duminică, 3 aprilie 2011

Parathosiaki Soupa Patsas-Ciorba de burta in stil grecesc

Aceasta supa este o traditie in Grecia ca si in Romania si este foarte mult iubita de o multime de oameni.Preparatul este la origine din Turcia si a fost importaat in gastronomia greceasca la inceputul secolului 20. este considerat un preparat care se consuma cu precadere in diminetiile sau zilele friguroase de iarna sau ca sa treaca mahmureala dupa vreun chef prelungit. Am mancat in Atena si la 2-3 dimineata in unele taverne aceasta ciorba proaspat facuta ( la noi nu am mai reusit sa mai gasesc un restaurant sa mananc in zori de zi ciorba de burta proaspat facuta).Se preegateste din burta bine spalata si razuita (partea ca un fagure) de miel sau vita dar nu in amestec.


Ingrediente:
~ 2 bucati de burta( pentru comoditate puteti folosi si burta semifiarta si congelata), 6-8 ciosvarte,8-10 catei de usturoi sau dupa gust chiar mai multi,3-4 morcovi, 2 cepe, 3 oua, zeama de la 2 lamai sare marina grunjoasa fara iod si piper proaspat macinat dupa gust,optional niste ulei extravirgin de masline.
Mod de preparare:


Burta trebuie să fie razuita si spalata bine sub jet de apa, dupa care se introduce in apa fierbinte pentru 2-3 minute.Se scoate apoi si se racaie un strat de piele bine pana cand ramane de culoare alba.Daca stratul de piele nu iese usor mai trebuie introdusa o data in apa clocotita. Se spala apoi din nou cu multa apa. Se taie in fasii subtiri si mici si  se pune la fiert intr-o oala cu apa multa, impreuna cu ciosvartele de miel, morcovii si ceapa si cu usturoiul tocat. Se degreseaza din cand in cand si se ia spuma. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 1-2 ore sau pana cand carnea este frageda.se adauga sare si piper inainte de a se fragezii carnea.Odata ce carnea este frageda, luati de pe foc, scoateti bucatiile de burta si picioarele de miel si treceti supa printr-o sita. Puteti pastra morcovii si sa-i puneti inapoi in supa taiati marunt.Dezosati carnea de pe ciosvarte si puneti-o in oala inapoi.In acest moment pregatiti sosul avagolemono. Se bat ouale foarte bine si incet se adauga sucul de lamaie in timp ce batem constant.se adauga din supa fierbinte si se continua amestecarea. Dupa aceasta se toarna sosul avgolemono peste supa fiarta amestecand cu polonicul sa nu coagulam oul. Unii oameni,in loc de a folosi avagolemono  in supa  utilizează la servit Skorthostoumbi (usturoi frecat cu otet si sare). Deasemnea este bine sa fie alaturi si cativa ardei iuti pentru gust.La servit decorati si cu putin patrunjel maruntit.


Kali Orexi! Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere