Legendele :
Una dintre ele, ne spune că acest preparat ar fi fost inventat de către bucătarul Charles Ranhofer (1836-1899), care ar fi "inventat” pe loc rețeta în urmă unei discuții, ce ar fi avut loc pe la 1860, în restaurantul Delmonico’s din New York, între doamna LeGrand Benedict căreia nu-i plăcea nimic din meniu și el. De altfel Ranhofer, în cartea să The Epicurean, apărută în 1894, chiar are o rețeta numită Eggs a’ la Benedick.
O altă legendă, este legată de numele lui Lemuel Benedict (broker din New York) care, într-un interviu din New Yorker Magazine, din 1942, a declarat că în 1894, mahmur fiind, s-a dus la Waldorf și a cerut "pâine prăjită, bacon rumenit, două ochiuri pe apă și un castronaș de sos olandez”. Iar celebrul Chef de la Waldorf, Oscar Tschirky a fost impresionat de comandă intervenind personal și înlocuind pâinea prăjită cu muffins și baconul cu șuncă. Zilele următoare chiar a și introdus rețeta în meniul restaurantului sub numele de ouă Benedict. Dar totuși legenda nu se susține deoarece nu a consemnat rețeta în volumul sau The Cook Book by “Oscar” of the Waldorf (apărut în 1896), acolo apărând doar Philadelphia Eggs, preparat cam la fel, cu o singură deosebire: în loc de bacon folosea piept de pui. Mai există și altele dar să trecem la prepararea rețetei că ni s-a făcut foame de atâta istorie.
Pe blog mai există o variantă a acestei rețete. Și deasemenea pentru ouă Florentine. La ouăle Florentine în versiunile mai vechi se adauga spanac la ouăle poșate și se folosea sos Mornay care este un sos bechamel cu brânză rasă adăugată cum ar fi parmezan sau gruyère. În bucătăria americană, un sos Mornay se face cu cheddar și este folosit în mod obișnuit pentru macaroane.
Astăzi voi posta o altă variantă mult mai apropiata de cea de la origini, a ouălelor Benedict
Ingrediente pentru două persoane: 4-6 felii de bacon, 2 ouă fierte pe apă, oțet pentru fierberea ouălelor./ Pentru sosul olandez: un praf de sare marină neiodată, piper alb proaspăt măcinat, 2 lingurițe zeamă de lămâie sau una de oțet de vin alb, 2 gălbenușuri de ouă, 75 gr. unt clarificat/2 brioșe englezești, tăiate în două și prăjite.
Mod de preparare: 1. Pentru a face sosul olandez, puneți gălbenușul de ou într-un castron mare rezistent la căldură peste o cratiță cu apă fierbinte, fără să se atingă nivelul apei.Într-o crăticioară amestecați zeama de lîmâie, un preaf de sare și piper cu 2 linguri de apă și reduceți la jumătate pe foc mic.Apoi începeți să bateți gălbenușurile cu amestecul redus mai devreme, iar când a început să se lege adăgați untul clarificat ( pe care l-ati separat de partea solidă rămasă după topire în cazul în care nu folosiți direct Ghee) cât este fierbinte , puțin câte puțin. Bateți continuu până când se omogenizează și sosul s-a îngroșat. Adăugați suc de lămâie dacă mai considerați și apă caldă doar dacă sosul este prea gros dar și un praf de sare de mare și amestecați. Opriți focul, dar păstrați sosul cald peste cratița cu apă. 2. Pentru a găti ouăle, aduceți o cratiță cu apă la fiert și adăugați sarea și oțetul. Amestecați apa cu o lingură pentru a dizolva sarea. Spargeți un ouăle pe rând într-o ceașcă, apoi coborâți încet marginea ceștii în oală și introduceți ouăle. Gătiți la foc foarte mic timp de 3-4 minute pentru ca gălbenușul să rămână moale. 3. Scoateți-le cu o lingură cu fantă și așezați-le pe o farfurie acoperită cu hârtie de bucătărie. Chiar înainte de servire, reîncălziți ouăle în apă caldă timp de 1 minut dacă este necesar. 4. Prîjiți brioșele în care ați pus feliile de bacon și asamblați apoi ouăle Benedict punând pe fiecare jumătate peste bacon câteva foi desalată după care un ou și apoi acoperiți cu sosul olandez cald. Se piper alb si se servește imediat.
Spor la treabă și poftă bună!