miercuri, 1 martie 2023

Τηγανίτες-Tiganites-Clătite grecești


Τηγανίτες sunt asemănătoare, într-un fel, cu acele  cunoscute gogoși prăjite din Grecia numite loukoumades.  Spre deosebire de loukoumades însă care sunt rotunde,  tiganites sunt plate, mai mari și pot fi servite fie sărate, fie dulci.

Modelarea acestora nu este o știință exactă și o parte a farmecului constă în faptul că fiecare dintre ele este ușor diferită de cealălaltă.  Încercați totuși să le păstrați relativ la aceeași dimensiune  pentru a permite o gătire mai ușoară.

Aluatul poate fi păstrat la frigider până la 3 zile dacă nu le veți prăji pe toate o dată. Pur și simplu aduceți aluatul la temperatura camerei timp de aproximativ 15 minute înainte de a prăji.

Ingrediente: 1 linguriță drojdie uscată activă, 1/2 linguriță de zahăr, 1/2 cană (125 ml.) apă caldă, 3 1/4 la 3 1/2 căni (485-525 grame) făină OOO, 1/2 linguriță sare, 1 1/2 - 2 căni (375-500 ml.) ulei vegetal pentru prăjit, ceva miere pentru ornat peste tiganites cât sunt calde.

Mod de preparare: Într-un castron de mărime medie, combinați drojdia, zahărul și 1/2 cană de apă caldă.  Se amestecă și se lasă să stea aproximativ 5 minute.  Ar trebui să vedeți niște bule la suprafață;  dacă nu, drojdia  poate să nu fie activă, iar aluatul să nu crească. Într-un castron mare amestecați făina cernută și sarea.  Începeți cu 3 1/4 cană de făină cernută.  Adăugați 1 și 1/2 cană de apă și amestecul de drojdie/zahăr/apă caldă de mai înainte.  Folosind un mixer de mână, amestecați bine până se omogenizează bine. Verificați consistența aluatului;  ar trebui să fie relativ subțire.  Dacă curge prea mult, mai adaugăm făina cernută.  Dacă este prea groasă, adăugați mai multă apă. Lăsați aluatul să se odihnească aproximativ 60 de minute.  Păstrați-l acoperit într-un mediu fără curenți. După ce aluatul s-a odihnit, încălziți aproximativ uleiul într-o tigaie și aruncați linguri mari de aluat în uleiul fierbinte.  Repetați pentru a adăuga cât mai multe tiganites fără ca tigaia să fie supraaglomerată. Ele ar trebui să aibă aproximativ dimensiunea unei cărți de joc.  Se prăjesc aproximativ 3 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc și sunt făcute. Transferați-le prăjite într-un vas tapetat cu un prosop de hârtie și repetați cu restul aluatului.  Dacă preferați să nu gătiți toate tiganitele deodată, aluatul se poate păstra câteva zile la frigider. Se servesc calde, acoperite cu multă miere.


 ​Spor la treabă și poftă bună!