luni, 15 decembrie 2025

Λουκάνικο με πατάτες-Loukániko me patátes-Cârnați cu cartofi

Λουκάνικο με πατάτες-
Loukániko me patátes-
Cârnați cu cartofi

Iată  5 variante , autentice și foarte gustoase pentru Λουκάνικο με πατάτες-Loukániko me patátes-Cârnați cu cartofi:

 

* Loukaniko me patata cipriot (cu coriandru & vin roșu)

 

Ingrediente: 600 gr. loukaniko cipriot (puternic aromat cu coriandru), 1 kg. cartofi, 3 căței usturoi, 120 ml. vin roșu sec, 80 ml. ulei de măsline, 1 linguriță semințe de coriandru zdrobite, 1 frunză de dafin, sare marină neiodată, piper.

 

Mod de preparare: Taie cartofii mari și așază-i în tavă. Adaugă usturoiul, coriandrul, dafinul, sare și piper. Pune loukaniko deasupra, stropește cu vin și ulei. Coace la 180°C, 60 min, întorcând o dată. La final, lasă 5 min să se lege sosul. 

Gust profund, ușor afumat, perfect cu pâine rustică.

 

**Varianta macedoneană (cu ardei copți)

 

Ingrediente: 500–600 gr. loukaniko, 800 gr. cartofi, 2 ardei kapia copți (sau ardei roșii copți), 1 ceapă roșie, 1 linguriță boia afumată, oregano, 70 ml. ulei de măsline, 100 ml. apă sau vin alb.

 

Mod de preparare: Taie cartofii și ceapa în bucăți mari. Adaugă ardeii copți fâșii, boia, oregano, sare, piper. Așează loukaniko deasupra. Coace la 190°C., 55 min, întorcând la jumătatea timpului. 

Gust mai dulceag, foarte „nordic grec”.

 

Servire tradițională

  1.  Salată de varză cu lămâie
  2.  Brânză feta sau halloumi (în varianta cipriotă)
  3.  Vin: Xinomavro (Macedonia) sau Maratheftiko (Cipru)

 

***Loukániko me patátes în tigaie (rapid)

 

Ingrediente: 400–500 gr. loukaniko, 700 gr. cartofi, 3 căței usturoi, 1 linguriță oregano, 1 linguriță muștar, zeama de la ½ lămâie, ulei de măsline, sare marină neiodată, piper.

 

Mod de preparare: Fierbe cartofii în coajă 10–12 min (să fie semi-gătiți), apoi taie-i rondele. Prăjește loukaniko într-o tigaie largă, fără mult ulei. Scoate-i. În aceeași tigaie, adaugă ulei + cartofii, rumenește-i. Adaugă usturoiul, oregano, muștarul, lămâia. Pune cârnații înapoi, amestecă 2–3 min. 

Rezultat: gust intens, crustă bună, ideal ca meze.

 

****Loukániko me patátes cu muștar și miere (tavernă modernă)

 

Ingrediente: 600 gr. loukaniko, 1 kg. cartofi, 2 linguri muștar (de Dijon sau grecesc), 1½ linguri miere, zeama de la ½ lămâie, 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță cimbru, piper.

 

Mod de preparare: Taie cartofii și așază-i în tavă. Amestecă muștarul, mierea, lămâia, uleiul, cimbrul, piperul. Toarnă sosul peste cartofi, adaugă loukaniko. Coace la 180°C., 55 min, întorcând o dată. Final la 200°C. pentru caramelizare.

 

Gust: dulce-sărat, foarte popular în tavernele din Atena și Salonic.

 

Mic truc elen

 

  • Dacă loukaniko e foarte aromat (portocală/fenicul), nu exagera cu mierea – 1 lingură e suficientă.

 

*****Rețeta tradițională grecească „Λουκάνικο με πατάτες” (Loukaniko cu cartofi la cuptor) – simplă, rustică și foarte aromată.


Ingrediente (4 porții): 500–700 gr. loukaniko (cârnați grecești – de porc, cu portocală, chimen, fenicul sau oregano), 1 kg cartofi (albi sau galbeni), 4–5 căței usturoi, zdrobiți, zeama de la o lămâie, 80–100 ml. ulei de măsline extravirgin, 1 linguriță oregano uscat, ½ linguriță boia dulce (opțional), sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat, 150 ml. apă sau vin alb sec (opțional, foarte grec)

 

Mod de preparare: I. Pregătirea cartofilor. Curăță cartofii și taie-i în felii groase sau sferturi. Așază-i într-o tavă de cuptor. II. Condimentarea. Adaugă usturoiul, oregano, sare, piper, boia (dacă folosești), zeama de lămâie și uleiul de măsline. Amestecă bine. III. Adăugarea cârnaților. Așează loukaniko întregi sau tăiați în bucăți mari printre cartofi. Toarnă apa sau vinul. IV. Coacerea. Coace la 180°C., neacoperit, timp de 50–60 de minute. La jumătatea timpului, întoarce cartofii și cârnații. V. Final crocant. Pentru crustă, ridică temperatura la 200–210°C pentru ultimele 10 minute.

 Secrete grecești

  • Loukaniko cu coajă de portocală se potrivește perfect cu lămâia și usturoiul.
  •  Dacă vrei gust de tavernă: adaugă 1 crenguță de cimbru sau puțin rozmarin.
  •  Cartofii trebuie să fie aurii și moi în interior, îmbibați cu sosul din tavă.

Servire

  1. Cu salată horiatiki (roșii, castraveți, ceapă, feta)
  2.  Cu tzatziki sau iaurt grecesc gros
  3.  Alături de un pahar de retsina sau vin alb sec

Spor la treabă și poftă bună!