marți, 13 mai 2025

Μελιτζάνες στο φούρνο- Melitzánes sto foúrno-Vinete la cuptor

Μελιτζάνες στο φούρνο- Melitzánes sto foúrno
Aduse din adâncurile Orientului, vinetele au cucerit toate bucătăriile din estul Mediteranei, au ajuns în Europa de Vest și au călătorit până în America. Rețeta de vinete la cuptor se face și la oală, fiind una dintre cele mai delicioase mâncăruri de vară. Este o rețetă pe care o poți face cu brânzeturile și roșiile tale preferate. Dacă doriți, puteți adăuga și cartofi. Toate ingredientele și cantitățile sunt aproximative și se pun  în funcție de cât vrea fiecare persoană să pună. Teoretic se folosesc aproximativ două kilograme de vinete, spălate bine, tăiate în bucăți  mai măricele, pentru că vinetele se micșorează la fierbere. Prăjite ușor și, odată ce s-a scurs uleiul, întinse pe o tavă de copt. Se adaugă puțină sare, piper și puțin zahăr, roșii tocate cât să meargă peste tot, usturoi tocat. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180-200 de grade, timp de aproximativ douăzeci de minute până la o jumătate de oră...

Mai jos sunt două variante de rețete dintre care prima de la Muntele Athos.

 Varianta de la Muntele Athos.

Ingrediente: 8 vinete mari, 5 cepe albe - tocate,  5-6 căței de usturoi- tocați, 8-10 roșii proaspete și coapte-date pe răzătoare, 10 frunze proaspete de mentă-tocate mărunt,1 legătură de pătrunjel creț-tocat,    câteva frunze de busuioc-tocate, 1/2  lingură de miere de cimbru,    250 ml. ulei de măsline + extra pentru prăjit, puțin ardei Kapia roșu,  puțin chimion, sare marină neiodată, piper negru.

 

Mod de preparare:  Pentru a prepara această rețetă la cuptor în stil Athonite, curățați mai întâi vinetele și curățați-le complet de coajă.    Apoi, cu un cuțit, tăiați-le în două pe lungime de la un capăt la altul, fără a le separa complet, și deschideți-le. Sărați-le cu sare semi-grunjoasă și puneți-le într-o strecurătoare timp de 2 ore. Când e timpul să le gătiți, clătiți-le pentru a îndepărta excesul de sare și scurgeți-le într-o strecurătoare, apăsând bine pentru a îndepărta lichidul.  Puneți mult ulei înntr-o tigaie și odată ce s-a încins, prăjiți-le, întorcându-le de pe o parte pe alta, până se rumenesc uniform. Dacă nu le-am fi scurs, apa pe care o conțineau ne-ar fi cauzat o problemă cu uleiul încins. Le scoateți din tavă cu o spumieră și le așezați frumos pe tava de copt.  Preîncălziți cuptorul la 180°C. Într-o tigaie, încingeți uleiul la foc mic și sotați ceapa și usturoiul, până se rumenesc nu se ard. Adăugați 1 pahar de apă, roșiile, toate condimentele și mierea și dați focul mai tare. După ce dau în clocot, le luați de pe foc și cu un polonic,  întindei toată umplutura peste vinete, astfel încât să fie bine acoperite. Apoi presărați pătrunjelul, menta și busuiocul deasupra și puneți tava la cuptor.  Coaceți timp de aproximativ 40 de minute. 

Spor la treabă!

 

 A doua variantă

Ingrediente: A. pentru sos ¼ cană ulei de măsline, 1 căpățână usturoi-zdrobit, 2 cutii de roșii în bulion, 10 frunze proaspete de busuioc, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat./ B. pentru baza de vinete, 5 vinete mari, făină pentru pane, 4 ouă, ulei pentru prăjit, 500 gr. Mozzarella, 150  gr. Kefaltiri ras, 10 felii șuncă tăiate bucăți, sare marină neiodată, piper, câteva frunze de busuioc

Mod de preparare: Încălziți uleiul de măsline. Căliți cățeii de usturoi zdrobiți timp de 1-2 minute. Adăugați roșiile și ardeiul tăiat marunt și fierbeți la foc mediu timp de 10-15 minute. Spre sfârșitul fierberii, adăugați busuiocul. Preparare vinetelor. Tăiați vinetele în felii de 1 cm grosime. Bateți ouăle într-un bol. Adăugați sare și piper. Dați vinetele prin făină după care prin  ou.  Prăjiți-le în ulei încins până se rumenesc timp de câteva minute.  După ce le prăjiți, le lăsați pe hârtie absorbantă să se scurgă bine.  Preîncălziți cuptorul la 200°C. Turnați 2-3 linguri de sos în tavă. Întindeți apoi un strat de vinete aproape una de alta, asigurându-vă că acoperiți tava. Întindeți bucăți de mozzarella deasupra. Turnați puțin sos deasupra și presărați cu puțin Kefalotiri.  Întindeți jumătate din feliile de șuncă.  Repetați ​​stratificarea tuturor ingredientelor. Se termină cu sos, bucăți de mozzarella și Kefalotiri ras.  La final, presărați cu câteva frunze de busuioc.  Coaceți timp de 25-30 de minute. Se lasă să stea 10 minute, apoi se taie în bucăți și se servește. 

Spor la treabă și poftă bună!

 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere