marți, 14 ianuarie 2025

Μπριάμ με κιμά-Briám me kimá-Briam cu carne tocată


Μπριάμ με κιμά-Briám me kimá-Briam cu carne tocată
Tradiționalul preparat grecesc Briam, adică legume și ierburi prăjite lent și  amestecate într-o tigaie mare, cu sos de roșii, ulei de măsline și puțină apă se poate face și  cu carne de vită tocată! Masa perfectă de duminică, absolut reconfortantă, ușor de preparat și care poate satisface chiar și pe cei mai pretențioși! Deci pe lângă ingredientele de bază : 
morcovi, dovlecei, ceapă albă, ceapa verde, pătrunjel creț, mentă  proaspătă care este uimitoare în rețete ca aceasta, sos de rosii sau passata de rosii, tulpină de țelină Apio cu frunze, usturoi, ulei de măsline extravirgin, frunze de dafin, sare marină neiodată și piper, în această rețetă apare și carnea tocată.

Ingrediente: 1 kg. carne de vită tocată, 1 vânătă tăiată în cuburi, 1 dovlecel tăiat în cuburi, 2-3 cartofi tăiați în cuburi, 1 morcov tăiat în cuburi, 1 ceapă mare taiată rondele,- 3-4 căței de usturoi tăiați mărunt, 2 roșii tăiate în sferturi, 1/2 ardei roșu tăiat în bucăți+1/2 ardei galben tăiat în bucăți+1/2 ardei verde tăiat în bucăți, 5-6 fire ceapă verde, fir de praz tăiat bucăți, 1 lingură pasta de rosii, 1 buchet de pătrunjel, sare marină neiodată și piper măcinat după gust, 1 lingură bulion de vită (optional), 1/2 cană ulei de măsline, 2-3 frunze de dafin.

Mod de preparare: Într-o cratiță mare adpaugați ulei de măsline și prețncălziți. Adăugați carnea tocată de vită și  înăbușiți până se rumenește ușor, apoi se adaugă ceapa, ardeiul, usturoiul și se continuă până se fac și acestea, apoi se adaugă pasta de roșii si roșiile tăiate și se lasă la fiert 5 minute, se adaugă apa și bulionul dacă folosiți, condimentele și pătrunjelul. Într-o tavă mare de cuptor adăugați toate acestea, puneți și cuburile de dovlecel și cele de vânătă (scurse de zeamă), adăgați ceapa verde tăiată grosolan, firul de praz tăiat bucăți, mai presarați puțin pătrunjel, adăgați și menta, puneți și frunzele de dafin, amestecați foarte bine, adaugați mai multă apă dacă este necesar pentru a acoperi toate legumele și coaceți la 200 gr.C. pentru aproximativ 1 oră sau până când toate legumele sunt moi și apa s-a evaporat. La servire, savurați cu iaurt și pâine prăjită.


Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere