luni, 26 iulie 2021

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης-Ntomatokeftédes Santorínis-Chiftele de roșii ca în Santorini

Roșiile care se cultivă în Santorini, sunt un soi special, care spune legenda au fost aduse din Egipt. Aduse aici au găsit un mediu arid dar cu un sol vulcanic plin de săruri minerale și oligoelemente.


Umiditatea necesară și-o trag din ceața care acoperă insula în serile de vară. Din 2013 acest tip de roșii este inclus pe lista DOP a Comisiei Europene.
Aroma lor este foarte condensată deoarece conțin foarte puține sucuri. Pentru această rețetă sigur nu le veți avea  disponibile nici pe cele proaspete dar nici pe cele uscate specifice acestei insule, așa că vă sfătuiesc să adăugați condimente proaspete pentru un plus de aromă și aromă!

În alte timpuri  Ntomatokeftédes Santorínis erau o versiune celebră dar și foarte delicioasă a chiftelelor omului sărac deoarece carnea fiind foarte scumpă  o înlocuiau cu alte ingrediente, cum ar fi legumele, leguminoasele și unele condimente care erau mai ușor de obținut. Treptat, această nevoie a evoluat și s-a transformat într-o tradiție culinară interesantă care și-a lăsat amprenta pe unele insule și a făcut chiftelele lor celebre în întreaga lume. Și bineînțeles una dintre aceste insule a fost Santorini, mai ales că aici, celebrele roșii din insulă - au o aromă specială și  unică, ceea ce le face irezistibile.

Ca un ultim sfat, dacă sunteți în Santorini , vizitați și Muzeul Industrial al Roșiilor. 

Ingrediente: 700-900 gr. roșii (cu puține sucuri, se găsesc unele soiuri și la noi în România), 3 cepe albe mari, 2 dovlecei, 1/4 linguriță scorțișoară, 1 linguriță  oregano proaspăt doar frunzele tocate mărunt, 1 linguriță de mentă proaspătă doar frunzele tocate mărunt,  1 lingurițe de mărar tocat mărunt, 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, 400 gr. făină,(+ în plus dacă este necesar), sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat,  ulei pentru prăjit; Pentru servit ceva Fetta și mărar tocat mărunt. Merge alături și niște Tzaziki proaspăt făcut ( nu uitați că acesta trebuie ținut însă la rece măcar o oră după preparare).

Mod de preparare:  După ce curațați  ceapa și  dovleceii măruțiți-le într-un blender împreună cu roșiile ( acestea le puteți ține un pic cu sare, ca de fapt și dovleceii ca să-și mai lase din sucuri). Adăugați la amestec, verdețurile și scoateți apoi într-un castron. Adăugați făină  și condimentați cu generozitate cu sare și piper, adăugați acum și scorțișoara. Amestecul trebuie să fie gros și asemănător cu terciul. Dacă doriți, îl puteți păstra la frigider pentru mai târziu.Roșiile vor elibera probabil niște sucuri, așa că s-ar putea să trebuiască să adăugați puțină făină suplimentară. Formați din acest amestec bile și aplatizați-le până când nu au o grosime mai mare de 1 cm. Într-o tigaie, adăugați ulei  și încălziți. Când atinge temeperatura necesară, adăugați 1bilă pentru a încerca amestecul. Dacă aceasta se sfărâmă este necesar să mai adăugați  făină  suplimentară. Acum puteți să continuați frigerea. Știți că sunt gata , cânde se înmoaie și sunt aurii.  Radeți niște brânză feta și presărați mărar pe desupra și le puteți mânca. Țineți minte că acest preparat se servește fierbinte.

Spor la treabă și poftă bună!



    

   



 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere