joi, 23 august 2018

Spaghetti alla Crudaiola-Spaghete cu cruditati

Ingrediente:
100 gr. spaghette de persoana (fierte al dente in apa clocotita cu sare); Ingrediente sos:200 gr. rosii chery taiate pe din doua si cu semintele scoase, 4 ardei grasi mici taiati bucatele, 1 lingurita de capere, 6 masline taiate felii subtiri,1 tulpina cu tot cu frunze de apio,1-15 frunze busuioc maruntite plus inca pe atata pentru decor, ceva cimbru uscat, ceva oregano uscat,ceva menta uscata, 1-2 catei de usturoi, sare marina neiodata si piper dupa gust, 125 ml. ulei de masline extravirgin


Mod de preparare:

Puneti la fiert apa cu sare in oala de fiert paste cu strecuratoare. Cand da in clocot, puneti spaghetele si masurati timpul conf. ambalajului din momentul in care incepe din nou sa clocoteasca mai putin 1-2 minute ca sa iasa al dente. Cand sunt gata le scurgeti bine  le amestecati cu sosul preparat intre timp ca in reteta de mai jos, decorati cu frunze proaspete de busuioc si serviti imediat.
Preparare sos . Spalati bine toate ingredientele, tineti putintel in apa caperele, taiati ardeii  si tulpina de apio in bucati mici, taiati rosiile in doua si scoteti-le semintele, taiati maslinele, maruntiti frunzele de busuioc. Toate aceste ingrediente le puneti intr-un castron cuprinzator, le stropiti cu uleiul de masline, le adaugati: menta,oregano si cimbru  dupa care amestecati gentil. Acoperiti vasul cu o folie si dati la rece cel putin trei ore pentru a se  marina ( se poate lasa si peste noapte dar nu mai mult).

Inainte de a servi , scoateti sosul din frigider cu 1/2 ora .


Cam atata,spor la treaba si pofta buna!

Mancare de dovlecei - reteta de tuspais (ciuspais) a la Papagheorghiu


Ciuspais/ Tuspais este o mancare preparat din legume : dovlecei, fasolea, mazarea sau altele originara din Banat preluata probabil din bucataria germana sau sarba dupaunii chiar din cea magiara, despre care se spune ca era facuta pentru cei care munceau la camp ca garnitura la o bucata de slana fripta.Eu am mai adaugat cate ceva la aceasta reteta pentru a-i da culoare si nota personala.



Ingrediente:


2 dovlecei mai maricei, 2 morcovi potriviti ca marime, 3-4 rosii carnoase, 1 fir de praz, 5 fire ceapa verde, 1 ardei gras mai maricel, 2 crengute de cimbru, 2 legaturi mari de marar, 1 cutie smantana de gatit (200 ml.), 3/4  sticla kefir (330 ml.), 1-2 liguri de otet, sare marina neiodata si piper dupa gust, ulei de masline cat este necesar, 1 lingura rasa de faina, 2 lingurite de zahar.
ulei de masline



Mod de preparare:



Dovleceii se curata de coaja, se taie in jumatate pe lungime si se curata de seminte. Se taie in cubulete mici (sau se dau pe razatoarea mare), se pun intr-o sita se sareaza si se stropesc cu otetul dupa care se lasa in repaus cam 2 ore. Din cand in cand se mai preseaza usor sa-si lase zeama (pe care o vom folosi mai tarziu).

Cand a trecut timpul intr-o tigaie cu ulei de masline se caleste ceapa si prazul  taiate marunt (adaugandu-se zaharul, un picut de sare si un picut de piper) pana devin translucide dar fara sa se arda. Cu putin timp mai inainte insa vom adauga si morcovii taiati marunt si ardeiul la fel maruntit. Se adauga si rosiile si se lasa un
pic sa se inmoaie si sa lase zeama. Apoi se adauga dovleceii scursi si se lasa la calit timp de inca cateva minute. Acum se pun si crengutele de cimbru. Ei isi vor mai lasa acum zeama ramasa in ei dar daca va mai fii nevoie se va adauga din zeama lasata de ei. Se lasa apoi la fiert cam 15-20 minute pana se inmoaie un picut (cam varianta al dente). In acest timp pregatim zeama de smantana amestecata cu kefir  in care punem sare si piper un picut  si o parte din mararul maruntit. Amestecam in aceasta zeama si faina mestecand rapid sa nu facem cocoloase. Cand vedem ca dovleceii si morcovii sun potrivit de fierti dauagam aceasta zeama mestecand rapid din cauza fainei. si lasam sa mai dea in clocote 3-4 minute.Inchidem focul transferam totul intr-un vas termorezistent adaugam restul de mara amestecam usor cu o spatula de lemn si dam la cuptorul incins pentru scurt timp. 

Asta-i tot sa aveti spor la treaba si pofta buna!