sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Κοτόπουλο καπαμάς-Kotópoulo kapamás-Tocăniță grecească de pui Kapama

 Kapama este o mâncare tradițională balcanică. Poate fi  preparată cu mai multe tipuri de carne, porc, pui, vițel sau amestec. La unele variante din Bulgaria se folosește și varză acră. Puteți folosi chiar și cârnați și orez. Pentru a obține aroma și gustul unic al acestui preparat, trebuie  folosiți condimentele aecvate: piper, boia, frunze de dafin. Pentru varianta bulgărească este importantă aranjarea produselor în straturi. Aranjamentul aceste variante este următorul: puneți un strat de varză murată (tăiată fin) într-un vas de lut și condimentați-l cu piper. Puneți un strat de orez. Apoi aranjați carnea de porc. Adăugați încă un strat de varză murată. Din nou condimentați cu condimente. Adăugați un strat de orez. Deasupra se pune un strat de altă carne, de exemplu pui. Continuați în același mod, până când umpleți vasul. În cele din urmă sfârșiți cu un cârnat. Sigilați capacul oalei cu aluat. Pune vasul în cuptor și coaceți la temperatură scăzută timp de cel puțin 4 ore.

Postarea de astăzi este însă despre varianta grecească de Kapama făcută cu carne de cocoș sau pui. Această rețetă tradițională de Kapama de pui va trebui fiartă încet în sos de roșii cu condimente. Pentru această rețetă combinațiile  clasice  de arome, ar fi cele de arome grecești pentru carne, roșii, nucșoară și scorțișoară. Bucătăria grecească le încorporează în toate tipurile de preparate cu carne , cum ar fi tocanele, sosurile pentru paste și alte sosuri de carne, precum cele folosite la Moussaka sau Pastitsio. Majoritatea oamenilor servesc această tocană peste tăiței cu ouă, hilopites (acele paste specifice grecești), orzo, pe lângă orez sau cartofi prăjiți. 


Ingrediente: 1 pui întreg tăiat în bucăți de măcelar sau dvs., 2-3

linguri de ulei de măsline extravirgin, 1-2 cepe albe tocate,  3 căței de usturoi zdrobiți cu latul cuțitului, (opțional -eu  am folosit la această rețetă- 3 morcovi/tăiați cubulețe, 3 tulpini de țelină, tăiate cubulețe),  2 cutii nari de  rosii zdrobite sau  mai multe roșii proaspete și cărnoase, 2-3 cuișoare, 1 linguriță de scorțișoară măcinată sau două bețișoare de scorțișoară, 1 cană de vin roșu sec, 1 linguriță oțet de vin roșu, 1 lingură miere cimbru, 2 linguri pastă de tomate,  2 cani supă de pui sau apă, 2 frunze de dafin, sare marină și piper negru proaspăt măcinat după gust, brânză tare sărată ca kefaloriri, brânză mizithra (sau romano) pentru garnitură

Mod de preparare: Tăiați puiul/cocoșul în bucăți (sau puneți mai bine măcelarul să o facă). Într-o oală mare, se rumenesc bucățile în ulei de măsline. Odată ce  s-au rumenit, scoateți bucățile din oală și lăsați-le deoparte. Tocați ceapa și zdrobiți usturoiul după care le sotați în același ulei de dinainte. Adăugați apoi cuișoarele și scorțișoara și continuați să gătiți încă 3 minute. Se amestecă vinul, oțetul, mierea și pasta de roșii.  Se adaugă peste și se fierbe timp de încă 5 până la 7 minute, până se reduce la jumătate. Adăugați roșiile zdrobite și foarte puțină apă și aduceți la fierbere. Se adaugă apoi  bucățile înapoi în oală. Acoperiți-le turnând cât este necesar din bulionul de pui/apa, adăugați frunze de dafin și bețișoare de scorțișoară (dacă utilizați). Se amestecă pentru a combina.Fierbeți reducând focul, cu oala acoperită timp de 1 oră.În acest timp pregătiți și garnitura de cartofi, sau orez sau paste sau orzo. Când este gata carnea , o  serviți peste orezul, cartofii sau pastele preferate. 


Spor la treabă și poftă bună!