duminică, 13 august 2023

Scarpaccia: rețetă italiană din Toscana, de tartă cu dovlecei

Scarpaccia este o tartă italiană de dovlecei din Viareggio, un oraș de coastă din Toscana, renumit pentru  carnavalul său. Acest preparat, era servit în mod tradițional marinarilor pensionari. Semnificația numelui s-ar putea să vă facă să râdeți. Înseamnă literal „pantof rău”! Există multe povești în spatele acestui nume amuzant. Unii spun că această tarta este subțire, ca un pantof prost. Un lucru îl știm și este sigur, această delicioasă tartă italiană de dovlecei nu are gust deloc ca un pantof rău. Este crocantă la exterior
și moale la interior. De asemenea, este surprinzător de ușor de făcut. Se amestecă felii subțiri de dovlecel cu ceapă, apoi se coace până devine aurie. Este suficient de consistentă pentru masa principală, dar poate fi savurată și ca asociere cu alte preparate.

Sfaturi pentru a face această tartă italiană:

 

  1. Această rețetă de Scarpaccia este foarte simplă, dar pentru arome mai puternice, puteți adăuga roșii uscate, ierburi și parmezan.
  2. Puteți face o versiune dulce adăugând ¼ de cană de zahăr și 1 linguriță extract de vanilie.
  3.  Dacă preferați o tartă de patiserie, turnați amestecul de dovlecei și ceapă într-o coajă de patiserie precoaptă.
  4.  Puteți adăuga și carne de vită tocată fiartă, șuncă tocată sau piept de pui mărunțit.
  5.  Simțiți-vă liber să adăugați ierburi proaspete precum busuioc, oregano, coriandru sau pătrunjel.
  6.  Dacă doriți, puteți adăuga parmezan, brânză feta, cheddar și brânză mozzarella înainte de coacere.

Cum se păstrează Scarpaccia:

Păstrați feliile de tartă rămase la frigider până la 3 zile. Reîncălziți-le în cuptor sau în cuptorul cu microunde.

Ingrediente: 2-3 zucchini mai mici (600-700 gr. în total), 1-2 cepe albe, sare marină neiodată și piper după gust, 120 gr. făină, 30 gr. faină de porumb, ulei de măsline extra virgin, rozmarin.

Mod de preparare Scarpaccia:

Pasul 1

Tăiați dovleceii în rondele subțiri. Ceapa se taie la fel rondele și se transferă într-un bol, împreună cu dovlecelul. Se condimenteaza cu sare și piper și se așează deasupra o farfurie. Acest lucru va pune  greutate pe legume pentru a permite excesul de umiditate să fie eliberat.

Pasul 2

Lăsați deoparte timp de 1/2 ore, apoi scurgeți excesul de umiditate într-un castron mic.

Pasul 3

Folosiți zeama rezultata de la legume pentru a crea un aluat. Adăugați faină, faină de porumb și un strop de ulei.

Pasul 4

Amestecați.

Pasul 5

Turnați acest aluat peste legume și amestecați bine.

Pasul 6

Turnați totul într-o vas neaderent uns cu ulei și tapetat cu hârtie de copt. Nivelați bine.

Pasul 7

Presărați cu rozmarin, stropiți cu ulei de măsline.

Pasul 8

Coaceți la cuptor la 220 °C timp de 30 de minute.

Pasul 9

Tăiați și serviți tarta italiană, ușor încălzită sau la temperatura camerei.

 

Spor la treabă și poftă bună!