la frigider cel puțin o săptămână.

Spor la treabă și poftă bună!

Κατσικάκι γεμιστό από τη Σαντορίνη-Katsikáki gemistó apó ti Santoríni- Ied umplut ca în Santorini

Ingrediente pentru 6-8 porții:
1 ied (de lapte și cerem măcelarului să scoată capul, gâtul și picioarele - le păstrăm pentru alte preparate,  păstr#nd doar trunchiul de aproximativ 4 kg.),100 gr. muştar, sucul de la 2 lămâi, 2 linguri'e oregano uscat, 40 ml. ulei de măsline, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat/ Pentru umplutură: 500 gr.  ficat de miel, 2 cepe uscate- tocate, 3 cepe verzi- tocate mărunt, 100 ml. vin alb sec, 500 gr. arpacaș de grâu, înmuiat peste noapte, fiert aproximativ 1 oră, până când este fraged și umflat și apoi scurs, 200 gr. stafide brune, înmuiate în 200 ml. vin dulce timp de 30 de minute, 100 gr.  arahide, decojite, nesarate- tocate grosier, 1 legatură de mărar- tocat,  200 gr. graviera în cuburi, 100 ml. ulei de măsline, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat

Mod de preparare: Pentru a face această rețetă, mai întâi asezonați bine carnea de capră cu sare și piper și lăsați-o deoparte până pregătiți umplutura.

Pregătire umplutură: Fierbeți ficatul timp de 5 minute într-o oală cu multă apă clocotită. Apoi, scurgeți-l și tocați-l. Într-o oală mare , căliți ceapa uscată și pe cea de primăvară în ulei de măsline timp de 2-3 minute. Adăugați ficatul tocat și căliți încă 4-5 minute și deglasam cu vin (curățăm prăjeala ce s-a prins pe fundul tigaii). Gătiți 1-2 minute, pentru a se evapora alcoolul și scoateți cratița de pe foc. Adăugați grâul, stafidele, alunele, mărarul, sarea și piperul, amestecați și lăsați amestecul să se răcească puțin. Apoi, turnați bucățile de gruyere și amestecați.

Coacerea: Umpleți trunchiul cu amestecul pe care l-am pregătit prin deschiderea din burtă. Coaseți bine cu sfoară de bucătărie. Stropiți cu ulei de măsline și cu oregano. Preîncălziți cuptorul la 130°C. Așezăm în tava mare și o acoperim cu hârtie de copt și folie de aluminiu, pe care o dăm pe marginile tavii, pentru a sigila  interiorul și a o găti la abur. Se coace aproximativ 4-4 1⁄2 ore sau până când carnea este bine făcută și fragedă. Pentru a ne asigura,  străpungem cu o furculiță din când în când: trebuie să străpungă ușor și să iasă puțin lichid limpede. Într-un castron, amestecați sucul de lămâie cu muștarul. Scoateți tava din cuptor, îndepărtați cu grijă hârtia de copt și folia de aluminiu și ungeți carnea cu amestecul de muștar-lămâie. Dați apoi din nou la cuptor, fără să acoperiți și mai coaceți încă 20-30 de minute, până se rumenește frumos și suprafata îi este uscată.  Scoatem  din cuptor, lasați săa se "odihnească" câteva minute dupî care o tăiați bucăele, care for fi servite împreună cu umplutura.

 

Spor la treabă și poftă bună!

Μοσχάρι λεμονάτο-Moschári lemonáto-Carne de vită cu legume și sos de lămâie

Un preparat delicios, pentru masa de duminică.

Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg. carne vacă, tăiată în cuburi de 4 cm., 1 ceapă tocată mărunt, 2 bucăți de praz-feliat, 2 morcovi feliați, 2 cartofi medii tăiați cubulețe,1 rădăcină mică de țelină-tăiată cubulețe, 2 fire de Apio feliate, 1 frunză de dafin, 2 linguri de oregano uscat, sucul dela 2 lămâi, 70 ml. ulei de măsline, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat.

 

Mod de preparare: Pentru a face această rfețetă de carne de vită cu legume într-un sos de lămâie, începeți prin a încălzi uleiul într-o oală largă la foc mare și căliți:  prazul cu morcovii, cartofii, țelina și apio timp de 4-5 minute, amestecând regulat până se rumenește și se înmoaie ușor. Transferați într-un vas de servire cu o lingură cu fantă. In aceeasi tigaie cu ulei adaugăm carnea și călim la foc iute aproximativ 5 minute, până se rumenește bine pe toate parțile. Adăugați ceapa și gătiți încă 2 până la 3 minute. Adăugați foaia de dafin și apă cât să acopere ingredientele și gătiți 2 minute până când lichidul ajunge la fierbere. Reduceți focul la mic, acoperiți și fierbeți timp de 45 de minute sau până când carnea este fragedă.Se adaugă legumele sotate impreuna cu sucurile lor, oregano și sare și piper și mai fierbeți încă 45 de minute cu oala acoperită, până când toate ingredientele sunt  fragede. Adăugați sucul de lămâie și măriți focul. Gătiți, neacoperit, încă 4-5 minute, până când sosul se îngroașă puțin.

Spor la treabă și poftă bună!

joi, 20 iunie 2024

Prăjitura bunicii cu lămâi și afine

Prăjitura bunicii cu lămâi și afine este o  magică  combinație între acidulatele lămâi  și afinele dulci și suculente. Este  o sărbătoare a acestor arome, o simfonie de dulce-acrișor care vă va încânta papilele gustative și vă va face poftă de încă o felie. Este o prăjitură care amintește de vară, de după-amiezile lungi și leneșe petrecute la soare dar și despre plăcerile simple care vin din a crea ceva cu adevărat delicios în propria bucătărie.

 

Ingrediente pentru 12 porții: 2 căni de făină, 1 1/2 cană de zahăr granulat, 1/2 cană unt nesărat- înmuiat, 1 cană de zară/buttermilk, 3 ouă mari, 1 lingură coajă de lămâie bio rasă, 2 linguri suc de lămâie,  1 1/2 cană de afine proaspete, 1 linguriță praf de copt,  1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu,  1/2 linguriță sare marină neiodată, 1 linguriță extract de vanilie/ Pentru glazura de lămâie: 1 cană de zahăr pudră,    2-3 linguri suc de lămâie

 

Mod de preparare:  Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți și făinați o tavă rotundă pentru tort de 25 cm. Într-un castron mare, combinați făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt castron, bateți cremă împreună untul și zahărul până devine ușor și pufos. Amestecați apoi ouăle, pe rând, adăugând apoi coaja de lămâie, sucul de lămâie și extractul de vanilie. Adăugați treptat ingredientele uscate la ingredientele umede, alternând cu zara, începând și terminând cu ingredientele uscate. Se amestecă până când se combină. Încorporați ușor afinele. Se toarnă aluatul în tava de tort pregătită și se netezește blatul cu o spatulă.  Coaceți 50-60 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Lăsați tortul să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi transferați-l pe un grătar pentru a se răci complet. În timp ce prăjitura se răcește, pregătiți glazura de lămâie. Într-un castron mic, amestecați zahărul pudră și sucul de lămâie până se omogenizează. Odată ce prăjitura s-a răcit complet, picurați deasupra glazură de lămâie.Tăiați, serviți și bucurați-vă de prăjitura de casă cu lămâie și afine!

 

Spor la treabă și poftă bună!

miercuri, 19 iunie 2024

Tiramisu cu gust de limoncelo de pe Coasta Amalfi!

Acest desert rafinat combină textura cremoasă  a tiramisu-ului tradițional cu notele vibrante și citrice de limoncello, lichiorul de lămâie îndrăgit al Italiei. Fiecare mușcătură este o simfonie de arome care te va transporta în orașele încântătoare de pe coasta Italiei, unde lămâile cresc din abundență. Este un desert care nu este doar plăcut pentru cerul gurii, ci și pentru ochi dumneavoastră, făcându-l un răsfăț pentru oricine. Pregătiți-vă să vă uimiți oaspeții și să le oferiți o felie din raiul italian cu acest Tiramisu cu Limoncello.

 

Ingrediente: 6 gălbenușuri de ou, 3/4 cană zahăr,  2/3 cană lapte, 225 gr. de mascarpone,  1 cană cafea tare, la temperatura camerei, 2 linguri de limoncello, 24 de pișcoturi, 1 lingură coajă de lămâie bio,    2 linguri de zahăar pudră amestcat cu scorțișoară pentru pudrat.

Mod de preparare: Într-o cratiță medie, amestecați gălbenușurile de ou și zahărul până se omogenizează bine. Adăugați laptele și fierbeți la foc mediu, amestecând continuu, până când amestecul fierbe. Se mai fierbe ușor apoi încă 1 minut, apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească puțin. Acoperiți  și lăsați la frigider 1 oră.  Adăugați apoi mascarpone în amestecul de gălbenușuri și amestecați până la omogenizare.  Într-un castron mic, combinați cafeaua și limoncello. Tăiați pișcoturile în jumătate pe lungime și stropiți-le cu amestecul de cafea. Aranjați jumătate din pișcoturile înmuiate pe fundul unui vas de aproximativ 18/28. Întindeți jumătate din amestecul de mascarpone peste pițcoturi. Repetați straturile și presărați  coaja de lămâie. Acoperiți și lăsați la frigider pentru 2 până la 3 ore, până când se fixează. Inainte de servire pudrați blatul cu zahăr pudră.

 Spor la treabă și Poftă bună!

duminică, 16 iunie 2024

Φασολάκια με χταπόδι και πατάτες-Fasólia me chtapódi kai patátes-Fasole verde cu caracatiță și cartofi


Φασολάκια με χταπόδι και πατάτες sau pe românește:Fasole verde cu caracatiță și cartofi este una dintre cele mai delicioase moduri de a găti fasolea verde împreună  cu caracatiță.

 

Ingrediente: 700 gr. baby caracatiță, o lingură (20 ml.) ulei grecesc de măsline extravirgin, 3 cartofi medii (600 gr.), 300 gr. fasole verde curățată, 4 cepe verzi (șalote) tăiate mărunt atât părțile verzi cât și cele albe, ¼ cană frunze de mentă mărunțite grosier, ¼ cană  de pătrunjel creț/ Pentru sosul de dresing- coaja și zeama de la 2 lămâi bio, 2 căței de usturoi tocați mărunt, ¼ cană (60 ml.) ulei grecesc de măsline extravirgin, sare marină neiodată și piper verde proaspăt măcinat

Mod de preparare:1. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Spălați caracatița sub apă rece, puneți-o într-un vas antiaderent, acoperiți vasul cu hârtie de copt și apoi folie și fixați marginile în jurul vasului pentru a o etanșa. Gatiti timp de 40-45 de minute sau până când caracatița este fragedă când o înțepați cu furculița. Verificați o dată sau de două ori în timpul gătirii pentru a vă asigura că nu se face prea mult. Dacă este necesar, adăugați puțină apă pentru. În plus dacă se dorește, se amestecă bine cu ulei de măsline și se gătește pe un grătar sau o plită preîncălzită până devin aurii. 2. Între timp, într-o cratiță mare, puneți cartofii întregi în coajă, acoperiți cu apă rece, la foc mare. Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe până se înmoaie cartofii. Scurgeți și curățați cartofii cât mai curând posibil. Tăiați cartofii după care îi puneți într-un bol de servire. 3. Fierbeți sau gătiți fasolea verde în apă clocotită cu sare pentru doar câteva minute, până când devine crocantă. Se împrospătează imediat în apă cu gheață, se scurge și se taie în bucăți de 2 cm și se adaugă în bolul de servire în care ați adăugat și  ceapă verde peste cartofi. 4. Combinați ingredientele pentru dressing și aruncați peste caracatiță și legume cât sunt calde. Se acoperă și se lasă la marinat. Chiar înainte de servire, adăugați frunzele de mentă și pătrunjelul.

Se serveste la temperatura camerei.

 O altă variantă ar fi:

Ingrediente: 1 kg. de fasole verd, curățată, 1 kg. de caracatiță curățată, doi cartofi mari tăiați în felii, o ceapă albă tocată mărunt, un cățel de usturoi, o linguriță cu oțet de mere, 250 gr. roșii coapte rase pe răzătoare, 1 cană pătrunjel creț tocat, o frunză de dafin, ½ cană ulei grecesc de măsline extravirgin, 1 lingură zahăr, sare marină neiodată, piper verde proaspăt măcinat

Mod de preparare: Pasul 1: Puneți o oală cu fundul gros la foc mare până se încălzește bine și puneți caracatița în ea (dacă este proaspătă, dacă este congelată întâi trebuie decongelată cu soc termic după care fiartă). Acoperim cu un capac, coborâm focul la minim și lăsăm caracatița să fiarbă în sucul ei timp de aproximativ 1 oră. Între timp, verificați dacă trebuie să adăugați puțină apă. Scurgeți, păstrând sucul rămas, și lăsați caracatița deoparte să se răcească./ Pasul 2: Puneți oala din nou la foc mare, adaugați uleiul de măsline și căliți ceapa și usturoiul 1-2 minute fără a le arde. Adăugați roșile, oțetul și zahărul, asezonați cu sare și piper, adăugați și frunza de dafin și gătiți 5 minute la foc mare. Adăugați cartofii și fasolea și aduceți totul la fiert./ Pasul 3: Tăiați caracatița în bucăți și puneți-le în oală împreună cu sucul ei. Scădeți focul și continuați să gătiți până când legumele sunt fierte. Spre final se mai amestecă un pic și se adaugă si pătrunjelul. Servește după ce s-a răcit puțin.

 

Spor la treabă și poftă bună!

sâmbătă, 15 iunie 2024

Μελιτζανόπιτα Δράμας -Melitzanópita Drámas-Plăcintă cu vinete din Drama

Drama ( greacă : Δράμα , romanizat :  Dráma [ˈðrama] ) este un oraș și o municipalitate din Macedonia din  nord-estul Greciei. Drama este capitala unității regionale Drama care face parte din regiunea Macedonia de Est și Tracia . Orașul   este centrul economic al zonei. 

Printre altele, municipalitatea Drama, este renumită pentru plăcintele sale. Rețetele sunt în familie de ani buni și ingredientele pe care le folosesc, sunt de o calitate excelentă. Bucurați-vă și dvs. de această plăcinta excelentă din zona Dramei.


 

Ingrediente pentru o tigaie rotundă de 34 cm.: 1 pachet de foi de plăcintă grecești/ Pentru umplutură:1 kg. de vinete, 4 ardei Florina, 2 cepe mari uscate tocate mărunt, 2 căței de usturoi tocați mărunt, 100 gr. cuscus, 2 linguri patrunjel proaspăt tocat, ulei de floarea soarelui, oregano, boia dulce, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat/ Pentru finisare:1 gălbenuș de ou bătut.

Mod de preparare: Coaceți ardeii Florina și vinetele pe grătar, întorcând pe toate părțile până se sparge coaja. Tăiați vinetele și ardeii în cuburi și puneți-le deoparte. Într-o tigaie adâncă, căliți ceapa și usturoiul în ulei, la foc mediu, amestecând continuu. Adăugați vinetele, ardeii si amestecați bine. Presărați oregano, sare, piper, boia de ardei și lăsați pe foc micîncă 5 minute, amestecând din când în când. La final   adăugați cuscusul pentru a absorbi lichidul după care presărați pătrunjelul. În tava rotundă de copt plăcinta, la bază, așezați 7 foi periate cu ulei. Turnați umplutura, răspândind-o pe toată suprafața foilor. Puneți deasupra restul de 7 foi unse cu ulei. Ungeți suprafața plăcintei cu ou bătut și tăiați-o în bucăți triunghiulare. Coaceți în cuptorul bine incalzit la 180°C, timp de 50-60 minute sau până se face.

Spor la treabă și poftă bună!

joi, 13 iunie 2024

Ovdukh și Dovga supe tipice Azerbaidjanului

Dovga este o supă făcută din iaurt simplu și o varietate de ierburi. Supa poate fi servită fie rece, fie caldă. Pentru a găti dovga pot fi folosite diferite ierburi– coriandru, mărar, mentă, cervil ( o plantă înrudită cu pătrunjelul) , pătrunjel etc. În mod tradițional, se servește ca ciorbă de nuntă și se introduce între feluri de carne, menită să stimuleze digestia, (O variantă a acesteia este abdug , populară în Iran. care nu include orez și se servește cu gheață vara).

Ovdukh: o supă răcoritoare de iaurt rece  pentru zilele de vară cu  castraveți și ierburi aromatice , tipică Azerbaidjanului. Opțional puteți folosi ouă fierte și carne slabă tocată și prăjită, dar varianta vegetariană este cea mai populară. Calitatea iaurtului este foarte importanta. Ar trebui să folosiți iaurt de casă sau soiurile preparate în Rusia, Turcia, Grecia sau Iran. Această supă rece de iaurt, cu amestecul său de ierburi proaspete și castraveți crocanți, este o alegere ideală pentru cei care caută o masă ușoară, dar aromată.

 Supă de iaurt și ierburi Ovdukh

 

Ingrediente Ovdukh: 2 căni de iaurt gros, 2 căni de apă rece, 1 castravete tăiat cubulețe, 1/4 cană mărar proaspăt tocat mărunt, 1/4 cană mentă proaspătă tocată mărunt, 2 cepe verzi tocate mărunt, 1 cățel de usturoi  tocat, sare marină neuodată și piper după gust, Opțional: ouă fierte și ridichi pentru ornat + Opțional: o mână de orez fiert sau nucă tocată pentru textură

Mod de preparare:  1-Într-un castron mare, amestecați iaurtul simplu și apa rece până se omogenizează. 2-Adăugați în amestecul de iaurt castraveții tăiați cubulețe, mărar proaspăt, mentă, ceapa primăvară și usturoi tocat. 3-Se condimentează supa cu sare și piper după gust. Se amestecă bine pentru a combina toate ingredientele. 4-Acoperiți și lăsați supa la frigider pentru cel puțin 1 oră pentru a permite aromelor să se topească și supei să se răcească. 5-Înainte de servire, amestecați bine supa. Ajustați condimentul dacă este necesar.  6-Serviți  rece, ornată cu ouă fierte și ridichi feliate dacă doriți. Pentru un plus de textura, poți adăuga în supă și orez fiert sau nucă tocată. 7-Bucurați-vă de această supă răcoritoare ca un antidot perfect pentru o zi fierbinte de vară.

Concluzie: Rețeta mea de  Ovdukh oferă o evadare încântătoare în tradiția culinară azeră, unde ingredientele simple se reunesc pentru a crea un fel de mâncare care este atât hrănitor, cât și revigorant. Această supă rece de iaurt, cu amestecul său de ierburi proaspete și castraveți crocanți, este o alegere ideală pentru cei care caută o masă ușoară, dar aromată. Fie că sunteți familiarizat cu bucătăria azeră sau că explorați noi gusturi, Ovdukh este o încercare obligatorie, care va aduce cu siguranță o înviorare experiență culinară de vară.

Supa de iaurt și ierburi  Dovga

Acest fel de mâncare cremoasă combină două dintre lucrurile preferate ale azerilor (supă și iaurt), așa că nu e de mirare că este considerat un fel de mâncare național. Este adesea servit rece vara, în stil gazpacho, iar ierburile aromate și iaurtul oferă o aromă răcoritoare. Dar în timpul iernii, se servește fierbinte și, datorită cremosității sale bogate și a orezului hrănitor, oferă într-un bol cam atât de mult confort pe cât ți-ai putea dori.

Ingrediente:  2½ linguri ulei de măsline,  2 căței de usturoi zdrobiți,    2 cepe tocate foarte fin, 110 gr. (½ cană) orez alb cu bob mediu,1 litru  (4 căni) de supă de pui, 350 gr. carne tocată de miel sau vită,    1,1 kg (4 căni) de iaurt în stil grecesc, 1 lingură făină, 1 ou bătut ușor, 400 gr. năut la conserva clătit și scurs, 2 legături de mărar tocat mărunt, 2 buchete coriandru proaspăt tocate mărunt, 1 legătură de mentă tocată mărunt, 1 legatură pătrunjel creț tocat mărunt, 150 gr. frunze de baby-spanac  feliate,    fulgi de ardei iute uscati pentru servit, sare marină neiodată  și piper.

Mod de preparare:

Încingeți uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Adăugați usturoiul și trei sferturi din ceapa tocată, apoi gătiți, amestecând, timp de 6 minute sau până când devine translucid. Adăugați orezul și gătiți, amestecând, timp de 3 minute sau până când orezul este ușor prăjit. Adăugați supa de pui, amestecați pentru a se combina, apoi aduceți la fiert. Acoperiți și gătiți la foc mediu-mic, amestecând din când în când, timp de 15 minute sau până când orezul este fraged. Între timp, pentru a face chiftele, combină carnea tocată și ceapa rămasă într-un castron. Asezonați cu sare și piper. Folosind mâinile curate, amestecați pentru a se combina, apoi formați bile de 2 cm. Adăugați chiftele la amestecul de bulion fiert și gătiți timp de 5 minute sau până când sunt fierte. Folosind o lingură cu fantă, transferați chiftele într-un castron. Puneți iaurtul într-un castron mare, apoi adaugați făină și ou și bateți până se omogenizează. Adăugați jumătate din amestecul de bulion fierbinte în iaurt, amestecând pentru a se combina, apoi turnați înapoi în amestecul de bulion rămas în cratiță. Gatiti la foc mediu, amestecand constant, timp de 8 minute sau până se îngroașă ușor. Adăugați chiftelele și năutul și gătiți, amestecând, timp de 2 minute sau până când se încălzește binișor. Adăugați ierburile tocate și spanacul și gătiți încă 2 minute sau până când verdeața se face. Asezonați, apoi serviți imediat, presărați cu fulgi de ardei iute uscat.



Spor la treabă și poftă bună!