Acesta este un preparat adevărat răsfăț absolut cu orez și iaurt. Poate fi o cină deosebită.
Ingrediente: 2 vinete mari, 3 linguri cu ulei de măasline, 1 lingur, melas, de rodie, 1 lingură miere,1 lingur, oțet balsamic, 1 linguriță oregano uscat, 2 cepe albe - tăiate în jumătate apoi tăiate mărunt, 500 gr. piept de pui sau pulpe tăiate în bucăți foarte mici (kuşbaşı) de 2-3 cm., 1 linguriță boia dulce afumată, 1 linguriță pul biber (fulgi de ardei iute), 1 linguriță cumin (chimion), 4 căței de usturoi-tocați mărunt, 1 lingură pătrunjel creț proaspăt tocat marunt, 1 linguriță frunze de cimbru proaspăt, un praf bun de sare marină neiodată și piper după gust, 1 lingură de pastă de roșii, 1 cutie de năut scurs și spălat, 1 cutie de roșii tocate
Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 210 gr.C.. Decojiți zebră vinetele, tăiate apoi sferturi pe lungime, apoi în bucăți de 2 cm. grosime. Puneți-le într-un castron cu apă cu sare timp de 10-15 minute. În timp ce vinetele sunt în apă, amestecați uleiul de măsline, melasa de rodie, mierea, oțetul balsamic și oregano și dați-le deoparte. Scurgeți vinetele, uscați-le bine și puneți-le pe toate pe o tavă mare de copt. Turnați peste amestecul de ulei de măsline, acoperindu-le, apoi dați-le la cuptor pentru 20-25 de minute, întorcându-le o dată sau de două ori, astfel încât să nu se ardă (și să devină amare). În timp ce vinetele se gătesc, puneți o tigaie mare la foc mediu cu puțin ulei de măsline, apoi adăugați ceapa și înăbușiți timp de câteva minute. Adăugați apoi puiul și sigilați bucațile 5-10 minute înainte de a adăuga usturoiul și cimbrul, după care mai gătiți un minut, apoi adăugați condimentele, sarea, piperul, pătrunjelul și amestecați totul bine (nu uitați să verificați în continuare vinetele la cuptor). Adăugați pasta de roșii în amestecul de ceapă și pui din tigaie, amestecați bine, apoi adăugați năutul și amestecați iarăși bine. Scoateți vinetele din cuptor, puneți-le cu grijă în tigaie, din nou, amestecând ușor. Adăugați roșiile tocate apoi o cană de apă în tigaie, amestecați totul ușor, apoi fierbeți la foc mic timp de aproximativ 10 minute, până când cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat și sosul s-a îngroșat. Când este gata, stropiți tocănița cu puțină melasă de rodie și pătrunjel proaspăt și serviți cu orez și iaurt cu usturoi. Este și mai bună a doua zi încălzită.
Spor la treabă și poftă bună!