joi, 1 februarie 2018

Paste Carbonara si Paste Bolognese


Fara sa considerati lipsa de modestie va spun ca aceste doua retete de baza in bucataria italieneasca sun cel mai des maltratate de tot felul de bucatari care habar nu au cum se la faca , in asa fel incat lumea neobisnuita cu bucataria italieneasca nu mai stie care este originalul si care este doar o copie mediocra. Mai jos voi prezenta doua retete absolut autentice. Va urez spor la citit dupa care la treaba.





Paste Carbonara (pentru 2 persoane)





La reteta carbonara autentică se  utilizeaza doar guanciale și nu  pancetta. Daca nu gasiti guanciale  ca un mic compromis puteti folosi si panceta deoarece nu ar fi corect să renunți la plăcerea unor paste carbonara doar pentru asta. Acelasi lucru daca nu gasiti Pecorino Romano puteti folosi doar Parmezan. Rezultatul nu va fi avelasi dar va fi 95 % OK.



Ingrediente:





200-220 gr. spaghete sau spaghetoni (cele mai groase ), 50 gr. Guanciale (slanina de la falca de porc) sau pancetta (bacon italian / slanina provenita de pe burta) tăiate în cuburi mici, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 ou intreg+ 2 galbenusuri, 50 gr.  parmezan + 50  pecorino Romano (normal ar fi doar pecorino 75 gr.)  proaspat rase.,piper negru macinat proaspat, sare marina neiodata  grosiera pentru fiertul pastelor.





(niciodata sa nu puneti, ceapa, usturoi, unt pentru prajit, ciuperci, patrunjel, smantana, sunca normala de orice fel)





Mod de preparare:





Intr-o oala mare  de fiert paste plina cu apa si generos sarata - si adusa la  fierbere se adauga spaghetele si se fierb la al dente (mai putin cu 1-2 minute decat scrie pe pachet). Scurgeti-le bine si stropiti-le cu ceva ulei de masline ( dar nu uitati sa pastrati o jumatate de pahar din apa de de fierbere deoarece ati putea avea nevoie mai tarziu).



In timp ce pastele se fierb, incălziti o tigaie mare pe foc mediu. Adăugati  cubuletele de guanciale si sotati timp de aproximativ 3 minute sau pana cand acestea sunt facute si crocante. Opriti focul in acest moment. Intr-un castron, bateti oul si gălbenusele adaugati pecorino si un picut de piper, amestecand pentru a nu se face bulgarasi. Adăugați spaghetele drenate in tigaia cu guanciale si mai dati timp de un minut la foc mediu. Acum dupa ce ati stins focul adaugati peste spaghete amestecul de ouă / pecorino , amestecand pana cand sosul de ou se ingroasa. Caldura va găti ouale. Aceasta etapa OBLIGATORIU nu trebuie să se intample cu focul aprins. Daca gasiti consistenta prea groasa, acum este timpul sa adaugati puțina apa de la fierbere. Dimpotriva, daca sosul este prea lichid, adăugati  mai mult pecorino . Se condimenteazaă cu putin piper proaspat si se serveste imediat . Inainte de a incepe sa serviti se mai  adauga  Pecorino o ultima pudrare.







Paste Bolognese  (pentru doua persoane)







Inainte de a incepe descrierea retetei trebuie sa mai distrug un mit. NU EXISTA SPAGHETE BOLOGNESE. DACA PE UNDEVA SUNTETI TOTUSI SERVITI IN ASA FEL, ACEL BUCATAR FIE NU CUNOASTE REALITATEA FIE A RAMAS FARA TAGLIATELLE SI INCEARCA SA VA PACALEASCA.NORMAL RETETA ESTE CU TAGLIATELLE PROASPETE







 Ingrediente:





200-220 gr.  tagliatelle proaspete (la proaspete chiar 300 gr)  sau uscate, o lingura de pesmet pentru pudrat (optional), 75 gr. parmezan proaspat ras,, la sos sunt urmatoarele ingrediente:1 ceapa mare alba taiata fin, 50 gr. unt sau 2 linguri ulei de masline, sare si piper dupa gust, 250 gr. carne tocata (amestec porc cu vitel), 50 gr. prosciutto / pancetta taiata marunt, 75 ml. vin alb sec,75 gr. pasta de tomate, o cutie  de rosii taiate cubulete in suc propriu, un morcov taiat fin, 1/2 radacina telina micuta taiata fin sau data impreuna cu morcovul pe razatoare. 











Mod de preparare:





Sosul se pregateste in felul urmator:  caliti ceapa in unt pana devine translucida fara sa o ardeti adaugand pancetta, morcovul,telina si pasta de tomate si mai apoi adaugati carnea tocata in bucati mari  amestecand pana se inglobeaza cu ceapa. Lasati sa se faca carnea pe toate partile amestecand cu o spatula de lemn. Adaugati apoi vinul lasand sa se inglobeze  si sa scada un pic.Adaugati acum rosiile si sucul lor, un picut de sare dupa gust si piper proaspat macinat, amestecati sa se inglobeze, acoperiti vasul cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic cam o ora  si jumatate . Daca sosul vi se pare ca se incheaga  prea mult adaugati  putina supa de legume sau chiar apa. La sfarsit puteti presara o lingurita de pesmet.



Cand sosul este gata fierbeti pastele in apa clocotita in care ati pus sare si ulei. Pastele trebuie fierte al dente (deci mai puti 1-2 minute decat intstructiunile). Le scurgeti bine si le stropiti cu ulei de masline.





Pofta buna!












0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere