marți, 28 decembrie 2021

Ψητό κατσαρόλας αλ' οράνζ-Psitó katsarólas al' oránz-Friptură cu portocale

Ingrediente: 1 kg carne de vită de preferat noix de veau (este carnea de pe  membrul posterior al gambei, nuca fiind mușchiul intern al coapsei: este foarte fragedă), 1 morcov, 1 praz, 2 cepe, 1 frunză de dafin, 4-5 căței de usturoi, 1 pahar cu coniac -50 ml.,2 pahară de vin roșu-300 ml, amestec de condimente pentru carne, 2 portocale bio cu coajă, 150 gr. unt, 3 linguri cu ulei de măsline, sucul de la o lămâie, sare marină neiodată și  piper după gust, 500 gr. ciuperci proaspete feliate sau 1 cutie (400 gr.)/ Pentru sos: 1-2 linguri'e făină de porumb, sucul de la 1 lămâie./ Pentru garnitură: orez, cous cous, piureu de cartofi dulci, sau cartofi prajiti.

 

Mod de preparare: Când cumpărăm carnea ar fi bine să-i spunem măcelaruluiă să o facă rulou și să o lege cu sfoară, pentru a nu-și strica forma la gătit. Acasă când începem pregătirea se spală bine carnea și apoi se dă cu sare și mult piper. Se dă deoparte cam 15 minute să ia temeperatura camerei. Intr-o cratita se încinge uleiul de măsline și 100 gr.  unt, după care se lasă să se rumenească bine carnea pe toate parțile. Se scoate carnea și se pun toate legumele tocate grosier în loc și se călesc puțin până se înmoaie și capată gustul untului. Se pune apoi usturoiul întreg și se lasă puțin până își lasă aroma și se scoate. Transferați apoi carnea peste legume și la foc iute, turnați. Lasați-l să se evapore. Adaugați foaia de dafin, amestecul de condimente și portocalele tăiate în jumatate, cu coaja cu tot. Stingeți apoi cu vin. Se toarnă în oală și sucul de lămâie (putem pune  și coaja rasă de lămâie) și puțină apă. Se lasă să fiarbă foarte bine, la foc foarte mic și cu capac ca să devină foarte moale (aproximativ 2 ore). Se mai adaugă apă călduță din când în când, astfel încât să fiarbă fără să se ardă. (Acest proces se poate face și în oala sub presiune, pentru viteză și economie). După ce este gata, scoateți frunza de dafin, puneți făina de porumb împreună cu lămâia și restul de unt într-un bol și amestecați până se dizolvă bine. Adaugați în mancarea noastră răsucind putin oala pentru amestecare, (nu folosiți lingura pentru acest lucru) în timp ce lasăm să mai fiarbă un pic până ce sosul său devine ușor gros. Carnea  este fiartă când se înroșește. O scoatem atunci din sos și o lăsăm la racit. Scoateți acum sfoara și tăiați carnea în felii. Așezați feliile ordonat în centrul unui platou. Se pune puțin sos pe feliile de carne iar ce rîmâne se pune într-un cratiță. Ciupercile proaspete, le spălam, le curățăm de coajă și le tăiem felii subțiri. Puneti apoi, puțin ulei de măsline într-o cratiță și căliți ciupercile. Legați sosul rămas cu făină de porumb, după care îl adăugați peste ciuperci și amestecați. Dacă dorim mai mult sos adaugăm apă fierbinte și folosim faina de porumb mai mult. Puteți avea ca garnitură  orez, cous cous, piureu de cartofi dulci, sau cartofi prajiti.

Spor la treabă și poftă bună!

 

 


 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere