miercuri, 29 octombrie 2025

Καραβίδες με μακαρόνια -Karavides me makaronia-Langustine (sau creveți mari) cu paste


Langustine
Iată rețeta grecească Καραβίδες με μακαρόνια (Karavides me makaronia) — adică langustine (sau creveți mari) cu paste — un preparat tradițional mediteranean, aromat și elegant.


 

Ingrediente (pentru 4 porții): 500 gr. paste lungi (spaghetti sau linguine), 8–10 karavides (langustine sau creveți mari), 4 linguri ulei de măsline extravirgin,

Creve'i mari
 1 ceapă mică tocată mărunt, 2 căței usturoi tocați fin, 100 ml. vin alb sec, 400 gr. roșii tocate (sau 3 roșii mari, curățate și tăiate cuburi), 1 lingură pastă de roșii, 1/2 linguriță fulgi de ardei iute, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriță oregano sau busuioc uscat, pătrunjel verde tocat, pentru servire, 1 linguriță zahăr pentru a echilibra aciditatea roșiilor.

 

Mod de preparare: A. Pregătește langustinele: Curăță-le de mustăți și clătește-le ușor. Păstrează câteva întregi pentru decor, iar pe restul le poți curăța parțial (lăsând coada). B. Sotează-le: Într-o tigaie mare, încălzește 2 linguri de ulei de măsline. Adaugă langustinele și prăjește-le 1–2 minute pe fiecare parte, până devin roz. Scoate-le pe o farfurie. C. Pregătește sosul: În aceeași tigaie, adaugă restul de ulei, ceapa și usturoiul. Călește până devin translucide. Adaugă vinul alb și lasă să scadă 2–3 minute. D. Adaugă roșiile: Pune roșiile tocate, pasta de roșii, oregano, ardeiul iute, sare, piper și (opțional) zahăr. E. Fierbe sosul 10–15 minute, până se îngroașă. F. Reintrodu langustinele: Pune din nou fructele de mare în sos și mai gătește 3–4 minute, cât să se îmbine aromele. G. Fierbe pastele: În paralel, fierbe pastele al dente, apoi scurge-le și păstrează puțin din apa de fierbere. H. Combină totul: Adaugă pastele în tigaie cu sosul și amestecă ușor. Dacă e nevoie, adaugă 2–3 linguri din apa de la paste pentru o textură mai cremoasă. I. Servește: Presară pătrunjel tocat și, opțional, un strop de ulei de măsline crud. Se servește imediat, fierbinte, cu o felie de pâine rustică grecească.

 

Recomandare:

 

  • Merg perfect cu un pahar de Assyrtiko sau Moschofilero — vinuri albe grecești, proaspete și minerale.

 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere