luni, 8 noiembrie 2021

Anghilă în sos tomat


Anghila este o categorie de pești care cuprinde aproximativ 800 de specii și subspecii. Au o formă asemanatoare cu a șarpelui și trăiesc în ape dulci dar și în diferite mări.
Poate ajunge la o lungime de 1,5m și o greutate de 6 kg dar cel mai des sunt vazute exemplare cu dimensiuni între 50-100 cm. și greutate de până în 1-2 kg. Cele mai multe specii de anghile trăiesc în mările calde tropicale și subtropicale, în apele cu adâncimi diferite și printre recifele de corali. Anghilele din apele dulci migrează în mare numai în timpul reproducției. Numai speciile, țiparul european (Anguilla anguilla) și anghila americană (Anguilla rostrata) trăiesc în regiunile cu climă temperată din Europa sau America de Nord. În România Anghila este destul rar întalnită, dar o întâlnim în Dunăre și în Marea Neagră și întâmlîtor în apele Mureșului, Oltului, Someșulului Mare, Prutului sau în  Argeș și chiar în unele lacuri ce se alimentează din râurile mai mari. Anghilele au specificitatea că pot rezista destul de mult în afara apei dar în condiții de umiditate bună. Ele ies  din apă pentru a putea trece anumite obstacole în drumul lor spre alte ape.Într-un studiu studiată din anii '20 al lui Johannes Schmidt s-a arătat ca anghilele se reproduc numai în Marea Sargaselor în apropierea Golfului Mexic între Antile si Bermude, de unde își încep călatoria puii de anghilă către râurile Europei, într-o călătorie de până la 3 ani. Din păcate însă traseul lung pe care îl parcurg de la naștere și până la reproducere au dus la scăderea puternică a numarului de anghile. Anghila naște pui vii ajungând la vârsta reproductiei probabil în jurul a 10-15 de ani. În acest moment începe călătoria în sens invers către zona de reproducere din Marea Sargaselor, unde are loc depunerea ouălelor  la sfârșitul iernii. După depunere și asigurarea astfel a unei noi  generații, anghilele femele mor. Din oăle depuse, se dezvoltă leptocefalii, peștișori mici, în formă de frunză de salcie. Încetul cu încetul, acești peștișori își schimbă forma de frunze, scurtându-si corpul și devin transparenți. În acest timp, ei migerează spre țărmurile europene pentru  nouă generație din râuri.

După atâta știință iată și rețeta mai jos.

Ingrediente: o anghilă mai măricică cam de 1 kg., 1/2 kg. ceapă albă, 200 ml. vin alb sec, 200 ml. apă, 500 ml. suc de roșii- sau vreo 500 gr. roșii chery proaspete, 1 legătură patrunjel tocat, ceva mentă, busuioc și rozmarin, sare marină neiodată și piper verde proaspăt măcinat,  1 lingură pesmet, ceva ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare
: Ceapa tăiată peștișori se înăbușe în ulei de măsline cât să devină translucidă. Se stinge apoi cu vin. Se condimentează cu sare și piper, lasând-o să mai  fiarbă în acest amestec un pic. În acest timp tăiați peștele în bucăți, pe care le adăugați în acest sos. Când peștele este   pătruns, iar ceapa pare făcută adăugați sucul de roșii diluat cu apă sau puneți  roșiile proaspete. Adăugați pătrunjelul măruțit, menta măruțită, busuiocul și rozmarinul la fel și la urmă pesmetul. Acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic circa 20-30 minute.
Scoateți când este gata peștele pe un platou și  turnați pe deasupra sosul. Mai presărați puțin pătrunjel sau ceapă verde pentru aspect.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere