sâmbătă, 19 martie 2011

Gouvetsi monachos sto Agion Oros-Nistisima-Ghiveci calugaresc ca la Muntele Athos-Din Postul mare

Ingrediente:




1 vanata, 3 rosii, un dovlecel, 4 morcovi medii,3 cartofi, o capatana usturoi, 2 cepe, 2 tulpini de telina,1/2 ardei gras mare,1 cana de vin,, un capetel baton scortisoara, 4-5 cuisoare, cateva masline de Kalamata, o mana de orez, 1 lingura oregano uscat, 1 legatura marar si una patrunjel, 1/2 lingurita piper rosu amestecat cu negru, 2 foi de dafin,200 gr. Fetta  si niste iaurt pt. garnisire dar optional in afara postului,sare dupa gust.


Mod de preparare:


Se spala si se curata legumele. Se cojeste vanata zebra ,se taie grosier si se lasa cu sare sa se scurga zeama amara. Dovleceii, morcovii,cartofii, ardeiul ,ceapa se taie grosier si se calesc un pic impreuna cu usturoiul si orezul in uleiul incins in cratita de lucru. Se stinge apoi cu vin si se lasa sa fiarba un pic dupa care se adauga apa cat sa se acopere. Dupa cateva minute de fiert se aduga si maslinele ,vinetele, dovleceii si rosiile taiate cubulete. Se adauga deasemenea cuisoarele, piperul, dafinul si scortisoara, se pune oregano si marar si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoiaie toate legumele. Pe parcurs daca este nevoie mai puteti completa cu apa calda. La sfarsit se aduga patrunjelul maruntit si optional in afara postului Fetta taiata cubulete. Se amesteca un pic, se mai lasa pe foc cateva minute si se serveste calda. Garnisit cu iaurt de oaie dar tot asa in afara postului si alaturi un paharut de vin rosu .


Kali Orexi! Pofta Buna!