joi, 9 octombrie 2025

Γιουβαρλάκια φρικασέ-Giouvarlakia fricassée-Chiftele de carne (Giuvarlachi) în sos avgolemono ( ou cu lămâie) cu verdeață

Giouvarlakia fricassée este un preparat tradițional grecesc, hrănitor și răcoritor în același timp, perfect pentru sezonul rece.

 

Ingrediente (pentru 4 porții): A. Pentru chifteluțe (giuvarlachi): 500 gr. carne tocată de vită, 1/3 cană orez (de preferat orez rotund – tip pentru sarmale), 1 ceapă medie dată pe răzătoare, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură mărar tocat, 1 lingură pătrunjel tocat, 1 ou, sare marină neiodată și piper după gust/ B. Pentru sosul de bază:1 salată verde (sau o legătură de spanac), tăiată grosier, 1 morcov tăiat felii, 1 praz tăiat rondele, 1 litru supă de pui sau apă + un cub concentrat, 2-3 linguri ulei de măsline/ C. Pentru sosul avgolemono (ou-lămâie): 2 ouăm, zeamă de la 1-2 lămâi (după cât de acru preferați).

 

Mod de preparare: A. Prepararea chifteluțelor: 1. Amestecați toate ingredientele pentru giuvarlachi într-un bol. 2. Modelați chifteluțe mici și rotunde (cu mâinile umezite ca să nu se lipească). 3. Lăsați-le la frigider 15-30 de minute ca să se întărească puțin. B. Fierberea: 1. Într-o oală, încălziți uleiul și înăbușiți ușor legumele (salata/spanacul, morcovul, prazul). 2. Adăugați supa și când începe să fiarbă, puneți ușor chifteluțele înăuntru. 3. Lăsați focul mic și fierbeți timp de  aproximativ 30 de minute sau  până se gătesc bine chifteluțele. C. Sosul avgolemono: 

Γιουβαρλάκια φρικασέ
Γιουβαρλάκια φρικασέ
1. Bateți ouăle bine într-un bol, apoi adăugați zeama de lămâie. 2. Luați cu o lingură puțin din supa fierbinte și adăugați treptat peste ea amestecul de ou și lămâie, amestecând constant (pentru a evita coagularea ouălui). 3. Turnați peste sosul din oală cu focul oprit, mișcând ușor oala (nu amestecați cu lingura, ca să nu se sfărâme chifteluțele). D. Servire: Se servește cald, cu pâine proaspătă – perfectă pentru înmuiat în sosul de lămâie! Puteți presăra puțin mărar proaspăt sau piper negru deasupra pentru extra savoare.

 

Spor la treabă și poftă bună!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere