Zygouri este una dintre cele mai bune cărnuri, fiind provenită de la un miel de maxim un an care nu este la fel de mic ca un miel de lapte, dar nu este nici la fel de mare ca o oaie. De obicei carnea acestuia, fierbe rapid și este delicioasă. Este o carne potrivită atât pentru ciorbă, cât și pentru tocană. În stilul de gătit apama, se pregătește unul dintre cele mai gustoase feluri de mâncare din bucătăria grecească. Se crede că cuvântul „kapamas” are rădăcini turcești și că provine de la cuvântul kapamak și înseamnă „acoperit”, și se referă la gătirea alimentelor care sunt „acoperite”, cu capacul oalei. „Kapamas” este o tehnică de gătit care se bazează în mod tradițional pe bucăți de carne miel sau vită împreună cu roșii dar și cu alte ingrediente și condimente, într-o oală bazată închisă cu capac. Cand facem ceva "kapama" înseamnă că acoperim cu un capac carnea (sau orice alt material de baza) și celelalte ingrediente ale rețetei și gătim la foc mic.
O friptură cu gust de vis și cu un sos bogat căruia nu îi poți rezista.
Ingrediente: 1,5 kg. carne de miel "zigouri", 3-4 cartofi medii, 5-6 dovlecei mai micuți, sucul și coaja rasă de la 2-3 lămâi bio, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, ulei pentru prăjit/ Pentru sos: 4-5 căței de usturoi, 3-4 roșii coapte, 1-2 linguri de pastă tomate, sare marină neiodată și piper mozaic boabe după gust, 5-6 cuișoare, 5-6 boabe de ienibahar, puțină nucșoară rasă sau 2 flori de nucșoară.
Mod de preparare:
Împărțiți carnea în porții. Curățați, spălați cartofii și tăiați-i felii. Adăugați sare, piper și sucul de la o jumătate de lămâie și amestecați. Puneți ulei înntr-o tigaie si imediat ce se încinge, adaugați cartofii. Lasați să se rumenească, nu ăsa fie complet facuți. Între timp, pregătiți dovlecelul. Tăiați-le capetele, spălați-i, străpungeți-i în mai multe locuri cu o furculiță, adăugați sare și piper și sucul de la cealalată jumătate de lămâie și amestecați. Imediat ce cartofii sunt rumeni, scoateți-i într-un vas și adăugați dovleceii în tigaie. De îndată ce sunt aurii, puneți-i în același vas cu cartofii. Pregătiți și carnea. Pe fiecare porție stoarceți suc de lămâie și stropiți cu sare și piper. Puneți acum carnea în tigaie. Lăsați să se rumenească pe toate parțile, după care o scoateți și o puneți într-o oala. Adăugați rosiile rase grosier, usturoiul tocat, sarea si piperul și condimentele în oală împreună cu carnea. Adăugați suficientă apă și lăsați carnea să fiarbă în oală acoperită cam 1/2 oră și dacă nu este gata încă 15 minute. Când carnea este fiartă, adăugați în oală cartofii și dovleceii. Dacă este necesar, adăugați puțină apă. Lăsați să fiarb împreună cu carnea până se fac complet iar mâncarea va avea cu un sos gros.
Se servește cu pâine proaspătă esențială pentru că sosul său este perfect pentru înmuiere.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere