Τυρόψωμου Πηλίου,
inspirată de tradiția culinară locală și gusturile specifice zonei. 
Tiropsomo cu ierburi sălbatice din Pelion
Povestea Τυρόψωμο din Pelion:
În muntele Pelion, casa centaurilor și un loc de refugiu pentru zeii Olimpului, oamenii obișnuiau să coacă pâine cu ce aveau la îndemână: făină bună, ulei și brânză de la stânele din zonă. Tiropsomo-ul era o mâncare sățioasă pentru lucrătorii din livezile de castani și măslini din satul Makrinitsa sau Tsagarada.
Se spune că în satele din Pelion, mirosea a pâine cu brânză în ajunul sărbătorilor, când gospodinele se trezeau noaptea să frământe, iar vecinii se întâlneau în fața cuptorului comun. Era și pâinea preferată a copiilor care fugeau cu o bucată în mână spre portul din Volos.
În zona muntoasă Πήλιο (Pelion), în centrul Greciei, bucătăria este o împletire între tradiții montane și gusturi de la malul mării, iar această pâine se făcea adesea în casele țărănești pentru micul dejun sau ca gustare.
I. Τυρόψωμο Πηλίου – Pâine de casă cu brânză din Pelion
Ingrediente: Porții: 6–8/ Timp: 20 min pregătire + 2 h dospire + 45 min coacere/: 500 gr. făină de grâu (tip 550), 250–300 ml. apă călduță, 1 plic drojdie uscată (sau 20 gr. drojdie proaspătă), 1 linguriță zahăr, 1 linguriță sare neiodată, 3 linguri ulei de măsline extravirgin, 200–250 gr. brânză feta sfărâmată (sau mix cu telemea),1 ou ( pentru uns deasupra), semințe de susan sau chimen.
Mod de preparare: A. Activează drojdia: Dizolvă drojdia și zahărul în 100 ml apă călduță. Lasă 10 minute să se activeze. B. Frământă aluatul: Într-un vas mare, pune făina, sarea, uleiul și drojdia activată. Adaugă treptat apa și frământă până obții un aluat elastic și omogen. C. Prima dospire: Acoperă vasul cu un prosop și lasă aluatul la dospit 1–2 ore, până își dublează volumul. D. Adaugă brânza: Întinde ușor aluatul și încorporează feta sfărâmată, împăturind de câteva ori. E. Formare: Pune aluatul într-o tavă cu hârtie de copt sau într-o formă rotundă (tradițional la țară se cocea chiar în tava de lut). F. A doua dospire: Lasă 30–40 de minute la loc cald. G. Coacere: Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge cu ou bătut și presară susan. Coace 40–45 de minute până devine aurie.
Lasă să se odihnească 10 minute înainte de tăiere.
II. Tiropsomo cu ierburi
sălbatice din Pelion
Ingrediente suplimentare: 1 linguriță de oregano uscat (sau cimbru), 1 lingură de mentă proaspătă, tocată fin (sau uscată), 1 linguriță semințe de anason sau chimion
Mod de preparare: Urmează aceeași metodă ca la rețeta de bază, dar adaugă ierburile în făină încă de la început, astfel încât să se distribuie uniform în aluat. Semințele de anason dau o aromă foarte grecească și merg bine cu feta. Gustul va fi mai intens, parfumat, aducând aminte de colinele Pelionului pline de verdeață și ierburi aromatice sălbatice.
III. Tiropsomo dulce-sărat cu
brânză și miere
Aceasta este o interpretare modernă, inspirată de combinațiile grecești de tipo-μελο (brânză cu miere).
Ingrediente suplimentare: 2 linguri de miere pentru uns după coacere, 1 lingură miere în aluat, un mix de brânză feta + ricotta sau mizithra proaspătă.
Mod de preparare: Urmează rețeta de bază, adăugând o lingură mică de miere în aluat pentru o notă subtil dulce. După coacere, unge deasupra cu puțină miere caldă.
Servește cu nuci pisate sau susan prăjit.
Gustul este o combinație sublimă între sărat și dulce, cu textura moale și aromă de brânză. Un mic dejun ideal pe timp de iarnă.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere