miercuri, 7 martie 2018

Tortul de branza al Atenienilor Antici






Archestratus  poet grec antic din  Syracusa - Sicilia , care a trait la mijlocul secolului al IV-lea i.e.n., fiind comparat cu zeul Daedalus in gastronomie a scris in hexametere poemul Hedypatheia ("Viața luxului ")-cunoscut doar din citatele altor autori. In acest poem el sfatuia cititorul sa gaseasca cele mai bune mancaruri doar in lumea  mediteraneana.Un citat de-al lui spunea ca : "Uitati de alt desert, exista doar unul: tortul de branza athenian cu miere de Attica din zona montana Hymettus". De la de la celebrul Athenaeus of Naucratis se pastreaza prima reteta de tort de branza, (in acest timp, grecii servisera insa in mod sigur acest tort de peste 2000 de ani, dar aceasta este cea mai veche reteta greaca supravietuitoare). Reteta greceasca originara era simpla: se freca usor branza pana cand era pastoasa si fara cocoloase, se amesteca apoi intr-un vas de alama cu miere si faina de grau . Dupa aceia se incalzea la caldura toata o data (dar nu pe foc sau in cuptor) pana se legau ingredientele, apoi era lasata la racire inainte de servire. Arheologii au dovada ca primul tort de branza a fost facut in insula Samos, dar si ca aceasta reteta a fost servita la primele Jocuri Olimpice din 786 i.e.n. pentru a da energie sportivilor.

  
 Dar cei care au dus mai departe spre Europa reteta au fost romanii care insa au si modificat-o adaugandu-i oua. Romanii au botezat aceasta prajitura-paine Libum. Se faceau din aluatul pregatit cu branza, faina si ou mici painisoare care se coceau pe frunze de dafin cu o caramida calda deasupra. Cand erau gata si calde inca erau stropite cu miere (obicei preluat de la egipteni care de altfel se pare ca au fost primii care au inventat astfel deserturile ungand cu miere turtele de paine)





Uite mai jos o reteta mai apropiata de cea antica:



 





Ingrediente: 4 oua la care sunt separate albusurile de galbenusuri, 1/2 ceasca de miere,1 lamaie, suc + coaja rasa, 1/2 ceasca de faina Spelta, 500 gr. branza  de vaci, 1 cana iaurt; pentru crusta de pe marginea vasului de copt:1 bucata paine uscata (gen biscotti) sau pesmet, 1/4 cana de nuci macinate sau migdale, 2 linguri de ulei masline, o mana de stafide



Mod de preparare: Intr-un bol mare, bateti albusurile de ou pana se ingroasa (puneti un varf cutit de sare). Intr-un alt bol se amesteca galbenusurile cu un pic de sare, mierea, sucul de lamaie, coaja de lamaie, faina, stafidele si branza pentru cateva secunde pana se omogenizeaza. Apoi, cu o spatula , se adauga albusele spuma si in final iaurtul peste  aluat. Intr-un al treilea bol amestecati painea uscata facuta faramitele cu nucile macinate . Ungeti fundul si partile laterale ale vasului de copt cu ulei de masline, dupa care raspanditi uniform amestecul de paine-nuci ca sa acopere bine toate suprafetle deja unse dupa care turnati amestecul de branza. Se coace in cuptor preincalzit la 250 gr. C dupa care dat la mediu timp de 45 de minute sau pana face crusta frumoasa. Se da la racit minim  6 ore inainte de taiere si servire.



 .



Spor la treaba si stati aproape ca mai urmeaza bunatati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere