luni, 16 decembrie 2024

Μελιτζάνες ιμάμ-Melitzanes imam (Imam Bayildi)

Melitzanes Imam-
Μελιτζάνες Ιμάμ este un preparat clasic grecesc cu rădăcini în bucătăria otomană, fiind
 un fel de mâncare tradițional care conține vinete (melitzanes în greacă) umplute cu un amestec de ceapă, roșii, usturoi și ulei de măsline, apoi coapte încet până se înmoaie în ulei de măsline. Numele „Imam Bayildi” se traduce prin „imamul a leșinat”,  provenind dintr-o legendă populară. Potrivit unei versiuni a poveștii, un imam (un lider religios musulman) fie a leșinat de încântare după ce a gustat felul de mâncare, fie de șoc când și-a dat seama cât ulei de măsline scump a fost folosit pentru a-l prepara! Acest preparat de mâncare a fost introdus în Grecia în timpul perioadei otomane, ceea ce a influențat o mare parte din tradițiile culinare din regiune. De-a lungul timpului, „melitzanes imam” a devenit o parte îndrăgită a bucătăriei grecești, cunoscută pentru aromele sale bogate și savuroase și pentru utilizarea legumelor proaspete. Rețeta, deși comună atât culturilor grecești, cât și turcilor, variază ușor în funcție de regiune, dar esența ei rămâne înrădăcinată într-un amestec de ingrediente mediteraneene și tehnici de gătit otomane.

Ingrediente: 4 vinete medii, 3 cepe mari, feliate subțiri, 4 cătei de usturoi, tocați mărunt, 5 roșii medii, tăiate mărunt (sau 1 cutie de roșii tăiate cubulețe), 1 cană ulei de măsline, 1 lingură pastă de roșii (opțional, pentru o aromă mai bogată),1 linguriță zahăr, sare marină neiodată și piper după gust, ½ linguriță de scorțișoară macinată (opțional), ½ linguriță de chimion măcinat (opțional), ½ cană pătrunjel creț, tocat, sucul și coaja  de la o lămâie bio (opțional).


Mod de preparare:, Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Tăiați vârfurile vinetelor și decojiți fâșii de piele de pe vinete pe lungime gen zebră, lăsând puțină piele pentru textură. Tăiați fiecare vînătă în jumătate pe lungime și folosind un cuțit sau o lingură, scoateți o parte din miez pentru a face loc umpluturii. Puneți miezul deoparte. Stropiți vinetele cu puțină sare și lăsați-le să stea aproximativ 30 de minute pentru a elimina excesul de umiditate. Clătiți și uscați. Încingeți jumătate din uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și înăbușiți până se înmoaie, aproximativ 5-7 minute. Adăugați roșiile tăiate cubulețe, pulpa de vinete tăiată (tocată), pasta de roșii (dacă folosiți), zahărul, sarea, piperul, scorțișoara și chimionul. Gătiți până când amestecul se îngroașă și roșiile se descompun, aproximativ 10 minute. Se adaugă apoi pătrunjelul și se ia de pe foc. Puneți jumătățile de vinete într-o tavă mare de copt, cu partea tăiată în sus. Umpleți fiecare vînătă cu amestecul de roșii-ceapă, apăsând ușor. Stropiți cu uleiul de măsline rămas pe deasupra vinetelor umplute și turnați aproximativ ½ cană de apă (sau bulion de legume) pe fundul vasului de copt. Acoperiți vasul cu, hârtie de copt după care cu folie de aluminiu și coaceți timp de 45 de minute. După 45 de minute, îndepărtați folile și coaceți încă 15 minute sau până când vinetele sunt fragede și umplutura este ușor caramelizată deasupra. Lasati vinetele să se răcească puțin înainte de a le servi. Puteți stropi cu suc de lămâie. Se servește cald sau la temperatura camerei, adesea însoțit de pâine crustă și o salată proaspătă.

Savurează deliciosul tău imam grecesc Melitzanes!

Spor la treabă!

duminică, 15 decembrie 2024

Türlü este o este o tocană de legume delicioasă, consistentă, ușor de făcut și plină de arome mediteraneene. Se găsește în bucătăria turcească dar și în cea grecească, dar varietăţi ale acestui fel de mâncare se găsesc  în toate bucătăriile balcanice. Este făcută cu legume înăbușite dar poate include și carne. În  Grecia este cunoscută ca tourlou. Numele derivă din cuvântul turcesc vechi türlüg care înseamnă „varietate”. Poate fi gătită într-o oală de lut numită güveç. Ingredientele de bază  variază foarte mult. Mâncarea include de obicei cartofi, vinete și bame. Se mai poate adăuga fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, roșii, ceapă și usturoi. Variantele cu carne se fac cu vită sau miel, dar în Balcani  și cu carne de porc. Alte ingrediente uzuale sunt uleiul de măsline, sarea neiodată, piperul negru sau ardeiul rosu macinat, pasta de rosii sau pasta de ardei dar și ierburi aromatice. Toate aceste ingrediente se amestecă și se coc la cuptor. Preparatul poate fi servit cu orez și/sau  iaurt. 


Ingrediente: 2 cartofi medii-tăiați cubulețe, 2 dovlecei- tăiați rondele, 1 vânătă mare-tăiată cubulețe,1 ardei gras roșu- feliat, 1 ardei gras verde- feliat, 1 ceapă albă mare- tocată mărunt, 3-4 căței de usturoi- tocați, 3 roșii mari-date pe răzătoare (sau folosiți roșii tăiate cubulețe din conserva), 1/2 cană ulei de măsline, 1/2 cană mărar-tocat, 1/4 cană patrunjel creț- tocat,1 linguriță oregano uscat,

1/2 linguriță de cimbru uscat, sare marină și piper după gust, 1/2 cană apă sau bulion de legume

 

Mod de preparareTăiați toate legumele cum am menționat, asigurându-vă că sunt de dimensiuni egale pentru a se găti uniform. Căliți la foc mediu ceapa și usturoiul într-o tigaie mare cuprinzătoare cu câteva linguri de ulei de măsline, timp de 5 minute până se înmoaie. Adăugați usturoiul tocat și gătiți încă un minut. Adăugați legumele și amestecați totul pentru a acoperi legumele în amestecul de ulei și ceapă. Gatiti aproximativ 5 minute, amestecand din când in când. Adăugați roșiile și condimentele și amestecați bine pentru a se combina toate aromele. Lăsați să fiarbă în câteva clocote după care adăugați apa sau bulionul de legume și uleiul de măsline rămas. Se readuce la fierbere, apoi se reduce focul la mic. Se acopera tigaia și se lasă  să fiarbă aproximativ 30-40 de minute, până când legumele sunt fragede și au absorbit aromele. Gustați și ajustați condimentele cu mai multă sare sau piper, dacă este necesar. 

Serviți preparatul cald cu un strop de pătrunjel proaspăt deasupra pentru ornat. Opțional, puteți servi cu brânză feta pentru un plus de bogăție.

Bucurați-vă de acest fel de mâncare reconfortant, plin de legume!


Spor la treabă și poftă bună!

Κοτόπουλο με πάπρικα, μουστάρδα και κρασί-Kotópoulo me choirinó, moustárda kai krasí-Pui cu sos de boia de ardei, muștar și vin

Ingrediente pentru 4 porții:
  700 gr. fileuri de pui, tăiate în cuburi de 3 cm,
2 cepe albe- tocate mărunt, 1 lingură boia dulce,  100 ml. vin alb sec, 2 linguri  muștar, 1 frunză de dafin,  100 ml. ulei de măsline,  sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust

 

Mod de preparare:  Asezonați mai întâi puiul cu sare și piper. Apoi, într-o tigaie largă, încălziți uleiul la foc mare și  înăbușiți puiul împreună cu foile de dafin timp de 3-4 minute sau până se rumenește pe toate părțile.  Adăugați ceapa, boia de ardei și continuați să înăbușiți încă 2-3 minute, până se înmoaie ușor. Turnați acum vinul și  lăsați alcoolul să se evapore 2-3 minute.  Amestecați muștarul cu 5 linguri cu apă și turnați peste pui.  Gătiți încă 6-8 minute, până când puiul este gata.   Alături să aveți cartofi prajiți sau orez dar și o salată verde.

Spor la treabă și poftă bună!