joi, 16 martie 2023

Χορτόπιτα-Chortópita-Plăcintă grecească cu ierburi

Yiasou astăzi vom face o hortopita autentică. Hortopita este poate una dintre cele mai detoxifiante și bogate în antioxidanți. Este plină cu o varietate de verdețuri și ierburi dar și cu o mulțime de ulei de măsline extravirgin. Hortopita este mai degrabă o plăcintă de modă veche care și-a dat locul către Spanakopita. În mod tradițional, se face atât cu spanac, verdețuri mixte (verde sălbatice), cât și cu diverse ierburi. Era făcută inițial fără  brânză, deși versiunile moderne includ și brânză Feta în umplutură. Pentru a face o Hortopita autentică aveți nevoie de diverse verdețuri și ierburi. Cu cât varietatea este mai mare, cu atât plăcinta este mai gustoasă.De exemplu ce putem folosi în aceastăă plăcintă: A. comestibile s[lbatice de prin grădină: urzici, nalbă, ștevie, măcriș, dragavei (ștevie creață), kafkalithres ( dacă v-ați adus din Grecia unde crește din octombrie până în aprilie) sau doar pătrunjel creț; B. verdețuri comune de prin grădină: spanac, chard elvețian sau doar frunze de sfeclă roșie + tulpini; C.  verdețuri proaspete de prin grădină:    pătrunjel creț sau normal, mărar, mentă, frunzee de fenicul, busuioc, oregano.

Pentru a face Hortopita  utilizați 5 foi de filo pentru partea de jos a plăcintei, 2 foi de filo pentru stratul de mijloc și 5 foi de filo pentru partea de sus a plăcintei. Lăsați filo-ul de jos să iasă peste marginile vasului de copt, pentru a se suprapune deasupra la sfârșit și să asigure umplutura. Îndoiți filele din mijloc și de sus pentru a se potrivi dacă sunt prea mari pentru vas.

Pentru a face Hortopita cu aluat foietaj: Folosiți o foaie în partea de jos și una pentru partea de sus a plăcintei. Asigurați-vă că foaia de jos iese peste marginile vasului de copt. Opțional: puteți unge partea de sus cu ou bătut și amestecat cu o linguriță de apă.

Pentru a face umplutura trebuie să clătiți foarte bine verdeața. Apoi lăsați-le să se scurgă puțin. Tăiați frunzele și tăiați mărunt tulpinile de spanac și verdeață de sfeclă roșie (dacă folosiți). Folosiți mai ales frunzele, nu tulpinile. Înainte ca verdeața să fie adăugată la umplutură, acestea trebuie să fie cât mai uscate posibil. Se amestecă verdeața cu puțină sare și se lasă să se odihnească. Acest lucru îi va ajuta să se scurgă. Apoi strângeți-le cât de puternic puteți în pumni pentru a elimina cea mai mare parte din conținutul lor de apă. Acest lucru se face astfel încât verdeața să nu-și elibereze apa în timp ce coace și să înmoaie plăcinta.

Dacă doriți să adăugați niște brânză feta la umplutură, adăugați aproximativ 200 de grame  de feta mărunțită. O adaugati in acelasi timp în care adaugati ierburile proaspete la umplutura. O altă brânză pe care o puteți adăuga la Hortopita este brânza Anthotyro sau Myzithra. Aceste brânzeturi, în loc să le amestecați în umplutură, adăugați-le deasupra umpluturii odată ce aceasta este adăugată în vasul de copt. Adăugați aceeași cantitate ca cea de brânză feta menționată mai sus. Puteți stropi blatul plăcintei înainte de a o coace cu semințe de susan sau cu seminte de mac. Se serveste împreună cu puțină salată de sfeclă roșie și cu  iaurt grecesc, cartofi grecești cu lămâie, salată de fasole albă cu ierburi. 

 

Ingrediente pentru umplutura de verdeață: 600 gr. de spanac proaspăt, 400  gr. de verdeață mixtă ( urzici, swiss chard,frunze de sfeclă, kafkalithres, ștevie, măcriș, dragavei etc), 35 gr. hasmațuchi,    20  gr. mărar, 75  gr. ceapăși usturoi verde părți verzi separate de părțile albe, tocate fin,  60  gr. de praz tocat fin, 60 gr. ceapă roșie tocată mărunt, 3 linguri ulei de masline extravirgin.

 

Pentru aranjat  pentru copt plăcintă: 125 gr. (1 cană) făină universală, 80 ml (⅓ cană) ulei de măsline

 

Mod de preparare

Faceți aluatul din următoarele: 400  gr. (3 căni + 2 linguri) făină de grâu dur, 2 lingurițte sare marină neiodată, 1 lingură ulei de măsline extravirgin, 2 linguri oțet de vin roșu, 280-300 ml. apă. Combinați făina, sarea, uleiul de măsline și oțetul într-un castron. Adăugați treptat apa în timp ce amestecați aluatul cu mâinile. Aluatul trebuie să fie moale și puțin lipicios pe măsură ce îl frământați. Frământați aluatul timp de 10 minute. Dacă vă lasă fragmente pe mâini, pudrați puțin mai multă făină. Odihnește aluatul . Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați-l la temperatura camerei în timp ce pregătiți umplutura.

