duminică, 26 decembrie 2021

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και σκόρδο-Pantzarosaláta me giaoúrti kai skórdo-Salată de sfeclă roșie cu iaurt și usturoi

Salata de sfeclă roșie (patzarosaláta- παντζάροσαλάτα) este o garnitură alternativă, minunată la clasicul tsatziki grecesc (care poate pentru unii are prea mult usturoi), având doar o idee de usturoi și o culoare mov deschis impresionantă. Ca și la tsatziki, tot iaurtul grecesc scurs cu 10% și cu consistența sa groasă ține împreună ingredientele din salată, dând o textură mătăsoasă preparatului final. Nucile adăugate se potrivesc foarte bine cu restul ingredientelor oferind o aromă ușoară.

Ingrediente: 400 gr. iaurt grecesc strecurat 10%, 200 gr. sfeclă roșie fiartă sau nu (eu le prefer crudă),  ulei de măsline extravirgin grecesc (3-4 linguri), 1/2-1/4 linguriță oţet balsanic, 2-3 căței de usturoi pisați (în funcție de cât de tare îl doriți), 1 lingură. mărar tocat, 50 gr. nuci tocate grosier, sare marină neiodată și piper după gust/ Pentru servire: semințe de floarea soarelui sau de dovleac și puțin ulei de măsline

Mod de preparare:  Se curață (cu manuși se recomandă) și se rade sfecla roșie (fiartă sau nu) pe răzatoarea fină. Se pune apoi într-un bol, se adaugă sarea, piperul, usturoiul, nucile, oțetul, mărararul, uleiul de măsline și se amestecă pentru a se amesteca aromele. Adăugați apoi iaurtul în acest amestec și cu o lingură amestecați doar cât să se combine. Nu amestecați prea mult, deoarece iaurtul va deveni violet intens datorită sucului de sfeclă roșie, iar în final nu va arăta prea atrăgător. Acest preparat este cel mai bine de făcut chiar înainte de servire.

Notă: 

Dacă vreți să dați altă consistență, puteți folosi în amstec sfeclă rasă cu sfeclă tăiată cubulețe.

Pentru un aranjament frumos, puteți decora pe deasupra cu cubulețe de sfeclă, măsline, nuci sau ce credeți că vă place.

În funcție de cât de roșie este sfecla, și intensitatea culorii preparatului final va varia. Sfecla crudă va da o culoare roz strălucitor salatei, în timp ce cea fiartă va da o culoare mai moale.

Se servește sub formă de sos - dip sau ca garnitură pentru  toate cărnurile inclusiv cea de pasăre preparate la grătar.

Spor la treabă și poftă bună!