luni, 28 aprilie 2025

Σουφλέ μελιτζάνας-Souflé melitzánas-Sufleu de vinete

Această rețetă de sufleu delicios de vinete, potrivită pentru sezonul de vară dar nu numai, gătită cu carne tocată și care amintește de musacaua clasică este o reșetă usor de făcut dar deosebit de gustoasă!

Ingrediente: 2-3 linguri ulei de măsline, 1/2 kg. amestec de carne tocată de oaie și vită,1 ceapă albă mare-tocată, 2 căței de usturoi tocați, 1 lingură de pastă de roșii, 300 gr. roșii chery tăiate cubulețe sau 1/2 conservă de roșii în bulion, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, 1/2 linguriță de scorțișoară, puțină nucșoară, un pic de zahăr,  4-5 cuișoare, 2 foi de dafin, un pic de oregano, 2-3 căni de apă, 2-3 vinete, kefalotyri ras, pesmet, 300 gr. brânză feta, 150 gr. braânză kasseri./ Pentru sosul tip bechamel: 3 ouă,500 gr. iaurt gras 10 % stragghisto/scurs grecesc, eventual 1 lingură de făină, 250 gr. brânză kefalotyri rasă, saremarină și piper, puțină nucșoară.


Mod de preparare Înăbușiți ceapa tocată și usturoiul cu adaus de zahăr  în ulei de măsline, după care adăugați pasta de roșii și amestecați bine. Adăugași apoi carnea tocată, amestecând în continuare bine și prăjiți pe toate părțile. Se adaugă apoi, roșiile tăiate cubulete, sarea, piperul, o jumatate de linguriță de scorșisoară și nucșoară, cuisoarele, 2 foi de dafin și  oregano, 2-3 căni de apă și se fierbe la foc mic până carnea tocată nu mai are deloc lichid ( cam o oră). Între timp tăiați vinetele în felii mai mici de jumatate de centimetru grosime, asezați-le pe o tavă de copt și ungeți-le pe ambele părți cu ulei de măsline, sare, piper și  prajiți-le la gratar/la cuptor pe gratarul de sus. Când ați terminat, opriți focul/cuptorul, presărați pe ambele părți feliile de vinete cu brânză kefalotyri rasă, întindeți-le pe hârtie de copt și lăsați-le pe un grătar să se racească. Ungeți o tavă de copt în care veți coace sufleul cu puțin ulei de măsline și stropiți cu pesmet, puneți pe ici pe colo linguri de carne tocată preparatămai întainte, deasupra stratificați vinete, braânză kasseri rasă, iarăși linguri de carne tocată pe ici pe colo, iarăși brânza Feta tăiată cubulețe mici, și acoperiți cu vinete.

 

Pentru sosul tip bechamel: Într-un castron se bat ouăle, și se adaugă un pic de făină, 3 linguri de kefalotyri ras, sare, piper,  nucșoară, după care se amestecă cu iartul scurs și se toarnă apoi peste preparatul din tavă. Se presară puțin pesmet, kefalotyri ras și se dă la cuptorul preincalzit la 180°C. pentru 40-45min.

 

Spor la treabă și poftă bună!