sâmbătă, 18 februarie 2012

Oua Benedict

Conform Wikipedia.org exista mai multe legende legate de acest preparat. Cu toate ca ne-am astepta sa provina de la vreun Papa gurmand iata mai jos cateva dintre legendele legate de acest preparat american.

Legendele :

Una dintre ele ne spune ca acest preparat ar fi fost inventat de catre
bucatarul Charles Ranhofer (1836-1899), care ar fi "inventat” pe loc reteta
in urma unei discuții ce ar fi avut loc pe la 1860, in restaurantul Delmonico’s din New York, intre doamna LeGrand Benedict careia nu-i placea nimic din meniu si el. De altfel Ranhofer, in cartea sa The Epicurean, apăruta la 1894, chiar are o reteta numita Eggs a’ la Benedick.

O alta legenda este legata de numele lui Lemuel Benedict (broker din New York) care, intr-un interviu din New Yorker Magazine, din 1942, a declarat ca in 1894, mahmur fiind, s-a dus la Waldorf si a cerut "paine prajita, bacon rumenit, două ochiuri pe apa si un castronas de sos olandez”. Iar celebrul Chef de la Waldorf, Oscar Tschirky a fost  impresionat de comanda intervenind personal si inlocuind painea prajita cu muffins si baconul cu sunca. zilelel urmatoare chiar a si introdus reteta in meniul restaurantului sub numele de oua Benedict. Dar totusi legenda nu se sustine deoarecenu a consemnat reteta in volumul sau The Cook Book by “Oscar” of the Waldorf (aparut in 1896), acolo aparand doar  Philadelphia Eggs, cam  la fel, cu o singura deosebire: in loc de bacon folosea piept de pui. Mai exista si altele dar sa trecem la prepararea retetei ca ni s-a facut foame de atata istorie.
Ouale Benedict sunt delicioase si consistente. Iata reteta mea pentru a prepara acest mic dejun cu aer american din New York.


Ingrediente pentru doua persoane:



Pt. Sosul olandez:
2 galbenusuri, 1 lingura lichida de gatit, 40 gr. unt
½ lingurita mustar Dijon, 1 lingurita zeama de lamaie, sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust,patrunjel si marar tocate fin

Pt. preparatul principal: 2 oua
,1 lingurita otet, sare, 4 felii kaizer
2 foi de salata verde, 1 chifla/2 felii de paine prajite

Mod de preparare:


Sosul olandez: Intr-un blender se pun galbenusurile, smantana, mustarul, zeama de lamaie, sarea si piperul si se amesteca bine. Untul se topeste pana se ridica la suprafata putina spuma, care se da deoparte dupa caree lasa sa se racoreasca un pic. Se adauga
apoi untul caldut  treptat peste amestecul de mai sus, amestecand constant cu o lingura de lemn. Compozitia obtinuta se pune intr-un bol de sticla si se incalzeste pe Bain-Marie, amestecand continuu invers decat acele de ceasornic pana se ingroase (aprox. 5 minute). La sfarsit se presara  amestecand un pic patrunjelul si  mararul tocate fin. Ouale se pregatesc intr-o cratita in care se  pune apa,otet si sare care se lasa sa clocoteasca. Se de apoi focul mic si se adauga pe rand ouale. Se fierb  pana se face albusul, apoi se scot pe o farfurie. Kaiserul se rumeneste usor pe amndoua fetele intr-o tigaie neaderenta iar painea se prajeste usurel.

Asamblare:


Pe farfuria se aseaza cate o jumatate de chifla sau cate o felie de paine, deasupra o foaie de salata, 2 felii kaizer, oul fiert si  deasupra se pune sosul olandez din belsug. 

 
Serviti cu o cana de cafea sau ceai aburinde si iata micul dvs. dejun este gata. Un mic dejun potrivit pentru o zi de week-end.


Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere