sâmbătă, 22 ianuarie 2022

Ελληνικά πάστα σοκολατίνα-Elliniká pásta sokolatína-Prajitură grecească cu cremă de ciocolată

Ingrediente: A. Pentru baza de tort: 2+1/2 căni (370 gr.) de făină , 1 +1/2 cană (160 gr.) cacao neîndulcită (de preferat cea olandeză), 2 lingurițe (12 gr.) bicarbonat de sodiu, 1 linguriță (4 gr.) praf de copt, 1 praf de sare, 1 tabletă (100 gr.) ciocolată semidulce de menaj, 1+1/2 căni de cafea fierbinte, 3/4 cană ulei de măsline, 1 cană iaurt light, 1/2 cană smântână de frișcă, 2 lingurite extract pur de vanilie, 3 căni de zahăr granulat, 3 ouă mari/ B. Pentru crema de patiserie: 2 cești (475 ml.) lapte, 4 linguri (40 gr.) amidon de porumb, 3/4 cană (190 gr.) zahăr granulat, un praf de sare, 4 gălbenușuri, 1/2 cană smântână  pentru frișcă, 1 linguriță extract pur de vanilie/ C. Pentru Ganache de ciocolată: 340 gr. ciocolată semidulce de menaj,

1+1/2 cană (375 ml.) smântână pentru frișcă, 1/2 lingurita cafea instant, 1/2 linguriță extract pur de vanilie/ D. Pentru frișcă: 500 ml. smântână pentru frișcă, 2 lingurițe extract pur de vanilie, 1/2 cană zahăr pudră/ E. Pentru sirop: 1/2 cană (125 ml.) apă, 1/2 cană zahăr granulat, 1 linguriță extract pur de vanilie, 1 linguriță cafea instant.

Mod de preparare:  A. Faceți ma întâi  crema de patiserie.  Combinați laptele, jumătate din zahăr (ca să nu se prindă laptele) și sarea într-o cratiță și fierbeți la foc mic până devine fierbinte. Combinați gălbenușurile, zahărul rămas, smântâna și amidonul de porumb într-un castron și amestecați până la omogenizare. Adăugați apoi, laptele fierbinte, la amestecul de ouă și amestecați împreună. Transferați amestecul înapoi în cratiță și gătiți la foc mediu în timp ce îl amestecați, constant, până se îngroașă. Treceți crema printr-o strecurătoare care a fost pusă peste un castron mare. Adăugați extractul de vanilie și mai amestecați un pic. Acoperiți acest castron cu folie alimentară, lipită de suprafața cremei, pentru a preveni formarea pieliței pe deasupra și lăsați-l deoparte să se răcească. Crema de patiserie poate fi racită la frigider până la 2 zile. Se amestecă până se omogenizează înainte de a o întinde deasupra prăjiturii. B. Faceți siropul: Combinați toate ingredientele pentru sirop (cu excepția vaniliei) într-o cratiță mică și amestecați-le împreună. Puneți oala, la foc iute și imediat ce dă în clocot și zahărul se topește o luați de pe foc și  adaăugați vanilia. Dați deoparte la răcit. C. Faceți baza de  tort (vă ies două blaturi): Preîncălziți cuptorul la 170 gr. C. Într-un castron mare, combinați mai întâi ingredientele uscate: făina, cacaoa, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea și amestecați împreună. Puneți zahărul într-un castron mare. Puneți apoi ciocolata într-un bol mediu și turnați cafeaua fierbinte peste ea și amestecați până se topește. Adăugați acest amestec peste zahăr și amestecați continuu.  Adăugați apoi, amestecând cu telul, în această ordine: uleiul, iaurtul, vanilia, smântâna de friscă, ouăle bătute un pic înainte  și amestecați până la omogenizare. Adăugați amestecul de făină la ingredientele umede în câteva reprize până se încorporează.  Ungeți cu ulei (sau puneți hârtie de copt) 2 tăvi de copt de aproximativ 20/30 cm. Distribuiți aluatul  între cele 2 forme de copt. Umpleți cam 3/4 din înălțimea vasului. Coaceți  pe grătarul central timp de aproximativ 35 de minute sau până când un pai care a fost introdus în centrul prăjiturii iese curat. De îndată ce aluatul iese din cuptor, înțepați-l peste tot cu o scobitoare și ungeți-l pe unul dintre ele pe deasupra cu siropul răcit. Lăsați să se răcească complet. Al doilea blat după ce s-a răcit, îl scoateți din tava și-l înveliți în 2 straturi de folie alimentară pentru a fi dat la congelator și folosit la altă prăjitură. Poate fi congelat până la o lună. D. Faceți crema Ganache: Adăugați ciocolata și cafeaua într-un castron. Încălziți smântâna de frișcă, până scoate aburi, după care, turnați-o peste ciocolată și  adaugați vanilia. Amestecați până când devine netedă și strălucitoare. Dați deoparte. E. Faceți frișca:
Adăugați toate ingredientele pentru frișcă într-un castron mare și bateți până devine groasă și cremoasă. F. Asamblați aluatul: Adăugați aproximativ un sfert de cană de ganache, în crema de patiserie și amestecați până la omogenizare. Adăugați 3-4 linguri de ganache la frișcă și amestecați până la omogenizare. Pentru a face crema bavareză care se pune peste blat, adăugați aproximativ 2 căni de frișcă amestecată cu ganache, în crema de patiserie și amestecați. Întindeți acest topping peste blatul de ciocolată. Dați  la rece timp de 15-20 de minute. Încălziți ganache-ul în cuptorul cu microunde timp de 10-15 secunde sau pe aragaz la foc foarte mic. Turnați ganache-ul peste crema bavareză și  întindeți uniform deasupra cu o spatulă. Răciți tortul la frigider pentru aproximativ 20 de minute. Transferați frișca cu ganache rămasă într-o pungă de ornat de silicon la care ați pus un vârf mare stea. Tăiați tortul în câte porții doriți, mai mari sau mai mici. Cu cât tortul este mai bine răcit, cu atât va fi mai ușor să tăiați. Ornați deasupra fiecărei felii, cu ajutorul pungii de ornat. Pe deasupra fiecărei steluțe așezați o cireașă confiată-zaharisită. Sau puteți rade ciocolată, pe deasupra înainte de tăiere.

Spor la treabă!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere