miercuri, 5 octombrie 2022

Ελληνικός Λεμόνι Πατάτας-Ellinikos Lemoni Patatas-Cartofi grecești cu lămâie

 

Ελληνικός Λεμόνι Πατάτας-Ellinikos Lemoni Patatas-Cartofi grecești cu lămâie

Ingrediente:
1
,1/2  kg. de cartofi,  1/2 cană ulei de măsline extravirgin, 1 lingură cu muștar, sare marină neiodată și  piper negru proaspăt măcinat după gust, un sos făcut din: 3-4 căței de usturoi zdrobiți și mărunțiți, coaja rasă de la o  lamaie bio, 50 ml. ulei de măsline, 200 ml. apă, un pic de cimbru proaspăt, 1 lingură oregano uscat, sucul de la 2 lămâi.

 

Mod de preparare: Curățați cartofii după care-i tăiați cuburi sau cum doriți dar mai mărișori. Preîncălziți cuptorul la 220 gr.C. Puneți cartofii într-o tavă de dat la cuptor sau într-un vas cermic și adaugați toate ingredientele cu excepția sosului de lămâie. Amestecați bine pentru a acoperi peste tot și întindeți cartofii uniform în tigaie.  Adaugati apă cât să acopere cartofii.  Puneți vasul la cuptor și scadeți temperatura la 180 gr.C. Când cartofii sunt moi (aproximativ 1 până la 1 ½ oră de când încep să fiarbă la cuptor și în funcție de mărime), adăugați sosul făcut în prealabil. Mai țineți cam 10 minute la cuptor. Serviți simplu sau însoțiți de carne pregătită separat la  cuptor.

Spor la treabă și poftă bună!

Μοσχάρι λεμονάτο-Moschári lemonáto-Tocană grecească de vită în sos cu lămâie

Moschari lemonato – este o rețetă tradițională grecească de tocană cu sos de lămâie și care împreună cu  stifado de vită sunt cele mai delicioase tocane grecești. Este simplă prepararea ei, iar eventuala ei prezentare mai necomercială, dar care face parte din specificul grecesc, nu ia nimic din gustul său rafinat. Pentru a pregăti această rețetă grecească de tocană de lămâie super ușoară, tot ce trebuie să faceți este să puneți toate ingredientele împreună și să lăsați tigaia pe aragaz să facă restul. Nu este altceva decât carne fragedă de vită/vițel gătită într-un sos bogat de lămâie, fiind astfel un fel de mâncare clasic, perfect pentru familie atunci când ai puțin timp pentru a pregăti ceva gustos. Este o mâncare care se gătește lent și scăzut. Rezultatul este întotdeauna perfect!

 

Ingrediente: 1,5 kg carne vită/vițel tăiată cubulețe ( de preferat o bucată de ceafă sau umăr, tip de carne care cuprinde un amestec de mușchi, fiind ceva mai accesibilă ca preț. Este cunoscută și ca chuck steak), 1/4 cană ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă mare - tăiată cubulețe, 2-3 căței de usturoi - tăiați mărunt, 1/2 cană de vin alb sec, sucul de 3 lămâi sau mai mult după gust, opțional1 cub de bulion, 1 linguriță oregano uscat, sare marină neiodată și piper alb măcinat după gust, apă - la nevoie, eventual pătrunjel pentru ornat.

 

Mod de preparare: Pentru a pregăti această rețetă grecească de


tocană de vită (Μοσχάρι λεμονάτο-Moschári lemonáto), începeți prin a tăia carnea  în bucăți. Ștergeți carnea cu prosoape de hârtie. Se încălzește  uleiul de măsline într-o tigaie neaderentă și cuprinzătoare, se adaugă carnea de vită și se călește (foc mare), până când carnea se rumenește pe toate părțile.
După ce s-a rumenit, mai adăugați un strop de ulei de măsline și  adăugați și ceapa tocată și usturoiul și mai căliți încă 2-3 minute fără să ardeți însă.
Turnați apoi vinul și  așteptați să se evapore. Adăugați apoi sucul de lămâie, oregano și suficientă apă fierbinte doar cât să acoperiți carnea.
Opțional 1 cub de bulion. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă. Reduceți focul și fierbeți cu capacul pus cel puțin 1-1,5 oră, amestecând  din când în când.Adăugați mai multă apă dacă carnea încă mai are nevoie de timp pentru a deveni moale.Odată ce carnea este fragedă, continuați să gătiți neacoperit până când sosul se îngroașă, aproximativ încă 15 minute. Serviți cu piure de cartofi, orez basmati sau cartofi prăjiți. 

 

Spor la treabă și poftă bună!