vineri, 16 mai 2025

Τουρλού στην κατσαρόλα-Tourloú stin katsaróla-Tocană de legume în stil grecesc/turcesc ( Tourlou)

Pentru tourlou-tourlou-ul ei, bunica grecească care gătește cel mai bine, legumele se coc la foc mare mai mult de o oră. Nu sunt fragede dar crocante, dar sunt cu siguranță delicioase.

Din câte știu eu, „tourlou tourlou” se traduce în greacă prin „amestecat”. Îmi place să spun „tourlou tourlou”. Rotește-ți „r”-urile și repetă „tourlou tourlou” ca și cum ai invoca o vrajă amețitoare. Și, presupun că această tocană rustică de legume ar putea fi asemănată cu o vrajă amețitoare în sine. Vegană și perfectă pentru a satisface publicul la o cină sau la o masă pregătită în weekend, legumele proaspete din această masă miraculoasă într-o singură tigaie vorbesc de la sine și îți vor vorbi.

 

Inspirată de cina de vinerea trecută la Bahari, în iubita mea Astoria, a trebuit să refac această masă acasă. Duminica dimineață am fost la piață și am cumpărat cele mai bune legume de la prietena mea Helen și m-am apucat de treabă. Partea minunată la tourlou nu este doar gustul incredibil de bogat și delicios al produsului final, ci și faptul că nu este nevoie de o precizie deosebită atunci când vine vorba de preparare. În plus, se prepară și într-o tigaie uriașă, la cuptor. Acesta este cu adevărat un fel de mâncare rustic, preparat cu bucăți mari de legume, aproape de dimensiunea cărnii și mai mult decât sățios tocmai de aceea. Preparatele tradiționale de bază în tourlou sunt dovleceii și bucățile mari de cartofi; orice altceva depinde de tine. Pornind de la mâncarea mea de vineri seara și căutând prospețimea pieței, am ajuns cu: ardei grași, vinete, ciuperci, ceapă și, bineînțeles, dovlecei și cartofi. Acum suntem cu toții amestecați într-o tavă uriașă, semi-înecați în ulei de măsline și gata de fript într-o zi foarte rece de toamnă din New York. În 2 ore, voi trăi într-un paradis al legumelor, moale, dulce și suplu.

 

               Amestecul suprem de legume fără carne pentru luni, gătite la o perfecțiune moale și îndulcită, te vei întreba de ce ai trăit atât de mult timp fără să prepari această minune în tigaie acasă. Și, întrucât am încercat să fiu conștientă să mănânc mai puțină carne, să înțeleg când corpul meu are nevoie de ceva față de o dorință sau un obicei - tocănițele pe bază de legume consistente mă ajută cu siguranță pe parcurs. În curând voi mai pregăti câteva feluri de mâncare cu legume, dar, deocamdată, rețeta de Tourlou este sub fotografii.

Tourlou grecesc este o tocană de legume delicioasă și consistentă, ușor de preparat și plină de arome mediteraneene.

 Mai aveți o variantă aici.

Conține un amestec de legume de sezon, ulei de măsline și ierburi aromatice.


 

2 cartofi medii, tăiați cuburi

 

2 dovlecei, feliați rondele

 

1 vânătă mare, tăiată cuburi

 

1 ardei gras roșu, feliat

 

1 ardei gras verde, feliat

 

1 ceapă mare, tocată mărunt

 

3-4 căței de usturoi, tocați mărunt

 

3 roșii mari, rase (sau folosiți roșii din conservă tăiate cubulețe)

 

1/2 cană ulei de măsline

 

1/2 cană pătrunjel, tocat

 

1/4 cană pătrunjel proaspăt, tocat (opțional)

 

1 linguriță oregano uscat

 

1/2 linguriță cimbru

 

Sare și piper după gust

 

1/2 cană apă sau supă de legume

 

Instrucțiuni

 

Pregătiți legumele: Tăiați toate legumele în bucăți mici, asigurându-vă că sunt de dimensiuni egale pentru o gătire uniformă.

 

Căliți ceapa și usturoiul: Într-o oală mare, încălziți câteva linguri de ulei de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și căliți-o timp de 5 minute, până se înmoaie. Adăugați usturoiul tocat și gătiți încă un minut, până când începe să se parfumeze.

 

 

Adăugați legumele: Adăugați cartofii, vinetele, dovleceii și ardeii grași tocați în oală. Amestecați totul pentru a acoperi legumele cu amestecul de ulei și ceapă. Gătiți timp de aproximativ 5 minute, amestecând ocazional.

 

 

Adăugați roșiile și condimentele: Adăugați roșiile rase (sau roșiile din conservă), oregano, cimbru, pătrunjel, sare și piper. Amestecați bine pentru a combina toate aromele.

 

 

Fierbeți la foc mic: Turnați apa sau supa de legume și uleiul de măsline rămas. Aduceți la fierbere, apoi reduceți focul la mic. Acoperiți oala și lăsați tocana să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute, până când legumele sunt fragede și au absorbit aromele.

 

 

Verificați dacă este nevoie de condimente: Gustați și ajustați condimentele cu mai multă sare sau piper, dacă este necesar.

 

Servire: Serviți tourlou-ul cald cu o porție de pâine crocantă și un strop de pătrunjel proaspăt deasupra, pentru garnitură. Opțional, puteți servi cu brânză feta pentru un plus de savoare.

 

Savurați acest preparat reconfortant, plin de legume!

Πατάτες φούρνου με Πράσα-Patátes foúrnou me Prása-Cartofi copți cu praz

Πατάτες φούρνου με Πράσα-Patátes foúrnou me Prása
Cartofi la cuptor cu praz, carne tocată și brânză feta o versiune consistentă și savuroasă a rețetei grecești Πατάτες φούρνου με Πράσα, adaptată cu carne și brânză – un fel de mâncare complet, perfect pentru prânz sau cină. Este o combinație între mâncare de casă grecească și un gratin savuros – perfectă pentru iubitorii de preparate consistente.


Ingrediente: 800 gr. cartofi (feliați rondele mai groase), 300 gr. carne tocată (vită, porc sau amestec), 2 fire de praz (tăiate rondele), 1 ceapă albă (tocată mărunt), 2 căței de usturoi (zdrobiți), 150 gr. brânză feta (sfărâmată cu furculița), 100 gr. Kefalotyri ras (pentru gratinat), 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură pastă de roșii, 100 ml. vin alb, 1/2 linguriță oregano uscat, sare marină neiodată, piper, pătrunjel creț proaspăt (pentru decor), 1 lingură zahăr.

 

Mod de preparare: A.Preparare carne: Într-o tigaie, căliți ceapa și prazul în ulei 3-4 minute. Adaugați zahărul. Apoi usturoiul și carnea tocată. Gătiți până când carnea își schimbă culoarea. Adăugați pasta de roșii, vinul, sarea, piperul și oregano. Lăsați să scadă lichidul (8-10 min). B.Pregătire cartofi: Fierbeți rondelele de cartofi 5-7 minute în apă cu sare, apoi scurgeți-le. C.Asamblare în tavă: Într-o tavă unsă cu ulei de măsline, puneți un strat de cartofi, un strat de amestec cu carne și praz, presărați feta sfărâmată. Repetați straturile. Adaugă Kefalotyri ras deasupra, pentru o crustă aurie. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C. timp de 35-40 minute, până se rumenește frumos. Serviți cald, cu pătrunjel proaspăt deasupra și eventual cu o salată verde sau de varză.

 

Spor la treabă și poftă bună!