Sau mai simplu cumpărați foi din comerț.

Faceți umplutura:  Spălați bine toate verdețurile și scurgeți-le într-o strecurătoare.  Tăiați frunzele și tăiați mărunt tulpinile. Adăugați într-un bol mare de amestecare. Lăsând deoparte ceapa, prazul, ceapa și usturoiul de primăvară, hasmațuchi și mărarul. Adăugați cele 2½ lingurițe de sare în verdeață și faceți-le un masaj bun. Până când volumul lor inițial scade la jumătate. Dați la odihnă timp de 30 de minute  pentru a lăsa verdeața să stea și absorbi sarea. Strângeți apoi verdețurile foarte bine folosind pumnii pentru a se scurge și a le scoate apa. Transferați într-un bol nou.  Gătiți ceapa și prazul, încălzind 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și apoi adăugând ceapa roșie, prazul și părțile albe de ceapa și usturoiul de primăvară. Căliți la foc mediu apoi transferați în castronul cu verdeață.   Adăugați ierburile, 1 lingură de ulei de măsline și părțile verzi de cepei și usturoiului de primăvară în bol. Amestecați bine.

Faceți plăcinta: Pregătiți-vă suprafața de lucru. Păstrați în apropiere făina și uleiul de măsline împreună cu o pensulă de patiserie, pentru a se utiliza la rularea și ungerea foilor. Preîncălziți cuptorul la 180 gr.C.  Ungeți o tavă de 33 x 23 cm. cu mult ulei de măsline. Aproximativ dublu față de cantitatea pe care o adăugați în mod normal. Tăiați aluatul. Modelați aluatul într-un sul și tăiați-l în 8 bucăți. Modelați fiecare bucată într-o bilă rotundă. Înmuiați-vă mâinile în puțină făină dacă aluatul s-a înmuiat prea mult. Odihniți bilele de aluat timp de 10 minute. Rulați din nou aluatul. Faceți bile din nou. Aruncați multă făină pe suprafața de lucru. Deasupra punem bila de aluat. Pudrați aluatul  cu făină și rulați-l cu un sucitor într-un disc de 10 cm. Luați o altă bilă de aluat și faceți exact la fel. Apoi pudrați multă făină pe suprafața discului mic pe care tocmai l-ați făcut, întindeți puțin făina cu mâinile și adăugați celălalt disc mic deasupra creând o foaie dublă cu făină în mijloc. Deschideți aceasta până la un dreptunghi de aproximativ 45 x 35 cm. Pentru a face acest lucru, răsturnați des aluatul rulându-l în jurul sucitorului. Și pudrați întotdeauna atât suprafața, cât și suprafața aluatului cu făină pentru a nu se lipi. Odată ce foaia este suficient de mare, rulați-o în jurul sucitorului și desfășurați-o peste tava de copt lăsând marginile pe deasupra. Se unge cu ulei de măsline. Rulați și următoarea. Repetați același proces încă o dată pentru a crea o altă foaie dublă pentru fund. Doar că de data aceasta una mai mică de aproximativ 40 x 30 cm. Se unge cu ulei de măsline. Adăugați jumătate din umplutură . Răspândiți-o uniform. Adăugați foaia de mijloc. Faceți o singură foaie luând o bilă de aluat și rulând-o într-un foaie suficient de mare care să se potrivească în interiorul tavii. Ungeți cu ulei de măsline.    Adăugați jumătate din umplutură rămasă. Închideți plăcinta. Faceți o foaie dublă. Ungeți foarte bine cu ulei de măsline.  Faceți marginea plăcintei . Tăiați excesul de foaie, lăsând doar primua și cea mai mare foaie de jos să se suprapună și să se așeze pe toate în jurul marginilor și să formeze o margine frumoasă de plăcintă. Asigurați-vă că periați cu ulei pe măsură ce mergeți, astfel încât să se coacă corect. Ungeți și partea de sus a plăcintei cu ulei de măsline.    Tăiați plăcinta. Împărțiți-o în 12 bucăți. Nu tăiați până la capăt. Coaceți aproximativ 1 oră până la 1 oră și 10 minute pe grătarul cel mai de jos al cuptorului până când plăcinta devine crocantă și maro  deasupra.  Răciți plăcinta punând tava pe un grătar de răcire. Tăiați plăcinta în acest moment pentru a ajuta aburii să iasă. În mod ideal, așteptați până când se răcește la temperatura camerei înainte de servire.  A se pastra la temperatura camerei pana la 3 zile. Nu se va strica. Aroma devine cu atât mai puternică cu cât stă mai mult timp.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere