duminică, 10 iulie 2011

Galuste cu prune

Ingrediente:

500 gr. piure de cartofi, 1 ou, faina cat cuprinde, sare marina neiodata, 10 linguri de pesmet, 3 linguri de zahar, vanilie, rom sau scortisoara dupa dorinta, 1/2 kg. prune.


Mod de preparare:


Se face piureul din fulgi de cartofi se recoreste, se amesteca cu oul , sarea si cu faina pana se obtine un aluat care se deslipeste dupa palme. Se face sul si se taie in buc. late de 4 cm. fiecare bucatica se modeleaza in jurul unei prune. Gogoloaiele care se obtin se pun la fiert in apa cu sare. cand s ridica la suprafata apei se scot si se tavalesc prin pesmetul pregatit ca ma jos. In cateva linguri de ulei de masline incins se prajesc 10 linguri de pesmet pana se bronzeaza usor dupa care  se ia de pe foc si se mai adauga zahar si mirodenii dupa gust. Se servesc imediat.

Pofta buna!

5 comentarii:

  1. In nici un caz ulei de masline! Uleiul de masline are un gust intens, care nu se potriveste cu o mancare dulce ca asta!
    Pesmetul se face cu unt topit!
    Si lipsesc si alte fineturi pentru a prepara bine (si corect) galustele cu prune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau ca nu-ti este pe plac dar la noi la greci se gateste cu ulei de masline, si nu cu unt decat la unele aluaturi. Untul topit nu face de loc bine lasanatat si la colesterol pe cand uleiul extravirgin da. Asa fac asa am aratat, este reteta mea. Nu stiu ce alte fineturi ai mai vrea la niste galuste cu prune. daca sti alta reteta cu mare drag o astept. Dar doar asa critica fara substanta nu prea merge. Astept reteta ta plina de fineturi, iar pana atunci mamnanc impreuna cu prietenii galustile facute de mine si zau ei le apreciaza foarte mult si mai cer o portie.

    RăspundețiȘtergere
  3. imi cer scuze daca am fost prea categoric si critic. Ma uit acum ca acest blog e de retete grecesti. Daca e asa, nu mai obiectez in privinta uleiului de masline. E drept insa, ca la o privire fugitiva, nu se deduce nici din titlul blogului, nici din numele retetei, ca e vorba de galusti cu prune à la grec si nu cele clasice. De aceea si comentariul meu anterior.

    Galustile clasice sunt o specialitate central-europeana, boem-austriaca. N-am timp sa detaliez, dar se poate gasi despre asta si despre cum se fac ele in varianta clasica, cate ceva aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Kn%C3%B6del

    RăspundețiȘtergere
  4. inca ceva: recomand pluralul GALUSTE, e cel corect si vechi romanesc. "galusti" e o stalcire recenta a limbii. Vezi si cazurile similare de "capsuni" in loc de capsune, "ciresi" in loc de cirese, etc. (detalii de ex. aici: http://blogvocabular.wordpress.com/2011/06/10/capsuni-si-fructi-sau-despre-pluralul-exclusiv-masculin-deci-anti-feminist-la-romani/ )

    RăspundețiȘtergere
  5. Fiecare cu stilul sau de a face mancare!Imi insusesc critica cu pluralul,o sa fac modificarea multumesc

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere