duminică, 21 noiembrie 2021

Λεμονόπιτα -Lemonópita-prăjitură grecească cu lămâie


Ingrediente: A.Pentru sirop: 3 cesti (620 gr.) zahăr granulat, 2+1/2 căni (500 ml.) apă, coaja de la 2 lamâi bio netratate, 1/4 cană suc de lămâie/ B.Pentru crema de patiserie: 4 cești (950 ml.) lapte gras,    1/2 cană (80 gr.) amidon de porumb, 1+1/2 cană (375 gr.) zahăr granulat, 1/4 linguriță sare neiodată fină, 8 gălbenușuri de ou, 1/2 cană de smântână 30% pentru frișcă, 1 linguriță extract pur de vanilie/ C.Pentru blat: 4 ouă întregi la temperatura camerei, 3/4 căni (175 gr.) zahăr granulat, 1 linguriță extract de vanilie, 1/4 linguriță sare fină neiodată, 1/2 cană (130 ml.) ulei de măsline, 1 cană (250 ml.) lapte gras cald, 1/4 cană suc de lămâie, 1 lingură coajă de lamâie bio netratată, 2+1/2 căni (350 gr.) de făină, 2 linguri (20 gr.) praf de copt/ D.Pentru Frișcă: 1 cană (240 ml.) smântână 30% pentru frișcă,  1/4 cană (25 gr.) zahăr pudră,  coajă de lămâie bio netratată

 

Mod de preparare: A. Începeți prin a face crema de patiserie după cum urmează: amestecați laptele, jumătate din zahăr și sarea într-o cratiță și gătiți-o la foc mediu, până se încinge și încep să iasă aburi. Combinați apoi gălbenușurile de ou, zahărul rămas, smântâna și amidonul de porumb într-un castron și amestecați până la omogenizare. Adăugați laptele cald pregătit la început, în amestecul de ouă și amestecați împreună. Transferați amestecul înapoi în cratiță și gătiți la foc mediu în timp ce îl amestecați constant până se îngroașă. Treceți crema printr-o strecurătoare care a fost pusă peste un castron mare. Acoperiți crema cu folie alimentară de plastic pentru a preveni formarea cojii și lăsați-o deoparte să se răcească. Crema de patiserie poate fi racită și la frigider unde poate sta până la 2 zile. Se amestecă până se omogenizează înainte de a o întinde deasupra prăjiturii. B. Preparați siropul: amestecați zahărul, apa, coaja de lămâie și sucul într-o cratiță. Puneți la fiert și când zahărul s-a topit luați-o de pe foc și  lăsați-o deoparte să se răcească complet. C. Faceți blatul: Preîncălziți cuptorul la  180 ° C. În vasul unui mixer la care atașați accesoriul pentru tel, adăugați ouăle, zahărul, sarea și extractul de vanilie. Bateți la viteză mare până devine groasă și pufoasă ( aproximativ 3-5 minute). Într-un alt castron mai mic, combinați făina, praful de copt și coaja de lămâie. Amestecați-le împreună. Adăugați uleiul de măsline și laptele la amestecul de ouă și amestecați până se omogenizează. Adăugați sucul de lămâie și amestecați împreună. Adăugați amestecul de făină în 2-3 șarje și bateți la viteză mică până se încorporează. Transferați aluatul într-o tavă unsă de 25 cm pe 35 cm. Coaceți  pe grătarul central timp de 30 de minute sau până când o scobitoare care a fost introdusă în centru iese curată. Faceți găuri peste tot cu scobitoarea și turnați siropul răcit pe easupra. Se lasa deoparte la răcit cel puțin o oră. D. În acest timp pregătiți  frișcă: În bolul unui mixer echipat cu accesoriul pentru tel, combinați smântâna de frișcă, zahărul și coaja de lămâie. Bateți la viteză mare până devine groasă și pufoasă. Transferați frișca într-o pungă de patiserie care are un vârf mare stea  ea. E.Asamblați tortul: Întindeți crema de patiserie deasupra prăjiturii într-un strat uniform. Tăiați tortul în 12 porții egale. Puneți o rozetă de frișcă deasupra fiecărei felii. Ornați cu felii de lămâie sau cu nuci.Serviți cu o cafea grecească. 

Note:Prăjitura rămasă se va păstra bine răcită la frigider timp de 3-4 zile.De asemenea, această prăjitură poate fi congelată până la 3 săptămâni, Înfășurată cu folie de plastic, astfel încât să nu absoarbă mirosurile congelatorului. Dezghețați pentru a servi.

Kali Orexi!

Spor la treabă și poftă bună!