Μελιτζάνες Ιμάμ este un preparat clasic grecesc cu rădăcini în bucătăria otomană, fiind un fel de mâncare tradițional care conține vinete (melitzanes în greacă) umplute cu un amestec de ceapă, roșii, usturoi și ulei de măsline, apoi coapte încet până se înmoaie în ulei de măsline. Numele „Imam Bayildi” se traduce prin „imamul a leșinat”, provenind dintr-o legendă populară. Potrivit unei versiuni a poveștii, un imam (un lider religios musulman) fie a leșinat de încântare după ce a gustat felul de mâncare, fie de șoc când și-a dat seama cât ulei de măsline scump a fost folosit pentru a-l prepara! Acest preparat de mâncare a fost introdus în Grecia în timpul perioadei otomane, ceea ce a influențat o mare parte din tradițiile culinare din regiune. De-a lungul timpului, „melitzanes imam” a devenit o parte îndrăgită a bucătăriei grecești, cunoscută pentru aromele sale bogate și savuroase și pentru utilizarea legumelor proaspete. Rețeta, deși comună atât culturilor grecești, cât și turcilor, variază ușor în funcție de regiune, dar esența ei rămâne înrădăcinată într-un amestec de ingrediente mediteraneene și tehnici de gătit otomane.
Ingrediente: 4 vinete medii, 3 cepe mari, feliate subțiri, 4 cătei de usturoi, tocați mărunt, 5 roșii medii, tăiate mărunt (sau 1 cutie de roșii tăiate cubulețe), 1 cană ulei de măsline, 1 lingură pastă de roșii (opțional, pentru o aromă mai bogată),1 linguriță zahăr, sare marină neiodată și piper după gust, ½ linguriță de scorțișoară macinată (opțional), ½ linguriță de chimion măcinat (opțional), ½ cană pătrunjel creț, tocat, sucul și coaja de la o lămâie bio (opțional).
Mod de preparare:, Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Tăiați vârfurile vinetelor și decojiți fâșii de piele de pe vinete pe lungime gen zebră, lăsând puțină piele pentru textură. Tăiați fiecare vînătă în jumătate pe lungime și folosind un cuțit sau o lingură, scoateți o parte din miez pentru a face loc umpluturii. Puneți miezul deoparte. Stropiți vinetele cu puțină sare și lăsați-le să stea aproximativ 30 de minute pentru a elimina excesul de umiditate. Clătiți și uscați. Încingeți jumătate din uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și înăbușiți până se înmoaie, aproximativ 5-7 minute. Adăugați roșiile tăiate cubulețe, pulpa de vinete tăiată (tocată), pasta de roșii (dacă folosiți), zahărul, sarea, piperul, scorțișoara și chimionul. Gătiți până când amestecul se îngroașă și roșiile se descompun, aproximativ 10 minute. Se adaugă apoi pătrunjelul și se ia de pe foc. Puneți jumătățile de vinete într-o tavă mare de copt, cu partea tăiată în sus. Umpleți fiecare vînătă cu amestecul de roșii-ceapă, apăsând ușor. Stropiți cu uleiul de măsline rămas pe deasupra vinetelor umplute și turnați aproximativ ½ cană de apă (sau bulion de legume) pe fundul vasului de copt. Acoperiți vasul cu, hârtie de copt după care cu folie de aluminiu și coaceți timp de 45 de minute. După 45 de minute, îndepărtați folile și coaceți încă 15 minute sau până când vinetele sunt fragede și umplutura este ușor caramelizată deasupra. Lasati vinetele să se răcească puțin înainte de a le servi. Puteți stropi cu suc de lămâie. Se servește cald sau la temperatura camerei, adesea însoțit de pâine crustă și o salată proaspătă.
Savurează deliciosul tău imam grecesc Melitzanes!
Spor la treabă!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere