Povestea preparatului 
Χοιρινό κότσι-Cilan la cuptor
Χοιρινό κότσι (ciolanul de porc) a devenit popular în Grecia prin influența germană și bavareză în secolul al XIX-lea, când regele Otto (originar din Bavaria) a condus țara. Totuși, grecii au reinterpretat acest preparat îndrăgit în stilul lor: cu bere grecească (de exemplu Mythos sau Fix), condimente mediteraneene și coacere lentă în gástra – vasul tradițional din ceramică sau fontă.
În Grecia rurală, acest fel apare adesea la mesele festive
sau de sărbători, fiind servit cu cartofi la cuptor, legume sau pâine rustică
pentru a înmuia sosul aromat.
Ingrediente: 1 ciolan de porc (1,5–2 kg)-cu șorici, 330 ml. bere blondă (sau brună, după preferință), 4–5 căței de usturoi-zdrobiți, 2 cepe albe mari-tăiate felii, 2 morcovi feliați grosier, 2–3 linguri muștar (ideal tip Dijon), 2 linguri miere sau sirop de rodie, 2 linguri ulei de măsline, sare marină neiodată și piper, câteva cuișoare, ierburi aromatice: cimbru, rozmarin, 2 foi de dafin, 1 lingură boia dulce afumată.
Mod de preparare: A. Pregătirea cărnii: Crestează șoriciul ciolanului în romburi. Freacă-l bine cu sare, piper, muștar și usturoi. B. Gătire în gástra (Gástra" este o cuvânt grecesc (γάστρα) care se poate referi la un tip de vas de gătit, asemănător cu o oală rotundă. Originea cuvântului este din greaca veche, unde "gástra" însemna "burta unui vas". În context grecesc: "Gástra" se referă adesea la un vas de gătit tradițional, o oală metalică cu picioare, folosită pentru a găti încet peste foc. Este adesea folosită pentru a găti miel sau alte cărnuri cu legume.) B. În vasul de lut sau fontă, pune ceapa, morcovii și ciolanul. Toarnă berea, mierea și adaugă ierburile aromatice. C. Coacere lentă: Acoperă vasul și dă-l la cuptor la 160°C pentru aproximativ 3 ore. D. Finalizare crocantă: Descoperă vasul și ridică temperatura la 200°C. Lasă încă 30–40 de minute până șoriciul devine crocant, iar sosul se reduce. E. Servire: Servește-l cu cartofi copți în același sos de bere, sau cu legume rumenite în cuptor.
Secret de bucătar:
- Acoperirea cu capac sau folie în prima parte a coacerii păstrează carnea suculentă. Ultima etapă de coacere descoperită face șoriciul crocant.
- Îți propun o garnitură tradițională grecească ideală pentru acest preparat și un desert clasic pentru a completa masa în stil mediteranean, autentic și festiv.
- Garnitură: Πατάτες λεμονάτες στο φούρνο (Cartofi la cuptor cu lămâie, în stil grecesc). O garnitură clasică pentru orice carne la cuptor, inclusiv pentru χοιρινό κότσι.
- Ingrediente: 1 kg cartofi, tăiați în sferturi, 3 linguri ulei de măsline, sucul de la 1–2 lămâi, 3 căței de usturoi, zdrobiți, 1 lingură oregano uscat, sare marină neiodată, piper, 150 ml. apă, puțin muștar sau boia.
- Preparare: Amestecă toate ingredientele într-o tavă, astfel încât cartofii să fie bine acoperiți. Coace 1 oră la 200°C, întorcându-i la jumătatea timpului. Pentru crustă frumoasă, lasă-i încă 10 minute sub grill.
Un desert simplu și aromat, perfect după un fel principal bogat.
- Ingrediente: I. Pentru prăjitură: 4 ouă, 200 gr. zahăr, 150 g griș fin, 100 g făină, 150 ml. iaurt grecesc, 100 ml. ulei, coaja rasă de la 1 portocală sau lămâie bio, 1 plic praf de copt, vanilie/ II. Pentru sirop: 300 ml apă, 250 gr. zahăr, 1 baton scorțișoară, sucul de la 1 portocală.
- Preparare: A.Prăjitura: Bate ouăle cu zahărul, adaugă iaurt, ulei, griș, făină și restul ingredientelor. Coace la 180°C aproximativ 35–40 de minute. B. Siropul: Fierbe ingredientele 5 minute. C. Finalizare: Toarnă siropul peste prăjitura caldă și las-o să absoarbă.
Servire recomandată:
- Fel principal: χοιρινό κότσι cu cartofi grecești la cuptor.
- Desert: ravaní cu portocale, servit cu o lingură de iaurt grecesc rece.
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere