marți, 18 iulie 2023

Rețetă autentică de Šaltibarščiai-Supă lituaniană rece de sfeclă

În Lituania este imposibil să-ți imaginezi o vară fierbinte fără această supă. Această supa rece de sfeclă se face probabil în toate bucătăriile lituaniane, dar probabil în felul lor,  esența rețetei fiind însă întotdeauna aceeași - chefir, sfeclă roșie, castraveți, ceapă verde și mărar. Desigur, supa rece de sfeclă se servește întotdeauna cu un ou fiert tare și niște cartofi fierbinți (fierți sau prăjiți). Pentru toți lituanienii, cultul acestei ciorbe rece de sfeclă este binecunoscut încă din copilărie, iar pentru majoritatea străinilor această supă pare foarte interesantă.

 

Ingrediente pentru 2 porții: 500 ml. chefir, 100 gr. de sfeclă fiartă sau marinată, 100 gr. castraveți proaspeți, 10 fire de ceapă verde (doar partea verde), ceva mărar proaspăt, 1 ou, sare marină neiodată după gust./ Pentru servire: 400 gr. cartofi fierți, mărar tocat.

 

Mod de preparare în trei pași: Pasul 1/3: Tocați mărunt legumele: castraveții, sfecla (le puteți da și pe răzătoare), cozile de ceapă și mărarul. Amestecați-le pe toate într-un castron mare. Pasul 2/3: Turnați chefirul peste legume,  condimentați cu sare după gust,  amestecați și  lasați să stea câteva minute la odihnă deoarece cu cât legumele amestecate stau mai mult, cu atât supa va fi mai gustoasă. Pasul 3/3: Turnați supa în boluri, tăiați oul fiert în bucăți și adăugați-l în boluri. Serviți supa rece, cu cartofi fierti fierti asezonați cu mărar.

Spor la treabă și poftă bună!