Kastoria este
situată în nordul Greciei în Macedonia de nord-vest. Această regiune a Greciei
este situată pe platourile fertile iar economia este centrată în jurul comercializării de blănuri dar si in
jurul turismului și agriculturii. Bresle de cojocari s-au stabilit aici și până în zilele noastre, comerțul cu blănuri este parte integrantă a economiei zonei. dar acesti comercianti de blănuri au fost parte din lupta Nordului Greciei pentru independență (lupta macedoneană). Nume ca Ș Episcopul Gherman Kastoria , Ion Dragoumis sau Pavlos Melas sunt bine cunoscute pentru rolul lor esențial în independența nordului Greciei . pe lângă blănuri insă produsuș cel mai cunoscut al acestei regiuni este fasolea Gigantes (sau elefant) deoarece aici găsim un micro-climat cu surse abundente de apă și umiditate. Această zonă este ideală pentru această cultură de fasole Gigant aici cultivandu-se o fasole cu boaba cu o coajă subțire râvnită de bucătar. Mai jos voi prezenta rețeta mea pentru Γίγαντες στο φούρνο-Gigantes sto fourno
jurul turismului și agriculturii. Bresle de cojocari s-au stabilit aici și până în zilele noastre, comerțul cu blănuri este parte integrantă a economiei zonei. dar acesti comercianti de blănuri au fost parte din lupta Nordului Greciei pentru independență (lupta macedoneană). Nume ca Ș Episcopul Gherman Kastoria , Ion Dragoumis sau Pavlos Melas sunt bine cunoscute pentru rolul lor esențial în independența nordului Greciei . pe lângă blănuri insă produsuș cel mai cunoscut al acestei regiuni este fasolea Gigantes (sau elefant) deoarece aici găsim un micro-climat cu surse abundente de apă și umiditate. Această zonă este ideală pentru această cultură de fasole Gigant aici cultivandu-se o fasole cu boaba cu o coajă subțire râvnită de bucătar. Mai jos voi prezenta rețeta mea pentru Γίγαντες στο φούρνο-Gigantes sto fourno
Ingrediente :
250 gr. Fasole gigant, bicarbonat de sodiu, 2 linguri miere de cimbru, 3 cepe albe tăiate grosolan, 4 căței de usturoi mărunțiți, ulei
de măsline de gătit dar și extravirgin, 1
țelină rasă, 2 morcovi tocați
fin, 1 rădăcină patrunjel rasă, ardei gras 3 culori tăiați felii, 400 gr.
roșii chery, 1 linguriță pastă de tomate, 1 linguriță boia afumată de ardei sau un vârf de cuțit Boukovo (fulgi de ardei iute) sare marină neiodată și piper negru măcinat, 2 frunze dafin, 1 buchet pătrunjel, 1 buchet mărar tocate și unul de cimbru. Optional smântână lichidă de gătit. Tot opțional la pregătirea sosului se pot folosi și carnați sau ceva sunculiță afumată de gust.


Spor la treabă și Poftă bună!