luni, 24 noiembrie 2025

Pêche Melba

Pêche Melba
https://mikuy.fr/peche-melba-dauguste-escoffier/
Pêche Melba – Povestea

Pêche Melba este un desert creat în 1892/1893 de marele chef francez Auguste Escoffier, la Hotelul Savoy din Londra, în onoarea celebrei soprane australiene Nellie Melba (Helen Porter Mitchell).

Cum a apărut?

Nellie Melba cânta la Covent Garden, iar Escoffier, care lucra pe atunci la hotelul Savoy din Londra, era fascinat de talentul ei. Cu ocazia unui spectacol în opera Lohengrin, scena conținea o lebădă, iar Escoffier a creat un desert special: 

  • piersici albe poșate,
  •  servite pe un „pat” de înghețată de vanilie,
  •  prezentate într-o cupă de gheață sculptată sub formă de lebădă.

Abia în 1900, la Paris, Escoffier a adăugat celebrul coulis de zmeură, iar desertul a devenit „Pêche Melba” în forma pe care o cunoaștem astăzi. Este considerat un simbol al deserturilor fine, simplu, dar perfect echilibrat.

 

Pêche Melba – Rețeta Originală Escoffier

 

Ingrediente (4 porții): I. Pentru piersici: 4 piersici albe bine coapte, dar ferme, 500 ml. apă, 200 gr. zahăr, 1 baton vanilie sau 1 linguriță extract, II. Pentru montaj: 4 porții generoase de înghețată de vanilie de calitate, 250 gr. zmeură proaspătă, 2–3 linguri zahăr (pentru sos), câteva picături zeamă de lămâie.

Mod de preparare: A. Pregătirea piersicilor poșate. Fierbe apa cu zahărul și vanilia – devine un sirop aromat. Taie piersicile în jumătăți și scoate sâmburele. Pune-le în siropul fierbinte și poșează-le 3–4 minute (nu mai mult, să nu se zdrobească). Stinge focul și lasă-le să se răcească în sirop. Când sunt reci, îndepărtează coaja foarte ușor cu mâna. B.  Sosul de zmeură (coulis). Pasează zmeura cu zahărul și câteva picături de lămâie. Strecoară prin sită (Escoffier servea un sos fin, fără sâmburi). C.  Montajul. Într-o cupă sau farfurie adâncă pune o cupă mare de înghețată de vanilie. Așază alături jumătățile de piersică poșate. Toarnă generos coulis de zmeură peste piersici. Decorează cu câteva zmeure întregi.

 

Cum trebuie să fie un Pêche Melba autentic

  • Simplu – doar piersici, vanilie și zmeură.
  • Răcoritor, nu foarte dulce.
  • Fără frișcă, fără biscuiți, fără toppinguri suplimentare (Escoffier nu le folosea).

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere