În general lumea știe să comande doar ouă Benedict dar acestea au multe variante. Printre acestea un loc de cinste își găsesc Ouăle Florentine care ca și Ouțe benedict originare, combină câteva dintre cele mai mari abilități culinare din lumea culinară: ouă poșate, sos olandez. La această rețetă adăugându-se spanac sotat perfect. Ouăle Florentine sunt tot un preparat pentru mic dejun sau chiar brunch, care include o brioșă englezească crocantă, prăjită, un strat de spanac proaspăt sotat și un ou poșat, toate acoperite cu sos olandez bogat și cremos.Cu toate că unii consideră ouăle florentine, o simplă variantă a ouălor Benedict, există indicii că acest preparat se datorează lui Catherine de Medici, soția florentină a regelui Henric al II-lea al Franței. Legenda spune că tânăra regină era deosebit de îndrăgostită de spanac. Din Italia în 1533, ea a adus-o în Franța – împreună cu un grup de bucătari care l-au încorporat în mâncăruri, popularizând mâncărurile în stil florentin, care aveau să devină legende ale bucătăriei franceze. Pe de altă parte alți istorici au dezmințit această poveste, considerând că influența italiană, asupra bucătăriei franceze este cu mult înainte de această căsătorie. Cu toate că se consideră o legendă apocrifă, bucătăria franceză a îmbrățișat termenul florentin în 1983. De pildă Auguste Escoffier a inclus o rețetă pentru "Sole Florentine" în clasicul său "Le guide culinaire" din 1903, tradus în engleză ca A Guide to Modern Cookery. Este rețeta 831 din traducerea respectivă. Escoffier a cerut să se soteze peștele în unt și un bulion făcut din oase de pește și să se gătească spanacul în unt, să se acopere vasul cu sos Mornay, să se orneze cu brânză rasă și să se finiseze în cuptor. În cartea sa de bucate din 1936 "L'Art culinaire moderne", Henri-Paul Pellaprat a inclus cinci rețete de mâncăruri florentine pe bază de spanac cu sos Mornay. Sosul Mornay este o variantă a sosului bechamel , de la care se pornește iar la final se amestecă la final brânză Gruyère sau uneori cu Parmesan.
Ingrediente 2 porții: ( timp de pregătire 10 minute, timp de gătire 20 min= timp total 30 minute) 2 linguri de oțet alb, 4 ouă mari, 2 linguri ulei de măsline,1-2 linguri de unt, 1–2 căței de usturoi-tocați, 4 pumni mari de baby spanac, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat-după gust, 2 brioșe englezești, tăiate pe din două și prăjite, boia de ardei, pentru ornat ceapă verde tocată fin pentru ornat/ Pentru sosul olandez: 3 gălbenușuri la temperatura camerei, 1 lingură apă rece, 2 linguri suc proaspăt de lămâie, 1 ¼ cană de unt clarificat (ghee)- încălzit, sare marină neiodată după gust.
Mod de preparare: }ntr-o oală mare adăugați cu apă cu sare și aduceți la fierbere. Adăugați oțet alb în oală și amestecați ușor. Spargeți fiecare ou într-un castron mic, faceți un vârtej în apa clocotită cu câteva învârtiri de tel, apoi coborâți cu grijă oul din vasul său în apă, răsturnând -ul ușor. Reduceți focul, astfel încât apa să fiarbă la foc mic și gătiți fiecare ou timp de aproximativ 2-3 minute; albușurile trebuie să fie tari la atingere, nu moi. Scoateți ouăle cu o spumătoare și puneți-le pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a absorbi orice exces de apă. Repetați cu ouăle rămase. Încingeți uleiul de măsline amestecat cu unt, într-o tigaie medie la foc mediu. Adaugați usturoiul și înăbușiți fără a arde, timp de 1 minut sau până se face un pic. Adăugați spanacul și asezonați cu sare și piper. Se amestecă și se gătește, amestecând ușor până când spanacul s-a inmuiat ușor. Transferați apoi spanacul într-o strecurătoare cu ochiuri fine, pusă peste un castron. Facți între timp sosul olandez. Umpleți o cratiță mică cu ceva apă și aduceți-o la fiert la foc mediu. Bateți gălbenușurile și 1 lingură de apă rece într-un bol termorezistent. Puneți vasul peste apa clocotită ( fară a se atinge apa care fierbe) și continuați să amestecați până când gălbenușurile se îngroașă ușor și devin spumoase. Peste acest amestec se stropește cu sucul de lămâie și se amestecă pentru a se încorpora. Adăugați untul clarificat câteva lingurițe o dată, permițând fiecărui adaos să se încorporeze complet înainte de a adăuga altul. Adăugarea prea repede va face ca emulsia să se separe și să-și piardă consistența catifelată. După ce ați adăugat 1 cană de unt, asezonați cu sare. Gustați și ajustați cu mai mult suc de lămâie sau unt, după cum este necesar. Împărțiți spanacul sotat între jumătățile de brioșe englezești și acoperiți-le cu un ou poșat. Peste fiecare ou poșat se pune sosul olandez. Stropiți ouăle cu boia de ardei și presărați ceapă verde tocată și serviți.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere