Un articol interesant marca La Cucina Italiana
Pasta Risottata: Fundamentele
Când să gătești paste risottata – și când nu. Iată sfatul
nostru.
Fără strecurătoare , fără oală cu apă clocotită: este
nevoie doar de o tigaie și puțină răbdare pentru a face paste risottata.
Această tehnică de gătit – furată din risotto – este definită de absorbția
lichidului de către paste și oferă un rezultat mai cremos, mai amalgamat. Dar
este întotdeauna recomandat? Răspunsul este un nu răsunător.
Pasta risottata: tehnica
Pastele risottata se gătesc direct în tigaie (ca un
risotto), adăugând treptat apă și continuând să amestecați până când lichidul
este absorbit complet de amidon. Amidonul eliberat de paste se va lega de sos,
asigurând o mantecatura perfectă . În loc de doar apă, puteți folosi și apă
aromată sau bulion.
Pentru a nu fi nevoit să începi de la zero în tigaie,
totuși, poți începe și prin a fierbe pastele în apa clasică cu sare timp de 2-3
minute și apoi completează risottata de paste în tigaie.
Când să „risottare” pastele
Tehnica pentru paste risottata este recomandată atunci
când sosul nu este, din punct de vedere tehnic, un sos, ci o emulsie – mai ales
când nu există elemente capabile să lege ingredientele între ele. În aceste
cazuri, amidonul ne vine în ajutor, creând o textura cremoasă plăcută. În
funcție de preferințe, poți și „risottare” paste cu usturoi, ulei și ardei iute
roșu sau când faci spaghetti alle vongole.
Când să nu folosești tehnica
Riscul folosirii tehnicii pentru pasta risottata este ca
pastele să nu fie gătite corect sau să nu fie gătite uniform. Din acest motiv,
soiurile mai mari de paste nu sunt recomandate - deoarece ar fi dificil să
gătiți pastele în mod corespunzător și uniform. Acest lucru se datorează
faptului că pastele nu ar putea fi niciodată acoperite complet de lichidul de
gătit. (Dimpotrivă, dacă se adaugă prea multă apă, riști ca pastele să fie prea
lichide.)
În ceea ce privește condimentele sau sosurile, tehnica de
paste risottata poate fi inutilă atunci când există deja un ingredient capabil
să se lipească de pastele, cum ar fi oul într-o rețetă de carbonara. De
asemenea, risottatura ar trebui să fie absolut evitată dacă utilizați un sos
precum bechamel, care conține deja o componentă de amidon: pastele nu ar putea
să se rehidrateze și să se gătească.
În italiană, termenul „mantecare” se referă la o tehnică de gătit folosită pentru risotto și mâncăruri de paste - și avem câteva sfaturi pentru a o stăpâni!
Ești un adevărat iubitor de paste? Iată trei mici secrete pentru mantecatura perfectă. În italiană, „mantecare” înseamnă amestecarea unui sos sau a ingredientelor pentru o consistență cremoasă și corpolentă. Mantecatura este un proces rapid efectuat la sfârșitul gătitului, permițând tuturor ingredientelor să se lege între ele. Amintiți-vă, aceasta este doar pentru paste uscate.
Unul. Apă și sare
În primul rând, nu uitați să fierbeți pastele uscate în multă apă cu sare, urmând regula „10, 100 și 1000”. Sunteți familiarizat cu regula „10, 100 și 1000” înseamnă că ar trebui să utilizați întotdeauna ½ oz de sare, 4 oz de paste și 4 căni de apă în cazul în care sosul conține deja sare, s-ar putea să nu fie nevoie să îl adăugați.
Două. Timp de preparare a pastelor
Pentru o mantecatura perfecta este important sa scurgi pastele cu 3-4 minute inainte de ora indicata pe ambalaj. Veți continua apoi să gătiți cu orice sos pe care l-ați ales, adăugând treptat apa de gătit din paste - trucul principal pentru mantecatură. De fapt, amidonul eliberat în apa de gătit acționează ca un fel de „clei natural”, dând sosului o consistență irezistibil de cremoasă.
Trei. Asezonare
Odată ce pastele au ajuns la consistența potrivită, se ia de pe foc și se adaugă un ingredient gras: Cu ulei, preparatul tău va avea un gust mai intens, în timp ce cu unt, va fi puțin mai dulce. În funcție de rețetă, puteți adăuga niște brânză rasă pentru aromă și consistență. În cele din urmă, prăjiți toate ingredientele într-o tigaie pentru a crea un fel de emulsie. Serviți cald și bucurați-vă!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere