Acest Frikassee de porc în stil grecesc este un
fel de mâncare care întruchipează esența bucătăriei mediteraneene, preparat cu andive în sos cremos de lămâie. Poate fi făcut cu
carne de porc, miel sau pui, gătit cu o abundență de andive și țelină și apoi
amestecat într-un sos cremos de ou-lămâie (avgolemono), care echilibrează
gusturile. Înrădăcinat în moștenirea culinară greacă, acest fel de mâncare este un amestec reconfortant de carne fragedă, legume consistente și un sos cremos, care este perfect pentru mesele de familie sau ocaziile speciale. Este o rețetă care a fost transmisă de-a lungul generațiilor, captând esența mâncărurilor grecești gătite în casă. Să ne apucăm de gătit!
Ingrediente pentru 4-5 porții:
A. pentru preparare de bază: 2 linguri ulei de masline extravirgin,
0.7 kg. gulaș de porc sau combinație de cărnuri de porc, 4 tulpini de Apio cu frunze, 2 andive, 2 cartofi medii, curățați de coajă și tăiați în sferturi, 1 ceapă mare brună- rasă, 2 legături ceapă verde, 1 țelină rădăcină tăiată cubulețe+ frunze tăiate grosolan, ½ cană mărar proaspăt, tocat mărunt, câteva foi de salată, sare de mare neiodată/piper alb, o cantitate generoasă după gust/B. pentru sosul Avgolemono:2 ouă, 1 linguriță făină sau amidon de porumb, ½ cană suc de lămâie proaspăt stors+coaja rasă, 1 cană zeamă de carne sau apă.
Mod de preparare: A. Pregătiți ingredientele: Începeți prin a tăia bazele de la andive și aruncați orice lăstari stricați, spălați bine lăstarii
buni și tăiați în jumătate. Apoi, scoateți tulpinile cu frunze de pe țelină pe care o tăiați cubulețe iar frunzele grosier. Tăiați și tulpinile de apio. Tăiați ceapa cubulețe, tăiați și ceapa verde și grosier salata, mărunțiți mărarul și tăiați cartofii pe care-i veți înmuia în apă pentru a preveni colorarea lor. B. Prăjiți carnea: Încălziți uleiul de măsline la foc
mediu într-o oală adâncă, cu bază largă. Adăugați carnea, condimentați
cu sare și piper și prăjiți până când toate părțile se rumenesc ușor după care scoateți din oală. C. Sotare legume: Adăugați ceapa inclusiv cea verde, frunzele de țelină, mărarul, andivele, apio și țelina
în aceeași oală, condimentând cu sare de mare și piper. Se călește la foc mediu
timp de 6-7 minute, amestecand des. D. Între timp, fierbeți un ibric cu apă. Întoarceți carnea în oală și turnați
apa clocotită peste amestec, adăugând cât să acopere amestecul. Acoperiți oala
cu un capac, reduceți focul și fierbeți timp de 15 minute. E.Adăugați cartofi: adăugați cartofii în oală, împingându-i
sub carnea de porc, astfel încât să se gătească în lichid. Acoperiți din nou cu
capac și gătiți încă 30 de minute. Dacă este necesar, adăugați mai multă apă
clocotită pentru a vă asigura că există suficient lichid. Cam la junătatea timpului adăugați și frunzele de salată. F. Pregătiți sosul Avgolemono: După ce carnea,
andivele și restul sunt fierte, luați oala de pe foc. Folosiți o oală de supă pentru a
scoate cel puțin 1 cană de lichid de gătit, lăsând-o deoparte să se răcească
timp de 2-3 minute. Acoperiți oala pentru a menține mâncarea caldă. Veți folosi
acest lichid pentru a face sosul avgolemono. Se separă gălbenușurile de albușuri și se bat separat gălbenușurile
până devin albe iar albușurile până devin o bezea groasă. Combinați
gălbenușurile cu albușurile și amestecați ușor pentru a se încorpora. Se toarnă sucul de
lămâie în bol încet și alternativ cu sucul din oală. Imediat ce amestecul este
încălzit, turnați ou-lămâie în oală. Ținând-o de cele două mânere,
amestecați-o, puneți-o din nou pe foc să fiarbă adăugați coaja rasă de lămâie și mâncarea este gata.
!!!!!Se poate face doar cu galbenusuri sosul avgolemono: bateți gălbenușurile într-un castron împreună cu 1
lingură amidon de porumb dizolvat înntr-o 1 cană de apă. Apoi, continuând să
bateți, adăugați sucul de lămâi alternativ cu zeama de carne, până când amestecul ou-lămâie devine destul de călduț. Îl turnați în oală și îl amestcați imediat
cu mișcări circulare, astfel încât să ajungă peste tot. Puneți oala pe foc apo 2
minute, amestecând ca să nu se lege oul și mâncarea să nu se lipească.
!!!!!Măriți cantitatea de lămâie după preferințe. De asemenea,
creșteți cantitatea de amidon de porumb dacă este necesar.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere