sâmbătă, 14 februarie 2015

Γεμιστά Καλαμαράκια-Gemistá Kalamarákia-Calamar umplut cu de toate a la Papagheorghiu

Sunt grec la origini, îmi place  mult în Grecia și îmi place bucătaria grecească. Îmi plac vinurile grecești dar și dulciurile lor. Sunt fan preparate din pește și fructe de mare dar și de alte produse gastronomice ale bucătăriei elene. Aveți mai jos varianta mea de Calamar Umplut ca să vă aduceți aminte de însorita Ellada.
Ingrediente pt. 2 persoane: 2 calamari sanătoși (din păcate proaspeți nu prea se găsesc la noi, iar cine vinde drept proaspeți minte cu nerușinare, sunt refrigerați. Ce preferați un calamar refrigerat sau unul care a facut în stare proaspată vreo 5 zile pe drum?). 10-12  măsline tocate fin, 150 gr. feta taiată cubulețe, o răzatură de Kefalograviera , 2 cepe mijlocii tăiate fin,  2 fire cepă+2 fire de usturoi verde marunțite fin, 1/2 ardei gras colorat roșu sau galben sau un ardei Kapia, 2 roșii taiate fin (sau câteva roșii chery dacă aveți), sare marină neiodată și piper prospăt măcinat după gust, 1 linguriță capere desărate, 1 linguriță oregano marunțit, 1 legătură mărar mărunțit și una pătrunjel, ulei de masline extravirgin cât este necesar



Mod de preparare: Se începe cu curățirea calamarului (dacă nu v-ați înțeles cu vanzatorul să vă scape de această operație; vedeți că gasiți pe youtube procedura filmată) după care se spală bine în mai multe ape și se țin un pic in oțet amestecat cu apă. Se potrivesc ingredientele după care se amestecă într-un castronas. Puteți să stropiți amestecul cu zeamă de lămâie batută cu ulei de măsline extravirgin în care s-a aruncat și un picuț de oregano ( Latholemono pe limba greacă). Înainte de a-i umple este bine să-i opariți scurt  ca să se desfacă. Apoi umplem calamarul până la plin închizând gura cu o scobitoare sau cu ață. Într-o tigaie încingem ceva ulei de măsline  (dar nu extravirgin ci de sâmburi care rezistă la temperatură mai mare)  după care perpelim scurt calamarii umpluți și dodoloți dar și tentaculele preț de 1-2 minute pe toate parțile. În timpul acesta încingem la maxim cuptorul. Așezăm frumos calamarii și tentaculele într-un vas termorezistent, turnăm peste un amestec de suc de lămâie+ulei de măsline+ vin alb sec și dăm la cuptor preț de 15 minute mai mult sau mai puțin. Dacă vă rămâne compoziție de umplut, faceți ca mine folosind câteva roșii pe care le umpleți și puneti-le alături. În timpul în care ei se fac la cuptor, prăjiți repede niște cartofiori și faceti o salată Horiatiki (salata greceasca cum este ea cunoscuta pe la noi). Se servește preparatul cald însoțit de un pahar mai măricel de Retzina sau alt vin grecesc sec care vă mai place.


Kali Orexi! Spor la treabă si poftă bună!