miercuri, 26 august 2015

Kolokythákia gemistá avgolémono-Dovlecei umpluti cu sos avgolemono

Ingrediente:

5 dovlecei potrivit de grosi, 2 cepe, tocate marunt, 3-4  linguri ulei de masline extravirgin, 200 gr. carne de vita tocata, 4 linguri orez grecesc, 2.1/2  linguri de coniac Metaxa, 1 morcov ras, 1 cartof taiat in sfert, o mana de  patrunjel tocat mărunt,una de busuic si una de marar tocat, sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust, putina nucsoara si putina scortisoara. 
Pentru sosul Avgolemono: 2 oua si sucul de la una doua lamai.


Mod de preparare: 


Spalati dovleceei, taiati-i la capete ca sa poata sta in cratita in picioare. Taiati o felie din partea de sus utilizabila ca un capac. scoateti interiorul cu o lingurita sau cu instrumentul de scobit si tocati ce rezulta. Intr-o tigaie cuprinzatoare incalziti un pic de ulei si sotati usor ceapa  pentru 3-4 minute fara sa o ardeti. Adaugati miezul tocat al dovleceilor, morcovul  continuand sotarea inca  2-3 minute. dupa aceasta puteti adauga carnea tocata lasand pana se schimba culoarea. Adaugati apoi coniacul amestecand bine. Acum puteti adauga si orezul, ierburile  sarea si piperul si toate celelalte mirodenii. Puteti adauga un pic de apa daca mai este nevoie lasand sa clocoteasca la foc mic si amestecand. Lasati un pic sa se odihneasca cu focul inchis dupa care  umpleti  dovleceii cu o lingurita cam pe  3/4 din inaltimea lor. Ii acoperiti cu o felie-capac si ii asezati frumos in pozitie verticala in cratita punand sferturi de cartof intre ei.  Se stropesc cu ulei de masline si se completeaza cu apa pana la mijlocul  lor. Presarati deasupra niste fire de patrunjel si de marar. Puteti rade pe deasupra su o branza tare. Acoperiti vasul si dati la cuptor sa fiarba la foc mediu timp de aproximativ 30 minute, pana cand cartofii sunt fragezi. Stingeti focul si adaugati pe deasupra sosul Avgolemono facut dupa cum urmeaza: Bateti intai usor albusurile, adaugati galbenussurile dupa care usurel zeama de lamaie. Se dilueaza apoi avgolemono cu un pic de bulion din cratita dupa care se  toarna peste mancare, zgaltaind usor cratita de manere.
Spor la treaba si pofta buna!Kali Orexi!