sâmbătă, 21 martie 2020

Λαζάνια με σπανάκι και φέτα-Lazánia me spanáki kai féta-Lasagna cu spanac si Fetta



Ingrediente:

1 cutie foi lasagna cam 500 gr. din cele care nu trebuie pre-gătite înainte, 1/4 cană ulei de măsline extravirgin grecesc,  cinci fire de  ceapă verde și trei fire de usturoi verde, 300 gr. spanac congelat sau proaspăt de preferat, o legătură de mărar, 1 linguriță nucşoară rasă,  1 cutie 250 ml. smântână gătit, 100 gr.  de unt, 1/2 cană  făină, 8 căni de lapte, 1 cană de Kefalotyri mărunțită (sau mizithra sau parmezan), 2 gălbenușuri,300 gr. Feta,  sare marină neiodată și piper după gust

Mod de preparare:

Încălzim cuptorul la maxim. Tocăm  ceapa verde și usturoiul și le înăbușim într-o tigaie în care am pus ulei de măsline. Apoi se adaugă spanacul decongelat in prealabil sau spanacul proaspăt fiert si scurs bine împreună cu mărarul tocat și 1/2 linguriță nucşoară. Continuăm sotarea încă câteva minute (2-4). După acest timp se adaugă smântână, se amestecă bine cu o spatulă, se mai ține doar scurt pe foc și se dă la o parte. Într-o crăticioară cu coadă topim untul la foc mediu, adaugăm făina în ploaie și treptat, amestecăm bine cu telul să nu producem cocoloașe și ținem la foc mic 3-4 minute, după care adăugăm încet laptele amestecând constant.     După adăugarea laptelui și după ce sosul începe să se îngroașe, se adaugă restul de nucșoară și 1/2 din cantitatea de Kefalotriori.    Continuăm să amestecăm până când consistența devine a ciulamalei grosuțe. In acest moment adăugăm rapid gălbenușurile amestecăm și  oprim focul. Intr-un vas de sticlă termorezistent uns cu ceva ulei de măsline începem  montarea preparatului. Întindem un strat ușor de sos bechamel pe partea de jos, după care așezăm 1 strat de foi pe care le ungem cu cu sos bechamel, după care adăugăm 1/3 din amestecul de spanac peste și 1/3  Feta sfărâmată în prealabil cu furculița. Se vor repeta acești pași până la partea de sus a vasului.     După ce ați terminat de construit lasagna, presărați cu Kefalotyri rămas și dați la copt în cuptor în partea lui de mijloc, cu focul dat acum la mediu . Trebuie să stea cam 35-45 de minute sau până când observăm ca se transformă în partra superioară în maro auriu fără să se ardă (totul este în funcție de cuptor).
Este bine sa nu serviți chiar imediat și să lăsați un picuț să se așeze.

Spor la treabă și poftă bună!

Ελληνική σαλάτα με φακές Ellinikí saláta me fakés-Salată grecească cu linte

Ingrediente:

2 căni cu linte -aproximativ 150 gr. (indiferent de care), 150 gr. Feta tăiată cuburi mici, 1 ceapă tăiată inelușe, 1 roșie tăiată cuburi sau 100 gr. roșii cherry tăiate în jumătate, 1 ardei kapia tăiat fâșii, 2 ouă fierte tari, o legătură  mică de pătrunjel mărunțit, 1 frunză de dafin,  2 ouă, 1-2 lingurițe oțet balsamic cremă, câteva frunze de rucola sau de păpădie, 1/4 cană cu ulei de măsline extravirgin grecesc, 1 cățel de usturoi lăsat intreg, sare marină și piper după gust, ceva oregano sau busuioc proaspăt sau uscat.




Mod de preparare:

Într-un vas adăugați puneți apă suficientă la fiert cât considerați că acoperă lintea și adăugați lintea, usturoiul și frunza de dafin împreună când apa dă în clocot. Se gătește aproximativ 20-25 de minute, până se înmoaie dar nu foarte tare să zicem că al dente.     Cu 5 minute înainte de a fi gata, condimentați cu sare și piper.     Când sunteți gata, îndepărtați usturoiul și frunza de dafin. Lăsați apoi alături la scurs într-o sită lintea până când veți avea nevoie de ea. Fierbeți ouăle și apoi cojiți-le când sunt gata. Pe o farfurie întinsă adăugați în această ordine: lintea, frunzele de rucola/păpădie, ceapa, ardeiul și ouăle tăiate pe jumătate și așezați deasupra  roșiile. Un pic de oregano nu ar strica, ceva piper și sare zic. Stropiți cu  ulei de măsline și oțet balsamic, presărați pătrunjelul și serviți.


Spor la treabă și poftă bună!