duminică, 29 decembrie 2024

Κροθόπιτα, η ηπειρώτικη κρεατόπιτα με ρύζι-Krothópita, i ipeirotikí kreatópita me rípsi-Krotopita, plăcinta cu carne și orez

Κροθόπιτα este o plăcintă festivă. În unele sate se face chiar și pentru  Vasilopita. Ingredientul vedetă este „zigouri” (miel de paște sub 1 an), deși poate fi folosit și mielul obișnuit. În alte regiuni, se face cu carne de cocoș sau chiar de pui.

 

Ingrediente - pentru o tigaie cu diametrul de aproximativ 26 cm.:  1½ kg. carne de miel tânăr (miel sub 1 an. Alternativ, luăm miel „obișnuit”), 5 cepe albe uscate mari,  600 gr. orez Carolina ( în câmpiile fertile din estul Macedoniei se cultivă acest orez Carolina Strymona. Este un orez cu gust deosebit. Este alimentul de bază al bucătariei mediteraneene. Este folosit pentru umpluturi, perișoare precum și multe alte feluri de mâncare.), sare marină neiodată, piper (după gust), 3 - 4 ouă, bătute energic,  2 lingurițe cu unt,  4 foi de plăcintă.

 

Mod de preparare:  Pentru a face această plăcintă, puneți mai întâi carnea într-o oală cu multă apă și puțină sare la fiert. Se degresează până nu mai face spumă, apoi se adaugă ceapa. Lăsați carnea să fiarbă, până se înmoaie, timp de aproximativ 1 oră și jumătate. Preîncălziți cuptorul la 200°C.  Deschideți foile, cu grijă, ca să nu se rupă. Ungeți tava cu ulei de masline sau unt și  întindeți foile (unse și ele)  astfel încât să atârne peste marginile tăvii. Cu o lingura cu fantă, se ia carnea din oală și se așează pe tavă deasupra foilor, în cerc în jurul perimetrului tăvii, aproape de pereți.  Se zdrobește ceapa cu o furculiță și se amestecă cu orezul într-un bol. Întindeți amestecul de orez în centrul tigăii, asezonați cu sare și piper și amestecați bine. Măsurați 1,5 litri de bulion din oală. Dacă este mai puțin, adăugați apă clocotită pentru a ajunge la cantitatea necesară. Îndoiți ușor foile de filo peste umplutură pentru a o acoperi, lăsând orezul expus în centru. Ungeți foile cu unt, turnați bulionul clocotit în centrul plăcintei și puneți tava imediat la cuptor. Coaceți timp de 30-40 de minute, până când orezul începe să absoarbă lichidul și să se umfle. Scoateți tava din cuptor, turnați ouăle bătute peste orez și reveniți la copt pentru încă 15-20 de minute, până când orezul este fraged și foile devin maro auriu. 

Servirea: Lăsați plăcinta să se odihnească pentru scurt timp înainte de a o tăia în bucăți triunghiulare, asigurându-vă că fiecare bucată include o porție de carne și orez. 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere