duminică, 31 mai 2020

Κεφτεδάκια ψαριού-Keftedákia psarioú-Chiftele de pește


Ingrediente la 1 kg. carne tocată de peste:



3 lingurițe cu ulei de măsline extravirgin, 2-3 cepe medii tocate mărunt, 1-2 morcovi rași mărunt prin răzătoarea mare, 2 cartofi dați prin răzătoarea mică, o țelină mică dată prin răzătoarea mică toate stoarse foarte bine, 2-3 fire de ceapă verde tocată mărunt, 2 ouă, opțional 2-3 căței de usturoi zdrobiți, opțional 1 linguriță de boukovo (fulgi de ardei iute varianta mai dulce),  2 lingurițe de pastă de roșii, pătrunjel,mărar, mentă, oregano și rozmarin după gust, câteva linguri de pesmet, 1/2 franzelă albă ținută în apă și scursă bine, sare marină neiodată și piper verde măcinat după gust,
 ulei pentru prăjit,  făină pentru tăvălit chiftelele.


Mod de preparare:

 
Sotați ușor mai întâi legumele în uleiul de măsline încălzit și lăsați până la  înmuierea lor cam 1-2΄. Lasați apoi să se răcească. Adăugați carnea tocată de pește  ( eu am luat gata tocată de aici)  dar și restul ingredientelor și amestecați bine cu mâinile. Dați la odihnă câteva ore. Apoi formați chifteluțele mai micuțe ca dimensiune. Se dau prin faina și se prăjesc în ulei bine  pe fiecare parte până se rumenesc frumos pe toate părțile. Le scoateți într-un castron metalic, tapetat cu hârtie de bucătarie ca să se scurgă uleiul, după care le puteți da la servit alături de cartofi prăjiți sau fierți și cu o salată Horiatiki alături. Merge și un pahar de Retzina. 

( Indicație primită de la furnizor Cherhana Jurilovca: Carnea trebuie decongelată lent și lasată la scurs, eventual presată în sită pentru  a înlatura pe cât se poate "apa". Există și varianta  pur și simplu să luați ca pe bulgarii mici de zăpadă carnea și să stoarceți intre palme)

Spor la treabă și pofta buna!!!






Pentru chiftelutele de pește, mai întâi încălziți uleiul și lăsați legumele pentru a le înmuia. Adăugați pulpa și coaceți 1-2΄. Lasa sa se raceasca.

Puneți peștele într-un bol. Dacă utilizați cod, iată cum să-l spuneți corect . Adăugați ingredientele salate la rece, precum și toate celelalte ingrediente. Toarnă pâinea prăjită până când se formează amestecul, aproximativ 1 cană.

Frământați bine și formați în chiftelute. Le rumenim în ulei timp de 1-2 pe fiecare parte. Le scoatem pe hârtie absorbantă. Adăugați roșiile în tigaie cu uleiul.

Se condimentează cu sare și piper și se fierbe timp de 10΄. Adăugați din nou chiftele de pește și lăsați-le să fiarbă 7-8 minute până când sosul se îngroașă.

Se presară cu pătrunjel și se servește cu pilaf de orez.