vineri, 19 decembrie 2025

Χοιρινο με μελι-Hirino me meli-Carne de porc cu miere

„Hirino me meli” este un preparat tradițional grecesc, adică „carne de porc cu miere”. Este o rețetă delicioasă care combină aroma cărnii de porc cu dulceața mierii și cu condimente mediteraneene. 

* Iată o variantă clasică:

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 gr. carne de porc (ceafă sau mușchi, tăiată cuburi), 3 linguri ulei de măsline, 2 cepe medii-tocate, 3 căței de usturoi-tocați, 1 linguriță scorțișoară, 

Χοιρινο με μελι-
Hirino me meli-
Carne de porc cu miere
½ linguriță cuișoare măcinate (opțional), 3-4 linguri miere, 200 ml. vin alb sau supă de pui, sare marină și piper după gust, 1 linguriță oțet balsamic (opțional, pentru un gust mai complex), cimbru sau pătrunjel pentru decor.

 

Mod de preparare: I. Pregătirea cărnii. Într-o tigaie mare sau cratiță, încălzește uleiul de măsline și rumenește cuburile de porc pe toate părțile până devin aurii. II. Sotarea legumelor. Scoate carnea și, în aceeași tigaie, călește ceapa și usturoiul până devin translucide. III. Condimentarea. Pune carnea înapoi în tigaie, adaugă scorțișoara și cuișoarele și amestecă bine. IV. Gătirea în lichid. Toarnă vinul sau supa, acoperă și lasă să fiarbă la foc mic 40–50 minute, până carnea devine fragedă. V. Adăugarea mierii. La final, adaugă mierea și amestecă ușor. Lasă să fiarbă încă 5–10 minute, până sosul devine lucios și ușor caramelizat. Dacă vrei, adaugă și puțin oțet balsamic pentru un contrast subtil de aromă. 

Servirea

  • Presară cimbru sau pătrunjel tocat deasupra și servește cu piure, cartofi copți sau orez.

 

** Iată o variantă modernă, la cuptor, a „Hirino me meli”, mai simplă și cu carne fragedă și sos dens, perfect caramelizat.

 

Ingrediente (4 persoane): 800 gr. ceafă sau mușchi de porc, tăiat cuburi, 3 linguri ulei de măsline, 2 cepe mari, tăiate felii subțiri, 3 căței de usturoi, zdrobiți, 3-4 linguri miere, 200 ml. vin alb sau supă de pui, 1 linguriță scorțișoară, ½ linguriță cuișoare măcinate), 1 linguriță oțet balsamic, sare marină neiodată și piper după gust, cimbru sau pătrunjel pentru decor.

 

Mod de preparare: I.Pregătirea cuptorului. Preîncălzește cuptorul la 180°C. II. Rumenește carnea. Într-o tigaie mare care poate merge și la cuptor (sau wok), încălzește uleiul și rumenește cuburile de porc pe toate părțile până capătă o crustă aurie. Scoate carnea și pune-o deoparte. III. Călește ceapa și usturoiul. În aceeași tigaie, adaugă ceapa și usturoiul, sotând până devin translucide și ușor caramelizate.  IV. Amestecă condimentele și lichidele. Pune carnea înapoi, adaugă scorțișoara, cuișoarele, vinul/supa și oțetul balsamic (dacă folosești). Amestecă bine. V. Adaugă mierea. Toarnă mierea peste carne și amestecă ușor, astfel încât să acopere bine cuburile. VI. Gătirea la cuptor. Acoperă tigaia cu un capac sau folie de aluminiu și dă la cuptor pentru 45–50 minute. La jumătatea timpului, verifică lichidul și, dacă este prea mult, lasă capacul puțin întredeschis să se evapore. Sosul trebuie să rămână dens și lipicios. VII. Finalizarea. Scoate capacul în ultimele 10 minute ca să se caramelizeze bine deasupra. Gustă și mai ajustează cu sare și piper dacă este nevoie. 

Servirea

  • Presară cimbru sau pătrunjel proaspăt deasupra și servește cu piure de cartofi, orez sau legume la cuptor.
  • Truc de restaurant: Sosul iese și mai lucios dacă la final mai adaugi încă 1 lingură de miere și amesteci rapid, apoi dai tigaia 1-2 minute la foc mare înainte de servire.


Iată un mini-ghid de plating pentru „Hirino me meli”, ca să arate ca la o tavernă grecească:

    1. Alegerea farfuriei

    • Folosește o farfurie albă sau ceramică deschisă la culoare; ajută sosul să iasă în evidență.
    •  Pentru un aspect rustic, poți folosi farfurii cu margini ușor neuniforme sau lemn/plată mare de ceramică.

     2. Aranjarea cărnii

    • Scoate cuburile de porc cu grijă, așezându-le central sau ușor în formă de piramidă.
    •  Nu le înghesui; lasă puțin spațiu între ele ca sosul să se poată vedea.

     3. Sosul

    • Folosește o lingură pentru a turna sosul peste carne, lăsând să curgă natural, nu uniformizat.
    • Lasă puțin sos să ajungă pe farfurie pentru efect vizual.

    4. Garnitura

    • Piure, orez sau legume la cuptor se așază pe margine, nu deasupra cărnii.
    • Pentru un contrast de culoare, poți adăuga felii subțiri de morcov, ardei roșu sau verde.

    5. Decor final

    •  Presară frunze proaspete de cimbru sau pătrunjel peste carne.
    • Opțional: puțină coajă de lămâie rasă sau câteva stropi de miere pentru luciu extra.

    6. Detalii finale

    • Șterge marginile farfuriei pentru un aspect curat.
  • Servește imediat – sosul este cel mai lucios și aromat când e cald.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere