sâmbătă, 16 decembrie 2023

Pui filipinez Adobo

Una dintre cele mai uimitoare rețete asiatice de pulpe de pui pe care le-am întâlnit vreodată. Aromă intensă, dar atât de rapid și ușor de preparat! Puiul este atât de fraged, parcă ar fi fost gătit încet. Puiul Adobo este un fel autentic de mâncare filipineză  și este unul dintre alimentele cel mai cunoscute filipineze. Pentru a nu fi confundat cu adobo mexican, acest fel de mâncare este preparat în mod unic prin maturarea puiului în oțet și sos de soia. Mai multe surse experți în istoria alimentelor asiatice spun că filipinezii găteau deja adobo chiar înainte de colonizarea spaniolă. Potrivit acestora, gătitul cu oțet păstrează carnea. Această metodă este, de asemenea, considerată una dintre cele mai vechi practici de conservare a alimentelor.

Ce este puiul Adobe poate vă întrebați? Un fel de mâncare și un proces de gătit originar din Filipine, adobo se referă la metoda de marinare a cărnii, fructelor de mare sau legumelor (aproape orice!) într-o combinație de sos de soia și oțet. Această marinadă include și alte ierburi și arome precum usturoiul, foile de dafin și boabele de piper întregi. Gătit cu oțet și sos de soia. Gătitul alimentelor în oțet nu este un concept străin pentru filipinezi. În vremurile pre-coloniale, strămoșii lor obișnuiau să gătească fructele de mare în oțet pentru a-și păstra prospețimea. Mulți consideră adobo ca o întoarcere la kinilaw,  o altă metodă tradițională de gătit. Kinilaw se referă în principal la gătirea fructelor de mare crude în oțet și condimente. Un alt proces similar este paksiw, care utilizează bulion de carne în oțet și condimente. Ceea ce îl deosebește cu adevărat pe adobo este prezența sosului de soia în marinada sa. În timp ce oțetul are o aromă înțepătoare și un gust foarte acru, sosul de soia este atât pe partea mai dulce, cât și pe cea mai sărată. Un element de bază în orice gospodărie asiatică, sosul de soia (sau toyo) ajută cu siguranță la scoaterea în evidență a gustului savuros al puiului adobo. (Iată un fapt amuzant: știai că există diferite tipuri de sos de soia? În Japonia, în special, există cinci tipuri diferite de sos de soia, fiecare având propriile arome și utilizări unice. Cel mai comun pe care îl vei găsi pe piețe. este sos de soia închis sau koikuchi. Cu o culoare mai intensă decât majoritatea celorlalte tipuri, sosul de soia închis este plin de aromă – perfect pentru puiul tău adobo!) Adobo conține și frunze de dafin uscate în rețeta sa. Deși nu trebuie să le mâncați întregi, frunzele de dafin oferă aromele lor subtile și profunde acestui fel de mâncare umami. Poate că nu este vedeta spectacolului, dar puiul tău adobo nu ar fi complet fără el. De unde a provenit? Faimosul Chicken Adobo este originar din Filipine. Mâncarea este pregătită folosind stilul de gătit Inadobo. Înseamnă să gătiți carne sau fructe de mare cu oțet și mai ales cu sos de soia. Este o metodă populară în vremurile vechi, când frigiderele și congelatoarele nu erau încă disponibile, deoarece oțetul ajută la prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor. O altă variantă populară este adobo de porc care folosește burtă de porc,

Timp de pregatire 10 minute

Timp de gătire 35 minute

Marinare 20 minute

Timpul total 45 minute

Porții: 4

Ingrediente: Pui în marinată/ 750 gr. pulpe de pui, dezosate și fără piele (5 - 6 bucăți), 3 căței de usturoi tocați, 1/3 cană (85 ml.) sos de soia,  1/3 cană + 2 linguri de oțet alb, 4 foi de dafin,/ Pentru gătit: 2 linguri ulei (vegetal sau arahide), 3 căței de usturoi tocați, 1 ceapă galbenă mică tăiată cubulețe, 1 1/2 cană (375 ml.) apă, 2 linguri de zahăr brun, 1 lingură piper negru întreg (sau 2 lingurițe piper crapat grosier),/ Servire: 2 cepe verzi feliate (garnitură)  

Mod de preparare: Combinați ingredientele de pui pentru marinată într-un castron. Marinați cel puțin 20 de minute sau peste noapte. Încingeți o lingură ulei într-o tigaie la foc mare. Scoateți puiul din marinată (păstrați marinata) și puneți-l în tigaie. Prăjiți ambele părți până se rumenesc - aproximativ 1 minut pe fiecare parte. Nu gătiți puiul până la capăt. Scoateți puiul și lăsați deoparte. Încălziți uleiul rămas. Adăugați usturoiul și ceapa, gătiți 1 1/2 minute. Adăugați marinata păstrată, apa, zahărul și piperul negru. Aduceți la fiert, apoi reduceți căldura la mediu-mare. Se fierbe 5 minute. Adăugați puiul cu partea netedă în jos. Se fierbe neacoperit timp de 20 până la 25 de minute (nu este nevoie să se amestece), întorcând puiul după aproximativ 15 minute, până când sosul se reduce la un sirop gros asemănător gemului. Dacă sosul nu este suficient de gros, scoateți puiul pe o farfurie și lăsați sosul să fiarbă singur - se va îngroșa mult mai repede - apoi puneți puiul înapoi în tigaie pentru a fi acoperit cu glazură. Acoperiți puiul în glazură apoi serviți peste orez, cu conopidă și castraveți zdrobiți și ghimbir.  

 

Note 1. Pulpe de pui – NU înlocuiți cu piept. Aveți nevoie de grăsimea din pulpe pentru ca sosul să se reducă până la o glazură. Se pot folosi și oase, aripioare sau stock. Cel mai bun mod de a obține cel mai apropiat rezultat cu pieptul de pui este să adăugați 2 linguri de orice ulei în sos, să scoateți puiul odată gătit și să reduceți sosul până să devină moale, apoi să ungeți bucățile. 2. Sos de soia - folosiți sos de soia universal sau ușor. Nu utilizați sos de soia închis la culoare - sticla va fi etichetată ca atare dacă este. Soia neagră este prea intensă pentru acest sos. Probabil că nu veți avea nevoie de tot sosul pentru că are un gust foarte puternic. Păstrați resturile și folosiți-l pentru a face orez prăjit! Este perfect pentru că are o aromă atât de puternică.

 

Spor la trabă și poftă bună!