vineri, 25 februarie 2011

Kataifi Poutínka Portokalí-Kataif cu budinca de portocale

Reteta clasica pentru kataif este cu aluatul de paste speciale umplut cu nuci pisate/ fistic/nuci pecan amestecate cu zahar şi scorţisoara facut rulou ,umezit cu unt clarificat si copt, dupa care asa cald cum este se scalda intr-un sirop de zahar.  Pentru a clarifica untul se topeste acesta intr-o bain marie, partile solide se vor scufunda la fund iar untul topit pe partea de sus este unt clarificat.

  
Ingrediente

Pentru baza: 200 gr. aluat kataifi ( de luat de prin magazinele turcesti), 125 grame unt clarificat ,100 de grame migdale pisate si 100 gr nuci  sfaramate, 1 lingurita scortisoara macinata, 2 linguri zahar.   4 cesti de lapte incalzit, 2 linguri faina,5 lingurite amidon,6 linguri cu zahar, o bucatica baton vanilie, 3 galbenusuri,1 lingura lichior portocale,coaja rasa de la o portocala,50 gr. unt, 500 gr. frisca proaspat batuta amestecata cu putina vanilie si 3-4 linguri de zahar pudra.Pentru sirop:  ½ ceasca de zahar , ½ ceasca de miere de cimbru,1 ceasca cu apa, coaja de la o portocala,1 baton de scortisoara cam de un deget lungime,3-4 cuisoare, 2 linguri lichior de portocale.
 


Mod de preparare:

Puneti la incalzit cuptorul la maxim. Se prepara siropul prin amestecarea tuturor  ingredientelor cu exceptia lichiorului, intr-o craticoara si se aduce la fierbere. Cand se vor forma bule de spumă. reduceti focul dar contiuati amestecarea timp de 5 minute pana cand spuma se va dizolva.scoateti coaja de portocala, scorţisoara şi cuisoarele ,turnati lichiorul, amestecati si dati la rece.  Puneti jumatate din cantitatea de aluat kataifi peo tava de lucru si umeziti cu cateva  linguri de unt clarificat Se amesteca migdale si nucile cu zaharul si scortisoara si se presara pe partea de sus a kataifi dupa care puteti pune si restul de aluat de kataifi si stropi cu restul de unt. Dati la cuptor la mediu si coaceti pentru aproximativ 20 - 25 minute sau pana se aureste aluatul deasupra. Scoateti din cuptor di cat este fierbinte stropiti cu siropul prepara si racit, dupa care dati la rece pentru cel putin 1 ora. In acest timp bateti frisca si pregatiti budinca. Se incalzeste laptele (tinand insa de o parte 1 / 4 ceasca rece). Intr-un alt vas adaugati faina, amidonul, galbenusurile , zaharul, vanilia, coaja de portocala si lapte rece si amestecati bine pentru a dizolva cu un tel. Adaugati acest amestec peste laptele cald cu usurelul amestecand continuu, tinand pe foc mic pana cand crema se ingroasa, dupa care luati de pe foc adaugati untul amestecand in continuare iar in cele din urma adaugati si lichiorul de portocale, acoperiti cu o folie si dati la rece. Cand crema s-a racit o amestecati in 3/4 din cantitatea de frisca amestecand foarte usor dupa care o turnati peste kaytaiful preparat mai inainte.Puteti decora cu bucati de coaja confiata de portocale si restul de frisca. Dati la  frigider pentru cel puţin 3 -4 ore inainte de servire. Serviti cu putina inghetata de vanilie alaturi.


Kali Orexi!!Pofta Buna! 


Nota:

Mod de preparare coaja portocala cofiata: Ingrediente:4 portocale, 2 cesti zahar,1/2 ceasca apa,
Se spala bine portocalele si se curata. Se taie coaja de portocala (de preferat ar fi sa curatam si partea alba) in bucatele micute care se pun intr-o cratita cu apa suficienta si se dau intr-un clocot, dupa care se lasa pe foc mic pentru 10-12 minute. Se lasa sa se raceasca apoi in aceasta zeama dupa care se scurg si  se clatesc cu apa rece de la frigider. Se prepara siropul 
punand intr-un vas o ceasca de zahar si 1/2 ceasca  de apa . Se pune pe foc mic si se lasa sa dea intr-un clocot, dupa care putem pune si bucatiile de portocala lasand la fiert la foc mic pentru inca 20-25 minute sau pana cand punand o picatura de zeama in apa rece se incheaga imediat. Se ia de pe foc siropul fiind aproape tot incorporat in coji. Pe o farfurie se pune a doua ceasca de zahar se rastoarna cojile de portocala si se amesteca bine sa fie pe toate partile pudrate. Se lasa la racit pe o tava peste noapte , a doau zi putand fi folosite.