joi, 26 august 2021

Φανουρόπιτα-Fanouropita-


Deoarece astăzi este 27 August, când este Sf. Fanurie, voi prezenta  o rețetă de fanouropita foarte ușor de preparat. F
anouropita este în esență o prăjitură  grecească care poate fi savurată oricând, pe tot parcursul anului, chiar dacă grecii o fac de obicei la sfârșitul lunii august pentru Ziua Sfântului Fanurie, cultul său fiind foarte răspândit în Grecia, în special în insula Creta, unde  este considerat a fi făcător de minuni, apărător de boli și al familiei și poate ajuta și la găsirea obiectelor pierdute. În Grecia, obiceiul este să  facă turte 9 zile la rând (fără ziua de duminică), care se împart săracilor, pentru mama lui Fanurie, iar în a zecea zi se face o plăcintă care la fel se împarte. Deasemenea se oferă la slujbele Vecerniei și / sau chiar înainte ca Sfânta Liturghie să se termine în ziua sărbătorii sfântului (27 august), fiind pregătită în ziua de dinainte. Fanouropita se mai numește și tortul celor pierdute și găsite, deoarece este după cum am spus asociat cu Sfântul Fanurie  al cărui nume provine din cuvântul grecesc „Fanerono”, care înseamnă „Eu văd”!


Citeste mai mult: adev.ro/pbde3w
În Grecia, obiceiul e puţin diferit: se fac turte 9 zile la rând (doar dacă e duminică, nu), de regulă de post, cu ulei de măsline, scorţişoară, suc de portocale, care se împart săracilor, pentru mama lui Fanurie, şi a zecea zi o plăcintă.

Citeste mai mult: adev.ro/pbde3w
În Grecia, obiceiul e puţin diferit: se fac turte 9 zile la rând (doar dacă e duminică, nu), de regulă de post, cu ulei de măsline, scorţişoară, suc de portocale, care se împart săracilor, pentru mama lui Fanurie, şi a zecea zi o plăcintă.

Citeste mai mult: adev.ro/pbde3w

Ingrediente: 3 căni de făină, 1 linguriță praf de copt, 1 cană cu stafide+1 / 4 cană nuci zdrobite, 1 cană ulei de măsline extravirgin grecesc,  1/2 cană coniac Metaxa, 1 cană zahăr, 1 linguriță scorţişoară,  1/2 linguriță cuișoare măcinate, 1-1 / 2 căni cu suc de portocale inclusiv pulpa, 1 linguriță. bicarbonat de sodiu,  1/3 cană zahăr pudră pentru glazură.

Mod de preparare:  Preîncălziți cuptorul la  160  gr. C.  Ungeți și făinați o tavă rotundă aproximativ 30 cm. diametru și dați-o alături. Într-un castron mediu adăugați făina, praful de copt și stafidele, nucile și amestecați bine pentru a combina. Intr-un alt vas dar mai mare adăugați uleiul de măsline, coniacul, zahărul, scorțișoara și cuișoarele și amestecați bine până se înglobează toate și zahărul s-a dizolvat.  Într-un alt castron mai mic, combinați sucul de portocale și bicarbonatul de sodiu și amestecați până ce amestecul se spumează. Adăugați acest amestec de suc de portocale în celălalt vas cu ingrediente lichide. Acum adăugați amestecul de făină în amestecul lichid și amestecați bine pentru a combina.  Se toarnă apoi în tavă și se coace timp de 40-50 de minute, verificând dacă s-a copt cu testul scobitorii.  Presărați cu zahăr pudră după ce tortul s-a răci. 

Tăierea și mâncarea Fanouropitei

După ce a fost binecuvântată în Biserică, se taie în patruzeci de bucăți, simbolizând cele patruzeci de zile ale sufletului în purgatoriu și e împarte între vecini, prieteni și familie; ar trebui să fie mâncat de cel puțin șapte persoane. În Creta, Cipru,  Skiathos, se spune că împărțirea „Fanouropitei” va ajuta fetele necăsătorite să găsească un soț, dar și pentru a ajuta oamenii să-și găsească drumul corect în viață, pentru noroc, și pentru a ajuta fermierii să găsească animale furate.  

Spor la treabă!