marți, 21 ianuarie 2025

Pasta Risottata: Fundamentele

 Un articol interesant marca La Cucina Italiana

Pasta Risottata: Fundamentele


Când să gătești paste risottata – și când nu. Iată sfatul nostru.

Fără strecurătoare , fără oală cu apă clocotită: este nevoie doar de o tigaie și puțină răbdare pentru a face paste risottata. Această tehnică de gătit – furată din risotto – este definită de absorbția lichidului de către paste și oferă un rezultat mai cremos, mai amalgamat. Dar este întotdeauna recomandat? Răspunsul este un nu răsunător.

 

Pasta risottata: tehnica

Pastele risottata se gătesc direct în tigaie (ca un risotto), adăugând treptat apă și continuând să amestecați până când lichidul este absorbit complet de amidon. Amidonul eliberat de paste se va lega de sos, asigurând o mantecatura perfectă . În loc de doar apă, puteți folosi și apă aromată sau bulion.

 

Pentru a nu fi nevoit să începi de la zero în tigaie, totuși, poți începe și prin a fierbe pastele în apa clasică cu sare timp de 2-3 minute și apoi completează risottata de paste în tigaie.

 

Când să „risottare” pastele

Tehnica pentru paste risottata este recomandată atunci când sosul nu este, din punct de vedere tehnic, un sos, ci o emulsie – mai ales când nu există elemente capabile să lege ingredientele între ele. În aceste cazuri, amidonul ne vine în ajutor, creând o textura cremoasă plăcută. În funcție de preferințe, poți și „risottare” paste cu usturoi, ulei și ardei iute roșu sau când faci spaghetti alle vongole.

 

Când să nu folosești tehnica

Riscul folosirii tehnicii pentru pasta risottata este ca pastele să nu fie gătite corect sau să nu fie gătite uniform. Din acest motiv, soiurile mai mari de paste nu sunt recomandate - deoarece ar fi dificil să gătiți pastele în mod corespunzător și uniform. Acest lucru se datorează faptului că pastele nu ar putea fi niciodată acoperite complet de lichidul de gătit. (Dimpotrivă, dacă se adaugă prea multă apă, riști ca pastele să fie prea lichide.)

 

În ceea ce privește condimentele sau sosurile, tehnica de paste risottata poate fi inutilă atunci când există deja un ingredient capabil să se lipească de pastele, cum ar fi oul într-o rețetă de carbonara. De asemenea, risottatura ar trebui să fie absolut evitată dacă utilizați un sos precum bechamel, care conține deja o componentă de amidon: pastele nu ar putea să se rehidrateze și să se gătească.

 

Citiți și   Secretele bucătăriei italiene: Pasta Mantecata


În italiană, termenul „mantecare” se referă la o tehnică de gătit folosită pentru risotto și mâncăruri de paste - și avem câteva sfaturi pentru a o stăpâni!

Ești un adevărat iubitor de paste? Iată trei mici secrete pentru mantecatura perfectă. În italiană, „mantecare” înseamnă amestecarea unui sos sau a ingredientelor pentru o consistență cremoasă și corpolentă. Mantecatura este un proces rapid efectuat la sfârșitul gătitului, permițând tuturor ingredientelor să se lege între ele. Amintiți-vă, aceasta este doar pentru paste uscate.


Unul. Apă și sare

În primul rând, nu uitați să fierbeți pastele uscate în multă apă cu sare, urmând regula „10, 100 și 1000”. Sunteți familiarizat cu regula „10, 100 și 1000” înseamnă că ar trebui să utilizați întotdeauna ½ oz de sare, 4 oz de paste și 4 căni de apă în cazul în care sosul conține deja sare, s-ar putea să nu fie nevoie să îl adăugați.


Două. Timp de preparare a pastelor

Pentru o mantecatura perfecta este important sa scurgi pastele cu 3-4 minute inainte de ora indicata pe ambalaj. Veți continua apoi să gătiți cu orice sos pe care l-ați ales, adăugând treptat apa de gătit din paste - trucul principal pentru mantecatură. De fapt, amidonul eliberat în apa de gătit acționează ca un fel de „clei natural”, dând sosului o consistență irezistibil de cremoasă.


Trei. Asezonare

Odată ce pastele au ajuns la consistența potrivită, se ia de pe foc și se adaugă un ingredient gras: Cu ulei, preparatul tău va avea un gust mai intens, în timp ce cu unt, va fi puțin mai dulce. În funcție de rețetă, puteți adăuga niște brânză rasă pentru aromă și consistență. În cele din urmă, prăjiți toate ingredientele într-o tigaie pentru a crea un fel de emulsie. Serviți cald și bucurați-vă!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere