duminică, 3 aprilie 2011

Πατσάς παραδοσιακή συνταγή- Patsás paradosiakí syntagí-Ciorbă de burtă în stil grecesc tradițional

Această supă este o tradiție în Grecia că și în România și este foarte mult iubită de o mulțime de oameni. Preparatul este la origine din Turcia și a fost importaat în gastronomia grecească la începutul secolului 20. Este considerat un preparat care se consumă cu precădere în diminetiile sau zilele friguroase de iarnă sau că să treacă mahmureala după vreun chef prelungit. Am mâncat în Atena și la 2-3 dimineață în unele taverne această ciorbă proaspăt făcută ( la noi nu am mai reușit să mai găsesc un restaurant să mănânc în zori de zi ciorbă de burtă proaspăt făcută).


Ingrediente:
~ 2 bucăți de burtă( pentru comoditate puteți folosi și burtă semifiartă și congelată), 6-8 ciosvârte de la picioarele de miel, 8-10 căței de usturoi sau după gust chiar mai mulți, 3-4 morcovi, 2 cepe, 3 ouă (doar gălbenușurile), zeama de la 2 lămâi, sare marină grunjoasă fără iod și piper proaspăt măcinat după gust,  opțional niște ulei extravirgin de măsline.
Mod de preparare:


Burta trebuie să fie răzuită și spălată bine sub jet de apă, după care se introduce în apă fierbinte pentru 2-3 minute.Se scoate apoi și se râcâie un strat de piele bine până când rămâne de culoare albă.  Dacă stratul de piele nu iese ușor mai trebuie introdusă o dată în apă clocotită. Se spală apoi din nou cu multă apă. Se taie în fâșii subțiri și mici și  se pune la fiert într-o oală cu apă multă, împreună cu ciosvartele de miel, morcovii și ceapa și cu usturoiul tocat. Se degreseaza din când în când și se ia spumă. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 1-2 ore sau până când carnea este fragedă (dacă folosiți burta prefiartă aceasta se dă doar în clocot separat de ciosvârtele de miel). Se adaugă sare și piper înainte de a se frăgezii carnea.  Odată ce carnea este fragedă, luați de pe foc, scoateți bucatiile de burtă și picioarele de miel și treceți supă printr-o sită. Puteți păstra morcovii și să-i puneți înapoi în supă tăiați mărunt. Dezosati carnea de pe ciosvârte și puneți-o în oală înapoi.  În acest moment pregătiți sosul avagolemono. Se bat ouăle foarte bine și încet se adaugă sucul de lămâie în timp ce batem constant. Se adaugă din supa fierbinte și se continuă amestecarea. După această se toarnă sosul avgolemono peste supă fiartă amestecând cu polonicul să nu coagulăm oul. Unii oameni, în loc de a folosi avagolemono  în supă  utilizează la servit Skorthostoumbi (usturoi frecat cu oțet și sare). Deasemnea este bine să fie alături și câțiva ardei iuți pentru gust.  La servit decorați și cu puțin pătrunjel mărunțit.


Kali Orexi! Poftă Bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere